adscode
adscode

Reflü hastaları dikkat! İlaçlarınız böbreklerinize zarar verebilir!

Hastalara proton pompa inhibitörü olarak verilen ilaçların böbrek fonksiyonlarını yavaşlattığı, kronik böbrek hastalıklarına sebep olduğu ve hatta böbrek yetmezliğine yol açtığı açıklandı.

Reflü hastaları dikkat! İlaçlarınız böbreklerinize zarar verebilir!
Eğitim
Her hafta "Falanca ilaç meğer..." diye başlayan şoke edici haberler vermek ilaç sanayiine olan inançları artık iyice sarsmaya başladı. Bu haftaki haber de mide reflüsü tedavisinde kullanılan proton pompa inhibitörü (yani midedeki asit salgılamasını azaltma) amacıyla kullanılan ilaçların böbreklere verdiği zarar üzerine. Yıllar önce benzer yan etki iddialarıyla ortaya çıkan araştırmaların bir şekilde medyada yankılanmasını engelleyen büyük ilaç firmaları, bu sefer bulgularını duyurmada ısrarlı araştırmacıların feryadını bastırmakta başarılı olamadılar. Çünkü feryat bu sefer Amerika Nefroloji Derneği gibi güçlü bir dernekten geldi. Mide yanması ve ülser şikayetleriyle doktora giden hastalara proton pompa inhibitörü olarak verilen ilaçların (mide sorununuz varsa kullandığınız ilaçların prospektüsünde bu tür ilaç olup olmadığını görebilirsiniz) böbrek fonksiyonlarını yavaşlattığı, kronik böbrek hastalıklarına sebep olduğu ve hatta böbrek yetmezliğine yol açtığı açıklandı. İlaç kullanım süresine bağlı olarak riskin daha da arttığını söyleyen araştırmacılar, "doktor reçetesi olmadan da eczaneden satın alınabilen bu tür ilaçların şeker gibi tüketildiğini" bildirdi.

173.321 hasta üzerinde yapılan araştırmanın sonuçları gerçekten korkutucu: 5 yıl süreyle gözlenen bu hastaların, H2 reseptör inhibe edici ilaç kullananlara oranla % 28'inde, kronik böbrek rahatsızlıkları, % 96 gibi yüksek bir oranında böbrek yetmezliği görülmüş. Nefrologların yaptığı açıklama, gerçekten herkes tarafından okunması gereken çok önemli bilgiler içeriyor: "Kullanılan her ilacın yan etkileri olduğu bir gerçek. Bu yüzden belli bir rahatsızlığın tedavisi için kullanılan ilaçların doz ve kullanım süresinin ayarlanması kesinlikle bir hekim tarafından yapılmalı. İlaç kullanımı sırasında oluşabilecek yan etkiler hekimler tarafından mutlaka özel kan testleri ile gözlenmeli. Hastalar reçetesiz satılıyor diye (hiçbir ilacı) kendi kafasına göre satın alarak, prospektüs okuyarak, risklerden habersiz kendi kendinin hekimi olarak tedaviye girişmemeli. İlaç firmalarına düşen görev ise hiçbir ilaca, belli güvenlik testlerini geçmeden eczanelerde reçetesiz satılabilir güvencesinin verilmemesi gerektiğini hatırlamak.

Habertürk

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)