adscode
adscode

Puan kaybettiren basit hatalar

LGS’ye hazırlık kadar sınav anında dikkatli olmak da çok önemli. Öyle ki küçük hatalar büyük puanlar kaybettirebiliyor. Soru kökünü iyi okumamak, grafikleri yanlış yorumlamak, cevap kâğıdını işaretlemeyi sona bırakmak en çok yapılan hatalardan.

Puan kaybettiren basit hatalar
LGS
Güncelleme : 05-Jun-22 09:44

Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında 1.2 milyon 8. sınıf öğrencisinin gireceği merkezi sınav yarın yapılacak. Sınava hazırlık kadar sınav anında dikkatli olmak da çok önemli. Öyle ki pek çok öğrenci zamanla yarıştığı için soruları hızlı çözme zorunluluğu hissederek dikkatsiz okuma yapabiliyor, bir kelimeyi gözden kaçırabiliyor, grafikleri yanlış yorumlayarak basit işlem hataları yüzünden istediği okula girme şansını kaybedebiliyor. Çünkü LGS bir sıralama sınavı ve 1 soru ile binlerce kişinin önüne geçilebiliyor. Büyük puanlar kaybettiren küçük hatalar yapmamak için dikkat edilmesi gereken noktalar var. Bu konuda doğru zaman yönetiminin önemine dikkat çeken Kültür Koleji ve Kültür2000 Koleji Ulusal Sınavlara Hazırlık Birimi uzmanlarının, sınavda en çok yapılan hatalarla ilgili tespitleri şöyle:


‘Ön yargıyla yaklaşmayın’

En sık yapılan hatalardan biri hızlı okuma ve heyecan nedeniyle soru köküne dikkat etmemek. “Olamaz, değildir” gibi olumsuz ifadeler gözden kaçabiliyor.

Grafikleri ve görseli yanlış yorumlama, soru arasındaki bağlantıyı doğru kuramama, öğrencinin soruda bilgi verilmeyen konular üzerine yorum yapması, basit düşünmemesi ve bilgi eklemesi yanlış sonuca varılmasına neden oluyor.

Sorunun uzun olduğunu düşünmek ve ön yargıyla yaklaşmak, öğrencinin kapasitesi olsa bile çözememesine yol açıyor. Sorulara ‘basit, kolay, zor, uzun’ gibi sıfatlar konulmamalı.

Sınavda önce kitapçığı en sonda da optik formu işaretlemek, kodlamayı yetiştirememek, panikle yanlış işaretleme ya da kodlamada kaydırma yapmak gibi hatalara da neden olabiliyor.


‘Soru köklerine dikkat’

Türkçe sorularının çözümü sırasında “Her sorunun cevabı yüzde 50 soru kökünü doğru okumaktan geçer” kuralına dikkat edilmesi ve özellikle verilen bilgilerin tek tek okunması hata oranını azaltır.

Matematik sorularında doğru sonuca ulaşabilmek için verileri doğru kullanmak çok önemli. Problem çözümünde soruda verilen bilgilerin şemaya dökülmemesi, modelleme yapılmaması da hatalar arasında.

T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük sorularında önce soru kökü okunmalı.

Öğrencilerin kendilerince yaptıkları yorumlar onlara hata yaptırıyor. “Verilen bilgiye göre” ifadesi bulunan sorularda bilgilere göre hareket edilmeli.

Bilgi eksiği olanlar Fen Bilimleri sorularında yorum yapmakta zorlanıyor. Sorulara 30 dakika civarında zaman ayırmak dikkat hatalarını azaltır.

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sorularında kavramlar çok iyi bilinmeli.

Kimlik belgenizi unutmayın

MEB, LGS için öğrencilere son dakika uyarılarında bulundu. Yarın iki oturum halinde uygulanacak sınavda 90 soru sorulacak. Saat 09.30’da başlayacak 1. oturumda Türkçe, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ile Yabancı Dil’den 50 soru sorulacak ve 75 dakika süre verilecek. Saat 11.30’da başlayacak 2. oturumda ise Matematik ve Fen Bilimleri’nden 40 soru olacak ve 80 dakika süre tanınacak. Öğrencilerin yarın saat 09.00’da sınava girecekleri binada hazır olmaları ve yanlarında kimlik belgelerini bulundurmaları gerekiyor. Ayrıca en az 2 kurşun kalem, kalemtıraş ve silgi bulundurmaları önemli.

Kaygıyla baş etmenin yolları

Kaygı, herkeste bir miktar olması gerekiyor ve doğru kontrol edildiğinde motivasyonu artırıyor. Ancak kaygı düzeyi yükseldikçe öğrenci tüm bildiklerini unutup, ders çalışamaz hale gelip, psikolojik sorunlar dahi yaşayabiliyor. Beykoz Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Pınar Tınaz, kaygıyla baş etmek için şunları öneriyor: “Öğrenci sınava çok iyi bildiği konulardan başlamalı. Sınavda kaygı arttığında nefes egzersizleri denenebilir. Kişi bir süreliğine gözlerini kapatıp kafasını sınavdan uzaklaştırarak nefes alışverişini dinleyebilir. Sınavın mutlak bir son olmadığı, kişinin hayatı boyunca birçok sınavla kendi kendisini deneyeceğini akıldan çıkarılmamalı.”

MİLLİYET / MİNE ÖZDEMİR GÜNELİ


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)