adscode
adscode

Prof. Dr. Engin Geçtan’ı Sonsuzluğa Uğurlarken…

Prof. Dr. Nizamettin KOÇ'un vefat eden Prof. Dr. Engin Geçtan ile ilgili yazısı:

Prof. Dr. Engin Geçtan’ı Sonsuzluğa Uğurlarken…
Konuk Yazar

Türkiye’de psikiyatrinin öncü isimlerinden birisi olarak bilinen, aynı zamanda “Eğitim Psikolojisi” alanının üniversite çatısı altında gelişmesinde çok değerli hizmetlerde bulunan, bilim insanı Prof. Dr. Engin Geçtan hocamızı 20 Şubat 2018 günü hayatını kaybetmiş ve 22 Subat günü İzmir-Karşıyaka’da sonsuzluğa uğurlanmıştır

 

Engin Geçtan Hocamız 12 Ocak 1932 yılında İzmir’de doğmuştur. İlk, orta ve lise öğrenimini İzmir’de tamamladıktan sonra İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesine girmiş ve 1956 Haziranında mezun olmuştur. Mezuniyetini müteakip Amerika Birleşik Devletlerine giderek aşağıdaki kurumlarda uzmanlık eğitimi görmüştür.

  • St.Francis Hospital New York, bir yıl rotasyon düzeyinde Intern’lik (1956 – 1957).

  • Harlem Valley Hospital New York, iki yılı genel psikiyatri asistanlığı ve psikoterapi eğitimi ve aynı dönemde Colombia University Psiychiatric Institute ile bağlantılı olarak) ve aynı kuruma bağlı hemşirelik okulunda bir yıl “Human Psychology” dersi öğretim görevliliği (1957 – 1959).

  • New York University Bellevue Medical Center’de bir yıl Nöroloji asistanlığı (1959 – 1960).

  • Creedmoore State Hospital’daki New York Eyaleti Çocuk Psikiyatrisi Merkezinde bir yıllık çocuk psikiyatrisi asistanlığı (1960 – 1962).

1962 Ağustos’nda Ege Üniversitesi Tıp Fakültesinden “Ruh ve Sinir Hastalıkları Mütehassısı” ünvanını almıştır.

Askerlik hizmetini “Yedek Subay” ve “Asabiye Mütehassısı olarak 1962 – 1964 yılları arasında Konya Askeri Hastanesi’nde yapmıştır.

Prof.Dr.Engin Geçtan’ın daha sonraki hizmetleri aşağıdaki sırayı izlemiştir.

  • Ankara Vilayeti Ruh Sağlığı ve Araştırma Dispanseri’nde “uzman psikiyatrist ve psikoterapist”(1964 – 1966).

  • Ankara Maarif Koleji Rehberlik Bürosu’nda “Danışman Psikiyatrist (1964 – 1966).

  • Ankara Kız Teknik Yüksek Öğretmen Okulunda ek “Öğretim Görevlisi” (1964 – 1967).

  • Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığı “Türkiye Milli Ruh Sağlığı Planlama Komisyonu Üyesi” (1964 – 1965).

  • Yaklaşık bir yıl süre ile Türkiye radyolarında “Koruyucu Ruh Sağlığı Programları (1965).

  • Ankara Üniversitesi Mediko-Sosyal Merkezi “Psikolojik Danışma Birimi” Kurucusu ve Başkanı (1966 – 1970).


 

Prof.Dr.Geçtan’ın yukarıdaki görevleri dışında çeşitli kongrelerde ve komisyonlarda görevler almıştır. Ulusal Psikiyatri ve Psikoloji Kongreleri ile Uluslar arası Psikoterapi, Grup Psikoterapi ve Psikodrama Kongrelerine “Çağrılı” olarak katılmış; Londra, Oxford, New York ve Mexsico City’de bilimsel incelemelerde bulunmuş, ayrıca Sudi Arabistandaki Riyad Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Bölümünün eğitim programının hazırlanmasında katkıda bulunmak üzere bu bölgede kısa bir süre görev almıştır..

Eğitim Psikolojisi” Alanının Gelişimine Prof.Dr. Engin Geçtan’ın Katkıları

1968 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden “Psikiyatri Doçenti” ünvanını alan Gençtan 8 Mayıs 1969 tarihinde Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi, Eğitim Psikolojisi Kürsüsüne (şimdiki adıyla Eğitimde Psikolojik Hizmetler Bölümü) “Doçentlik” kadrosuna atanmıştır. Aynı Fakülte ve Bölümde 1975 yılında “Profesörlüğe” yükseltilen Prof.Dr.Engin Geçtan emekli olduğu 1985 yılına kadar “tam zamanlı öğretim üyesi” olarak burada çalışmıştır.

Eğitim Bilimleri Fakültesi Eğitimde Psikolojik Hizmetler Bölümü’ndeki öğretim üyeliği sırasında Prof..Dr..Engin Geçtan lisans ve lisansüstü (yüksek lisans ve doktora) düzeylerde “Psikopatoloji”, “Klinik Psikoloji”, “Psikolojik Danışma”, “Uygulamalı Grup Etkileşimi” vb. dersleri okutmuştur Ayrıca bu Fakültedeki görevlerinin yanı sıra Ortadoğu Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nde ek görevli öğretim üyesi olarak ihtisas alanı ile ilgili dersler okutmuştur. Bir süre Eğitimde Psikolojik Hizmetler Bölümü Başkanlığı görevini de yürüten Prof. Dr. Engin GEÇTAN’ın İlk baskısı Eğitim Bilimleri Fakültesince yayınlanan “Çağdaş İnsanda Normal Dışı Davranışlar”(1974) adlı kitabı uzun süre bu Fakültede ders kitabı olarak okutulmuştur.

Kitapları

Psikanaliz ve Sonrası, İnsan Olmak, Varoluş ve Psikiyatri, Psikodinamik Psikiyatri, Kişilik ve Psikoterapi Yazıları adlı mesleki kitaplarının yanı sıra, özellikle emekli olduktan sonra kişisel ve mesleki deneyimlerini romanlar yazarak okuyucularıyla paylaşmıştır.

Emekli olduktan sonra İstanbul’a yerleşen ve çok üretken bir emeklilik dönemi yaşayan hocamız Prof. Dr. Engin GEÇTAN, okuyucularına şu eserleri bırakmıştır: Kuru Su, Kırmızı Kitap, Mesela Saat Onda, Zamane, Kimbilir?, Tren, Kırmızı Palamutun Kokusu, Bir Günlük Yerim Kaldı İster misiniz? Dersaadet'te Dans, Seyyar, Rastgele Ben, HayatOrada, Birarada (2017) ,


 

İstanbul’daki emeklilik döneminde “psikoterapist” olarak klinik çalışmalarıyla mesleğini icra etmeye devam ederken yarı zamanlı öğretim üyesi olarak Boğaziçi ve Marmara Üniversitelerinde ihtisas alanıyla ilgili dersleri çeşitli dönemlerde vermiştir.

Eğitim Bilimleri Fakültemizin kuruluş yıllarının “ilk kuşak kadrolu öğretim üyeleri” arasında yer alarak “Eğitim Psikolojisi” alanının ülkemizde gelişmesine ve kurumsallaşmasına önemli katkılarda bulunan; öğrencisi olmaktan onur duyduğum, akademik duruş ve yaklaşımlarıyla bizlere çok şey kazandıran değerli hocamız Prof. Dr. Engin Geçtan’ı bir kez daha saygı ile anıyor “Işıklar içinde yatsın” diyorum.

Prof. Dr. Nizamettin KOÇ


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)