adscode
adscode

'Sanal oyunlar gerçek hayattan uzaklaştırıyor'

Doç. Dr. Aydoğan, internetten oynanan oyunların çocuklarda yalnızlık, sosyal problemler, içe kapanma ve oyunun içeriğine göre kişilik bozuklarına neden olabileceğini bildirdi.

'Sanal oyunlar gerçek hayattan uzaklaştırıyor'
Bilim Teknoloji
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ümit Aydoğan, internetten oynanan oyunların çocuklarda yalnızlık, sosyal problemler, içe kapanma ve oyunun içeriğine göre kişilik bozuklarına neden olabileceğini bildirdi.

Doç. Dr. Aydoğan, yaptığı yazılı açıklamada, İstanbul Esenyurt'ta 13 yaşındaki Hakan Ekinci'nin evinde ölü bulunmasının ardından, internet üzerinden oynanan ve şiddet içeren oyunların ne kadar tehlikeli olduğunun yeniden gündeme geldiğini kaydetti.
 
İnternet ve bilgisayarın günlük hayata getirdiği kolaylıkların tartışılmaz olduğuna değinen Aydoğan, ebeveynlerin çocuklarına bu tür imkanları sağlarken alması gereken tedbirler olduğunu vurguladı.
 
Aydoğan, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 2013 yılında 6-15 yaş grubu çocuklar üzerinde yaptığı bir araştırmaya göre, çocukların bilgisayar kullanımına ortalama 8 yaşında başladığını ve yüzde 79,5'inin internete oyun oynamak için girdiğinin tespit edildiğini hatırlattı.
 
Bu durumun, büyüyen bir tehlikeye işaret ettiğine değinen Aydoğan, şu değerlendirmelerde bulundu:
 
"İnternet ile gelen ve her an erişilebilir olan oyunlar, çocuklarımızı, yani geleceğimizi elimizden alabilir ve biz ebeveynlere hayatımız boyunca içimizde yaşamaya mahkum olacağımız acılarla dolu bir hayat sunabilir. Dört kişiden birinin çocuk olduğu ülkemizde interaktif olarak internetten oynanan bu oyunlar, çocuklarımızın iyi nitelikleri bulunan sağlıklı birer insan olarak gelişmelerini engelleyerek, yalnızlık, sosyal problemler, içe kapanma ve oynadığı oyunun içeriğine göre kişilik bozukları gibi önemli sorunların ortaya çıkmasına neden olabilir. Ayrıca, zamanının büyük bölümünü bilgisayar ve internet başında geçiren çocuklarda, ilerleyen dönemlerde uyku problemleri, göz problemleri, kas iskelet sisteminde gelişim bozuklukları ve eklem rahatsızlıkları, postür bozuklukları, abur cubur beslenmeye bağlı olarak şişmanlık ve okul başarısında düşme meydana gelebilir."
 
- Kontrollü ve sınırlı kullanım
 
Doç. Dr. Aydoğan, ebeveynlere güvenli ve akılcı internet kullanımı için "kontrollü" davranmalarını önerdi. Çocukların güncel ihtiyaçları doğrultusunda ve uygun sitelere sınırlı sürelerle girmelerine izin verilmesi gerektiğini belirten Aydoğan, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
 
"Çocuklarımızın internet ve bilgisayar başında yaptığı çalışmaları ebeveyn olarak takip etmeli ve sorgulamalıyız. Çocuklarımız için gerçek hayatta koyduğumuz kuralların aynısını internet ve bilgisayar başındaki sanal ortamda da koymak için gerekli önlemleri ebeveyn olarak almalıyız. Çocuklarımızın güvenli ve akılcı internet kullanımı için gerekli olan tedbirleri, ulusal olarak Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ve internet hizmeti sağlayan kurum ve kuruluşların güvenli internet kullanımı konusundaki önerilerini dikkate alarak sağlamalıyız. Özellikle çocuklarımızla aynı ortamda bulunduğumuz zamanlarda ebeveyn olarak yüz yüze iletişim fırsatlarını iyi değerlendirmeli ve kötü örnek olmamak adına internet ve bilgisayar başında gereğinden fazla vakit geçirmemeliyiz."

AA

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)