adscode
adscode

Rektörler ne diyor?

Tercihler, üniversiteye girişin en önemli aşamalarından biri. Yanlış bir seçim büyük bir macera olur. Peki, bu konuda öncelikler ne olmalı? İşte rektörlerimizden bazılarının bu yöndeki görüşleri:

Rektörler ne diyor?
Milliyet Diyalog

İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak

“Üniversite, entelektüel bilgi birikimini artırma ve aynı zamanda da işgücü piyasasına nitelikli eleman yetiştirme potansiyeli açısından her iki unsuru da bünyesinde barındıran bir yapıdır. Bu nedenle üniversite ve mesleği birbirinden ayırmadan her iki unsuru bütünsel bir yaklaşımla ele almak gereklidir.”


Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Yılmaz

“Öncelikle sevdikleri ve heyecan duydukları alanların, hayal ettiklerini yapabilmelerine imkân sağlayacak mesleklerin, kişisel ilgi ve yeteneklerinin peşinden gitmeliler. Üniversite ve bölüm seçimi yaparken, icra etmekten mutluluk duyacakları mesleki/bilimsel alanı ve hayallerine ulaşmada onları en doğru ve güçlü biçimde destekleyebilecek üniversiteleri seçmeleri her şeyden önemli.”

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Rektörü Prof. Dr. Nuri Aydın

“Öğrenciler hangi mesleği daha çok arzu ediyorlarsa, bundan sonraki yaşamlarında neyle meşgul olacaklarsa ona yönelsinler ve o noktada ilerlesinler. Çevre baskısı altında kalmasınlar.

Ailelerin istedikleri meslekler olacaktır ama kendi tercihlerini göz önünde bulundursunlar. Çünkü üniversite tercihi sadece bir okul tercihi değil. Bundan sonraki hayatları için üniversiteleri bir marka olacak. Şu anda yapacakları tercih, sadece üniversite yaşamlarını değil bundan sonraki yaşamlarını da etkileyecek. Hangi üniversiteyi tercih ederlerse onunla anılacaklar.”

Bilgi Üniversitesi Rektör V. Prof. Dr. Alpaslan Parlakçı

“Üniversite eğitimi, bireylere yalnızca mesleki bilgi ve beceriler kazandırmasıyla değil; onların kendilerini ve hayatta yapmak istediklerini keşfetmelerini sağlamasıyla da önem taşır. Bu doğrultuda üniversitelerin öğrencilere bireysel, akademik ve profesyonel gelişim süreçlerini destekleyen olanaklar sunması, onlara hedeflerini belirleme ve gerçekleştirme yolunda rehber olması önem taşıyor. Bunun yanı sıra ezberlemeyi değil, sorgulamayı odağına alan; öğrencilere eleştirel düşünme kabiliyeti kazandıran, onlara fikirlerini hayata geçirebilecekleri imkânlar tanıyan bir eğitimin öğrencilerin gelişimine katkı sağlayacağına inanıyoruz.”

MEF Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhammed Şahin

“Çok iyi bir üniversitenin herhangi bir bölümünün çok kötü olması düşünülemez. Veya çok kötü olan bir üniversitenin herhangi bir bölümünün çok iyi olması söz konusu olamaz. O zaman birinci öncelik üniversitenin kendisidir. Aday bölüm tercihini yaparken kendisine şu soruyu sormalıdır: ‘Ben 10 yıl sonra kendimi nerede, ne iş yaparken görmek istiyorum?’

İstemediğiniz bir bölümde çevre baskısıyla okursanız, derslerde başarılı olabilirsiniz ancak hayatta başarılı olma ihtimaliniz çok zayıftır.”

Beykoz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Durman

“Öğrenciler kendilerini mutlu etmeyecek, ilgi ve yeteneklerine uygun olmayan bölümleri tercih etmekten kaçınmalılar. Tercihleri sıraya dizmenin tek bir kuralı var. O da adayın isteği. Oluşturulan havuzdaki programları sıralarken puana, başarı sırasına bakmadan her adımda hangi tercihlerini daha çok istiyorlar diye düşünmeli ve tercih listelerini bu şekilde oluşturmalılar. Kazanıldığında üzüntü yaratacak bir tercih, kesinlikle listeye konulmamalı.”

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)