adscode
adscode

Sınav sonuçları abartılmamalı!..

Giriş sınavlarını ölüm kalım meselesi haline getirmek, çocuklarımıza ve ebeveynlere yapılacak en büyük kötülüktür.

Sınav sonuçları abartılmamalı!..
Milliyet Diyalog

Bu tür sınavlar maraton yarışının bir parçasıdır ve birinde geride kalan, bir diğerinde öne geçebilir. Bu yüzden, sonuçlara çok büyük anlamlar yüklemek kesinlikle doğru değildir.

Son iki hafta sonu, önce liselere, sonra da üniversiteye giriş sınavı vardı.

5 milyondan fazla aday katıldı.

Kontenjanlar az, başvuru çok olduğu için bırakın kazanamayanları, kazananların pek çoğu da sevinemeyecek. Her yıl yüz binlerce üniversite öğrencisi ve mezununun yeniden sınavlara girmesi bu yüzden!


LGS’de birkaç yanlışı ya da boşu olanlar, “İstediğimiz okula giremeyeceğiz” diye büyük üzüntü içerisindeler. Üniversitelerde de durum farklı değil. Dereceye oynayan öğrencilerin ağzını bıçak açmıyor. Bu yılın en büyük mağduru onlar!..

Daha önce de defalarca yazdık, bu sınavlar çocuklarımızı değersizleştirmenin ötesinde bir işe yaramıyor!

İlgi, yetenek ve beklentilerinin neredeyse hiçbirini ölçmüyor. Son 50 yılda, dünya 50 defa değişti ama bizim MEB, YÖK ve ÖSYM’nin kafası aynı kafa, sınavlar aynı sınav, sorular aynı soru!

Daha da vahimi, merkezi sınav sistemine geçtik geçeli bu sistemden memnun olanı bulmak mümkün değil.

Yine son 40 yıldır, iktidar adayı her parti, YÖK’ü ve sınavları kaldıracağını ya da en azından değiştireceğini vadetti. Her seferinde tam tersi oldu!..

Bu sistem artık değiştirilmelidir

Sınavlar için çok önemli ölçme değerlendirme kriterleri var. Örneğin güvenilir olması. Peki, sınavlara güvenilir demek mümkün mü? Ayırt edici olmalı ama 17 bin şampiyonun çıktığı yıllar oldu. Adil olmalı ama yanından bile geçmiyor! Seçici ve yönlendirici olmalı ama ara ki bulasınız. İlgi, yetenek ve beklentileri dikkate almalı, ancak bu da kimsenin umurunda değil!..

Eğitim, yaşam ve mutluluk sanatıdır.

Peki, biz ne yapıyoruz?

Yaşamdan kopuk bir eğitim veriyor ve gençlerimizi değersiz-leştirmenin ötesine geçemiyoruz...

İşte bu yüzden, eğitim sisteminin genelini de, sınavları da yani bir üst eğitim kurumlarına geçişi, sil baştan ele almalıyız.


Bu sınav, çocuklarımızın ve velilerimizin “Çok çalışırsak kazanırız” inancını bitirdi. Ellerinden gelenin fazlasını yaptılar ve şu an pek çoğu adeta enkaza dönmüş durumda. Buna da hiçbirimizin hakkı olmamalı!

Çocuklarımızı harcamak için değil, kazanmak için çözüm yolları üretmeliyiz!..


YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)