adscode
adscode

Rehber öğretmenlere bağımlılıkla mücadele eğitimi

Türkiye Yeşilay Cemiyeti ve Milli Eğitim Bakanlığı arasındaki işbirliği protokolü çerçevesinde hayata geçirilen Türkiye Bağımlılıkla Mücadele (TBM) Eğitim Programı kapsamında, rehber öğretmenlere eğitim…

Rehber öğretmenlere bağımlılıkla mücadele eğitimi
Eğitim
Bakırköy Halk Eğitim Merkezi'nde yapılan eğitimde, liselerin rehber öğretmenleri, formatör eğitmenler tarafından verilen, madde, tütün, teknoloji ve alkol bağımlılığı ile sağlıklı yaşam konu başlıklarını içeren eğitim programına katıldı.
     
Okullar ile ulusal düzeyde bilinç ve farkındalık oluşturulması hedeflenen projeye ilişkin açıklama yapan Türkiye Yeşilay Cemiyeti Genel Müdürü Savaş Yılmaz, çalışmanın Milli Eğitim Bakanlığı ile ortak protokol çerçevesinde başlattıkları TBM Eğitim Programı projesinin aşamalarından olduğunu söyledi.
     
Tüm öğrencilerin de bu eğitimleri almasını amaçladıklarını beliren Yılmaz, "Bu bağlamda İstanbul'da pilot uygulama yapıyoruz. Her ilçeden bir formatör öğretmenimizi, bağımlılıkla ilgili eğitim verecek düzeyde yetiştirdik. Bu öğretmenler de kendi ilçelerine gidip ilçelerindeki rehber öğretmenlere iki günlük bağımlılık eğitimi veriyor. Amacımız okullardaki bütün rehber öğretmenlerin, eğitim verdiği yaş grubundaki öğrencilere yönelik bir bağımlılık eğitiminden geçmesi. Daha sonra onlar da bu bilgileri, öğrencilere rahat bir şekilde aktaracak" diye konuştu.
     
Mayıs ayında pilot uygulamanın biteceğini, ekim ayında tüm Türkiye'de bu uygulamanın yapılacağını anlatan Yılmaz, "Proje kapsamında, 40 formatör eğitim aldı. Onlar İstanbul'da yaklaşık 800 rehber öğretmeni eğitecek. Daha sonra bu rehber öğretmenler de yine İstanbul'da yaklaşık 80 bin lise öğrencisine eğitim verecek. Nihai hedefimiz, önümüzdeki dönemde tüm Türkiye'de 8 milyon öğrenciye ulaşmak" dedi.
     
Sorunların kaynağı aile
     
Proje kapsamında rehber öğretmenlere bağımlılıkla mücadele eğitimi veren Yeşilay gönüllüsü oyuncu Haluk Piyes de Almanya'da yaşadığı sıkıntıları ve deneyimlerini aktardı.
     
Aile içinde sevginin yansıtılmasının çocuklar için büyük öneme sahip olduğuna değinen Piyes, sorunların Almanya ve Türkiye'de benzer olduğunu belirterek, "Sorunların hepsi aile içi muhabbetsizlikten, sevgisizlikten kaynaklanıyor. Semptomları da hemen hemen aynı, ya şiddete başvuruyor ya okumuyor asosyal oluyor ya da uyuşturucu müptelası oluyor" dedi.
     
İnsanların sevdiklerine sahip çıkması gerektiğini ifade eden Piyes, şöyle devam etti:
"Seven, sevdiği arkadaşına sigara teklif etmez, içmesine mani olur. Madde kullanmasına mani olur. Bunda hiçbir fayda yok. Sadece ölüm var. Onun için en etkili ve samimi çözüm, hiç başlamamak. Arkadaşını seven kişi zaten başlamaz. Sevdiğine sahip çıkmak isteyen kişi, tam tersini yapar. Bu şekilde, anne, babamızı arkadan vurmuş oluruz. Böyle şeyler yapmak, akıl karı değil."
     
Haluk Piyes, Türkiye'de çocuklar için rehabilitasyon merkezi olmadığını söyleyerek, "Toplumun yüzde 50'si 35 yaş altında olduğu için Türkiye'de bağımlılıklar daha ağır vuruyor. Yurtdışında önlem anlamında, çocukları rehabilitasyona almakla ilgili daha çok iş yapılıyor. Bizde rehabilitasyon merkezi yok. Yasal alt yapısı yok. Tasarısı bile yok. Yani çocuk bir çiftliğe gidip 3-4 sene kalacak, eğitilecek, tedavi görecek, topluma tekrar kazandırılacak. Böyle bir kuruluşumuz yok. Yurtdışında her yerde var" şeklinde konuştu.
     
İki gün sürecek eğitim programı, yarın sona erecek.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)