adscode
adscode

Sağlıklı Yaşam İlkokulda Öğrenilecek

İlköğretim çocukları üzerinde uygulanan ''Sağlıklı Yaşam Projesi'', okullarda verilen eğitimlerle çocuklarda beden imajı algısının olumlu yönde değiştiğini ortaya çıkardı.

Sağlıklı Yaşam İlkokulda Öğrenilecek
Türkiye'den Haberler
Mutlu Çocuklar Derneği, çocukluk çağında şişmanlığın önlenmesi, dengeli beslenme, fiziksel aktivite konularında çocukların bilinçlendirilmesi gibi konularda okulların önemli bir yeri olduğunu araştırmak için ''Sağlıklı Yaşam Projesi''ni hayata geçirdi.

Okullarda uygulanacak sağlıklı yaşam programının etkinliğini değerlendirmek amacıyla yürütülen projeyle, olumsuz beden imajı ve sağlıksız beslenme alışkanlıklarının daha büyük yaşlarda değişiminin zor olması, buna karşın çocuklarda beden imajına yönelik tutumların bu dönemde yeni gelişmeye başlamasından hareket edildi.

İlköğretim düzeyindeki çocuklara çeşitli testler uygulanarak yapılan araştırmada, boy, kilo ve vücut indeksi, kan basıncı, ağız, diş, işitme, skolyoz ve görme taramaları uygulandı. Çocuklara sağlıklı yaşam ilkelerinin de anlatıldığı derslerde, sağlıklı ve dengeli beslenme, egzersizin faydaları, diş fırçalama yöntemi üzerinde de duruldu. Konularla ilgili çocuklar için çeşitli projeler hazırlandı.

''Spor, banyo yapma, diş fırçalama oranları arttı''

Ön taramaların ve verilen eğitimler sonucunda çocuklara yeniden testler uygulandı ve projenin raporu oluşturuldu. Çalışmanın raporuna göre, eğitim öncesi günlük bir saat spor yapanların oranı yüzde 58'den 67.8'e yükseldi.

Eğitim sonrasında, günde 2 kez ve üstü diş fırçalayan yüzde 65 olan çocukların oranı, yüzde 72.9'a; haftada 2 ve üstü banyo yapan çocukların oranı ise yüzde 49'dan yüzde 68'e çıktı.

Beden kitle indeksi, skolyoz, kan basıncı, duyma, görme, diş alanlarındaki taramalarda da olumlu gelişme elde edilirken, bu konularda risk altında olan çocukların sayısında da azalma olduğu tespit edildi.

Verilen eğitimlerle okullardaki şişman çocukların oranında, çürük diş sayısında azalma yaşanırken, çocukların dolgu sayısında artış belirlendi.

''Çocukların büyük bir kısmı kahvaltı yapıyor''

Çocukların ekran başında ne kadar vakit geçirdiklerinin de araştırıldığı çalışma sonucunda, ekran karşısında 2 saat ve üzeri zaman harcayanların oranında verilen eğitimlerle bir değişiklik tespit edilmedi. 

Eğitim öncesinde ve sonrasında ekran karşısında çocukların geçirdiği süre 2 saate kadar yüzde 75 üstünde, 2 saat ve üzerinde ise yüzde 20'nin üstünde belirlendi. 

Araştırmayla çocukların ekran karşısında yemek yeme alışkanlıkları da incelendi. Eğitim sonucunda bu oranlarda da değişiklik yaşanmadığı görüldü. Eğitim öncesi ve sonrasında televizyon karşısında yemek yiyen çocukların oranın yaklaşık yüzde 65'in üstünde olduğu tespit edildi.

Eğitimlerin çocukların günlük öğün sayılarında ve kahvaltı yapma durumlarında da değişiklik yaratmadığı, günde 3 öğün yiyenlerin oranı yüzde 60'a yakın iken, kahvaltı yapanların oranı ise yüzde 80'nin üstünde olduğu belirlendi. 

''Okuldaki araştırmalar sağlıklı davranışları geliştirmeli''

Rapor sonucunda, çocukların yaşam biçimi, beslenme alışkanlıkları, fiziksel aktivite düzeyleri, hijyen durumlarının sağlıklı yaşam aktivitelerini etkileyen önemli faktörler olduğu belirtildi.

İlköğretim döneminde konuya ilişkin verilen eğitimlerin, yetişkinlik döneminde sağlıklı yaşam davranışlarının sürdürülmesinde son derece önemli olduğu ifade edilerek, ''Okul çağı çocuklarında olumsuz sağlık yaşam davranışlarının önlenmesi ya da azaltılmasına ilişkin okula dayalı araştırmalarda, çocukların beslenme, fiziksel aktivite, televizyon seyretme, hijyen gibi alışkanlıklarının hedeflenen sağlıklı davranışlara çevrilmesi amaçlanmalıdır'' önerisinde bulunuldu.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)