adscode
adscode

Prof. Dr. Sevin Toluner 80 yaşından sonra dahi eserler veriyor

Türkiye’nin örnek bilim insanlarından Prof. Dr. Sevin Toluner 80 yaşından sonra dahi eserler veriyor.

 Prof. Dr. Sevin Toluner 80 yaşından sonra dahi eserler veriyor
Eğitim
İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Devletler Umumi Kürsüsü başkanlığından 2004 yılında emekli olduktan sonra da uluslararası hukuktaki gelişmeleri yakınen izleyen Prof.Dr. Sevin Toluner, kendi ifadesiyle, "Ankara’dan uluslararası hukukla ilgili bir soru yöneltilmesi halinde Devletine hizmet etmek için daima hazır olmak" amacıyla sürekli olarak çalıştı.

1976 yılında Karakas’da yapılan Deniz Hukuku Konferanslarında Türkiye delegasyonunda yer alan  Prof.Dr. Toluner, sadece İstanbul Hukuk Fakültesi’nde değil aynı zamanda Harp Akademilerinde de ders verdi.  Özellikle çok sayıda üst düzey subaylarımız, amiraller, Deniz Kuvvetleri komutanları "Sevin Toluner hocamızın kendilerine çok büyük katkıları olduğunu" söylerler.

“Kırk üç yıllık akademik yaşamım boyunca en çok yapmak istediğim, milletlerarası hukukun bütün konularını kapsayan bir ‘ders kitabı’ hazırlayabilmekti. Doçentlikten hemen sonra ilgilenmek durumunda kaldığım Türkiye’nin dış politika sorunlarına bir çözüm getirmeye çalışırken zaman su gibi akıp gitti” diyor  ve eski kürsü arkadaşlarımın ısrarları üzerine doçentlikte hazırladığı ders notlarını kitap haline getirme isteğini kabul ediyor.Bu yıl,  Kürsü arkadaşları Prof.Dr. Tütüncü, Yardımcı doçentler  Arıkoğlu, Akün ve Başkaracaoğlu, Prof.Dr. Sevin Toluner’in ders notlarını kitap haline getirmeye başladılar. Toluner: Milletlerarası Hukuku(Giriş, Kaynaklar) Birinci cilt  yayınlandı. (İstanbul, 2017). Toluner hoca’nın ders notlarının dört ciltlik bir eser olması bekleniyor.

Bu eserin yayınlanması üzerin düzenlenen meslektaşlar toplantısına, Dışişleri Bakanlığı önceki hukuk müşaviri Büyükelçi Prof.Dr. Hüseyin Pazarcı’nın Ankara’dan kalkıp gelmesi bir kadirşinaslık örneği olarak  dikkatle not edildi. 

Geçtiğimiz günlerde  hocamız “Geçmişi Anımsayıp Geleceği Yönlendirme” başlıklı bir başka kitap yayınladı. Önsözünde hoca, 

“Bu başlığı görenler, yazarını tanımıyorlarsa, bundan bir roman veya bir ünlünün öğretileri olduğunu sanabilir. Okuyucunun bu derlemeyi, akademik hayatımın kronolojik bir özeti olarak değerlendirmesi de yanlış olmaz. Devletler Umumi Hukuku dalında, genellikle kabul edilmiş standartlara uygun bir eğitim vermenin, devlet olarak dış politikada tezlerimizin savunulmasında vazgeçilemez olduğunu hep vurguladım. Bu nedenle bir hukukçu akademisyen kimliğimle 43 yıllık meslek hayatımda fırsat verildikçe Türkiye Cumhuriyeti yetkili makamlarınca tarafımdan istenen hukuki görüşleri bir kitapta toplamayı uygun buldum”.  

"Türkiye’nin Dış Politika Sorunları” kitabının ikinci baskısı 2004 de yayınlanmıştı. Çok sayıda kitap ve makalesi yayınlanan Prof.Dr. Toluner için 2004 yılında bir Armağan yayınlandı.   

Aynı şekilde, ülke çıkarlarını korumak için başarılı çalışmaları olan ve  genç yaşında kaybettiğimiz  Prof.Dr. Aslan Gündüz de Sevin Toluner’in yanında yetişmişti.

“Ulusal çıkarlarımız üzerine titreyen”, 80 yaşından sonra da çok yararlı eserler veren  Prof.Dr. Sevin Toluner’e Türkiye minnettardır.  

 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)