adscode
adscode

Sahte içki zehirlenmesinin belirtileri neler?

İstanbul'da sahte içki nedeniyle 9 kişinin hayatını kaybetmesi, 9'u ağır olmak üzere 23 kişinin de tedavi altına alınması, gözleri bir kez daha alkol zehirlenmesine ve zehirlenme belirtilerine çevirdi.

Sahte içki zehirlenmesinin belirtileri neler?
Sağlık
Etkisi en yüksek ve en tehlikeli zehirlenme türlerinden olan alkol zehirlenmesinde, kişiyi doktora yönlendiren en önemli şikayetler; mide bulantısı, baş dönmesi ve halsizlik oluyor. Metil alkol vücutta formaldehit ve formik asid adlı çok zehirli maddelere dönüşerek zehirleyici etki yapıyor.

Metil alkollü kaçak içki ya da kolonya alındıktan ortalama 30-60 dakika sonra kanda en yüksek düzeyine ulaşıyor. Hürriyet'ten Bülent Katarcı'nın haberine göre, erken dönemde, bazen 30 saate kadar hiçbir belirti vermeyip, yalnızca sarhoşluk ve gastrit oluşturduğundan tanınması güç oluyor. Belirtilerin ortaya çıktığı geç dönemde ise tedavi şansı azalıyor ve ölümle sonuçlanabiliyor. 

Alkol zehirlenmesi genellikle; 
- Başağrısı, 
- Bulantı, 
- Kusma, 
- Baş dönmesi, 
- Tansiyon düşmesi, 
- Kanda asidoz, 
- Görme bozukluğu ve körlük belirtileri veriyor, daha ileri dönemde tedavi edilmediğinde ise koma hali gelişiyor ve ölüm gerçekleşiyor. 

NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Zehirlenme fark edildiği anda hasta acil olarak bir sağlık merkezine götürülmeli ve tedavisine hemen başlanmalı. Zehirlenmenin başka belirti vermediği dikkate alındığında, geç başlayan belirtilerde, etkili tedavi için geç kalınmış olabiliyor. Destek tedavinin yanı sıra antidot uygulaması yapılıyor. Ayrıca hastaya hemodiyaliz yapılması gerekebiliyor.

ALKOL ZEHİRLENMESİNDEN KORUNMAK İÇİN...

Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi İlaç ve Zehir Danışma Merkezi Sorumlusu Klinik Toksikoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yeşim Tunçok, "Metil alkol zehirlenmesi öldürücüdür. Belirtileri geç başlayan bir zehirlenmenin tedavisinde başarı düşüktür. Tedavi sonucu hasta kurtulsa bile yaşam boyu körlük oluşabilir. Bu nedenle metil alkolün içkilere ve kolonyaya yasa dışı olarak katılmasının ve satışının engellenmesi için yapılacak denetim ön plana çıkarılmalıdır. Tüketicilerin içki tüketiminde, açılmamış ve bandrollü şişeleri tercih etmeleri, markalı kolonyaları kullanmaları da önem taşımaktadır" dedi.

ULUSAL ZEHİR DANIŞMA MERKEZİ

Alo 114 numaralı telefon da ülke genelinde zehirlenme vakaları ile ilgili danışmanlık veriyor. UZEM, 24 saat bir sorumlu doktor, 15 yardımcı sağlık personeli ve 15 doktorla hizmet yapıyor. Hat, zehirlenme vakalarında teşhis ve tedaviye yönelik sağlık kuruluşlarına rehberlik ederken, kişisel başvuruların cevaplanması, zehirlenmelerin saptanması, değerlendirilmesi ve önlenmesi konusunda çalışma yürütüyor.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)