adscode
adscode

Sevinç Eğitim Kurumları YGS'yi değerlendirdi

2017 YGS SORULARINI SEVİNÇ EĞİTİM KURUMLARI EĞİTİM UZMANLARI DEĞERLENDİRDİ

Sevinç Eğitim Kurumları YGS'yi değerlendirdi
Eğitim
MATEMATİK:
2017 YGS matematik soruları 9 ve 10. sınıf müfredatından oluşmaktadır. Sınavdaki 29 sorunun 24 tanesi 9. Sınıf, 5 tanesi 10. sınıfa ait kazanımlardan yer almaktadır. Bu yıl genişleyen YGS müfredatına eklenen ikinci dereceden denklemler, karmaşık sayılar, polinomlar ve parabol konularından sadece polinomlar konusundan soru gelmiş, daha önceki yıllarda bir tane soru çıkan sayma ve olasılık ünitesinden üç soru gelmiştir. Soruların zorluk derecesi 2016'ya YGS’ye paraleldir.

GEOMETRİ:
Sınav, geometri açısından müfredatı tam sorgulayan, analitik düşünmeye dayalı, konu kapsamı çok iyi hazırlanmış bir sınavdır. Konuyu doğru öğrenmiş ve bol uygulama ile sorgulamayı pekiştirmiş öğrencinin rahatlıkla çözebileceği bir sınav olması, sınavın çok iyi hazırlanmış olduğunu göstermektedir. Soruların birçok kazanımı hedeflemesi, tek yönlü çalışmaktan uzaklaşıp çok yönlü çalışmayı gerektirmektedir.

TÜRKÇE:
2017 YGS Türkçe testi içerik bakımından herhangi bir sürprizin olmadığı bir sınav olarak karşımıza çıkmaktadır. Sorular tamamen önceki yıllarda yapılan sorularla benzeşmektedir. Ancak yapılan sınavlarda ÖSYM tarafından sıklıkla sorulan ve 2016 YGS de iki tane sorulan anlatım bozukluğu sorusuna yer verilmemiştir. Zorluk bakımından değerlendirecek olursak anlam sorularının açık olduğu paragraf sorularının metinlerinin kısa tutulduğu, çeldiricilerin ise çok güçlü olmadığı görülmektedir. Dil bilgisi soruları ise geçen yıla göre biraz daha fazla ve ayrıntılıdır. Ancak konuya hakim olan öğrencilerin rahatla yapabileceği düzeydedir. Kısaca 2017 YGS Türkçe testi hazırlığını iyi yapmış öğrencilerin zorlanmadan yapabileceği ve başarılı olabileceği bir sınav olarak karşımıza çıkmaktadır.

FİZİK:
12 Mart 2017 pazar günü yapılan YGS de sorular değişen müfredata uygundur. Sınav, ağırlıklı olarak 9 ve 10. sınıflarda fizik derslerinde anlatılan konulardaki bilgileri kullanmaya yönelik sorulardan oluşmaktadır. Ortaokul düzeyinde optik konusu anlatıldığı için bir önceki yıl yapılan YGS den farklı olarak bu konuyla ilgili olarak sorulan soru sayısı artmıştır. Geçen sene Hareket konusundan ortalama hız ve ortalama sürat kavramları sorulmuştu bu sene ise yalnızca sürat ve hız kavramları sorgulanmıştır. Isı iletimi son yıllarda sıkça sorulan bir konudur. Yeni müfredatta olmasına rağmen ses ve su dalgalarından soru sorulmamıştır. Geçen sene sorulan enerji sorusunun cevabı sonradan değişmesine rağmen tartışmalıydı. ÖSYM bu sene iş-enerji konusundan daha net bir soru hazırlamış. Sınavda, 9. sınıf müfredatından 6,10. sınıf müfredatından 8 soru sorulmuştur. İşlem gerektiren yalnızca iki soru bulunmaktadır. Diğer sorular ise işlem yapmadan bilgiyi ve kazanımı sorgulayan sorulardır.


KİMYA:
2017 YGS kimya testi 9 ve 10. sınıfa ait çok temel düzeydeki genel kimya bilgilerinin yoklandığı bir sınav olarak görülmektedir. Yalnız bir soru yorum düzeyinde olmakla birlikte tablo düzenindeki verilerin karşılaştırılarak yorumlanmasına dayanmaktadır. Zorluk düzeyi olarak sorular önceki yıllarda benzer kolaylıktadır. Bunun yanında yeni müfredata ait konulardan sorulan üç tane soru, sınavın önceki yıllardan farklı yönünü oluşturmaktadır. Bu soruların ders kitabını oluşturan yoğun bilgi yükü ile karşılaştırıldığında çok genel bilgilerle cevaplandırılabilecekdüzeyde kimya genel kültürü gerektiren sorular olduğu görülmektedir.

BİYOLOJİ:
2017 YGS sınavındaki biyoloji soruları değişen müfredata uyumlu sorulardan oluşmaktadır. Sınav sorularının geneli 9 ve 10. sınıflarda öğrencilerin biyoloji dersinde edindiği bilgilerini kullanmaya ve bu bilgileri farklı tekniklerle yorumlamaya yönelik sorulardan oluşmaktadır. Sınavda kullanılan 13 sorunun 6 tanesi 10. sınıf müfredatında bulunan konulardan, 5 tanesi 9. sınıf müfredatında bulunan konulardan oluşmaktadır. Bunun yanı sıra bir önceki yıl hiç soru sorulmayan insan fizyolojisi ünitesinden ortaokul düzeyindeki bilgiler kullanılarak çözülebilecek 2 soru sorulmuştur. Ayrıca bu yıl diğer yıllardan farklı olarak kalıtımünitesinden iki soru sorulmuştur. Geçmiş yıllardaki bir soruda kullanılmış olan grafik tekrar kullanılarak sorulmuştur.

TARİH:
9, 10 ve 11. sınıfların müfredat konularını kapsayan 2017 YGS tarih sorularının zorluk derecesi orta düzeydedir. Soruların çözümü için bilgi ve yorumlama gerekmektedir. Konuların kazanımlarına hakim olan ve kazanımları neden sonuç ilişkisi içerisinde yorumlayabilen adaylar tarih testinde başarılı olacaktır. Sorular analiz gücünü ölçmeye yöneliktir. Tarih sorularında tarihi kişiliklerin söylemlerine ve kişilerin karşılıklı konuşmalarına yer verilmiş, bu sözlerle öğrencilerin analiz yaparak yanıta ulaşması amaçlanmıştır. Sınav soruları ağırlıklı olarak İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersinden oluşmakta ve soru dağılımı geçmiş yıllarda benzerlik göstermektedir.

COGRAFYA:
Müfredat dağılımı bakımından sorular, tüm YGS müfredatını kapsayan niteliktedir. Müfredat dışı sürpriz denilebilecek bir soru bulunmamaktadır. Zorluk derecesi bakımından bir soru dışında diğer sorular çok genel ve kolay durumdadır. 21. soruda 1950 yılı için verilen nüfus grafiği ile 2000 yılı için verilen nüfus grafiği yanılgıya yer vermemek için yeri değiştirilerek sorulması gerekirdi. Çünkü 1950 nüfus piramidi daha gelişmiş, 2000 nüfus piramidi ise daha az gelişmişliği ifade eden grafiklerdir. Öğrenmeye ket vurmaması bakımından tam tersine kullanılması gerekirdi. Ancak grafiğe göre seçenekte yanlışlık yoktur, cevap doğrudur. 25. soruda da Güney Amerika’nın batısındaki Atakama Çölü çok uzun-geniş bir alan olarak verilmiştir. Ancak diğer çöl alanları çok belirgin olduğu için sorunun çözümünde problem çıkmamaktadır.

FELSEFE:
2017 YGS Felsefe sorularının öncelikle müfredata uygun olduğunu ve beklemeyen bir soru ile karşılaşılmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Ayrıca yıllardır ‘’Felsefe soruları yoruma dayalıdır.’’ algısının ise 2016 da 3, 2017 de ise sorulan 5 bilgi sorusu ile yavaş yavaş yıkıldığını belirtmemiz gerekir.Soruların zorluk derecesine baktığımızda; düzenli çalışan bir öğrenci için küçük nüanslarla hem bilgi hem de yorum sorularını rahatlıkla çözülebileceğini, fakat genel bir değerlendirme yapmamız gerekirse sınavdaki soruların orta seviyede olduğunu ifade edebiliriz.Bilgi sorularıincelendiğinde cevapların net olduğu, öğrenciyi herhangi bir ikilemde bırakmadığı, yorum sorularının ise verilen metinlerden hareketle kolaylıkla çözülebileceğini söyleyebiliriz. Bunlara ek olarak ise; bilgi sorularından iki tanesinin geçen senedeki soruları birebir tekrarladığını belirtebiliriz.

DİN KÜLTÜRÜ ve AHLAK BİLGİSİ:
Konu dağılımı açısından oldukça homojen, yorum ve bilgi sorularından oluşan bir sınavdır. 2 soru önceki yıllara ait konulardır. Bilgi olmadan yorum yapmak mümkün değildir. Zorluk derecesi orta seviyededir.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)