adscode
adscode

Sınava girenin 20 tercih hakkı var

LGS'ye girenlerin, yerel yerleştirme ile 5, merkezi sınavla öğrenci alan okullar arasından 10, pansiyonlu okullar arasından da 5 olmak üzere 20 tercih hakkı var.

Sınava girenin 20 tercih hakkı var
LGS
Güncelleme : 04-Jul-22 11:00

Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında sınava giren öğrencilerin devlet okulları arasında merkezi sınav puanı, yerel yerleştirme ve pansiyonlu okullar olmak üzere 3 grupta tercih hakkı bulunuyor. Sınava girenlerin, yerel yerleştirme ile 5, merkezi sınavla öğrenci alan okullar arasından 10, pansiyonlu okullar arasından da 5 olmak üzere 20 tercih hakkı var.

Tüm öğrencilerin öncelikle yerel yerleştirme ekranından tercih yapmaları gerekiyor, aksi takdirde sınavla alan okulların tercih ekranı açılmayacak. Yerel yerleştirmede öğrenciler tercihlerinde ilk 3’ünü kayıt alanından seçmek kaydıyla en fazla 5 okul tercih edebilecek. Aynı okul türünden (Anadolu lisesi, mesleki ve teknik Anadolu lisesi, Anadolu imam hatip lisesi) en fazla 3 okul seçilebilecek. Yani bir öğrenci kendi bölgesinde 2 Anadolu lisesi varsa, üçüncü tercihini başka bölgeden yapmak zorunda kalacak.

YEŞİL ALAN ÖNCELİKLİ

Yerel yerleştirme tercih ekranındaki “yeşil” renk, öğrenci için ikamet adresinin bulunduğu kayıt alanındaki okulları; “mavi” renk, komşu kayıt alanındakileri; “kırmızı” renk ise il içindeki diğer kayıt alanları ile il dışındakileri gösteriyor.
Yerel yerleştirme işlemleri, okulların türü, kontenjanı ve konumuna göre il, ilçe milli eğitim müdürlüklerince oluşturulan ortaöğretim kayıt alanlarındaki okullara sırasıyla öğrencilerin ikamet adresleri, okul başarı puanının üstünlüğü ve okula özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığı kriterlerine göre yapılacak. Değerlendirmede eşitlik olması durumunda sırasıyla 8, 7 ve 6’ncı sınıflardaki yıl sonu başarı puanı üstünlüğüne bakılacak.

Yerleştirmelerde kayıt alanındaki öğrenciye öncelik verileceğinden, yeşil alanındaki okullara yerleşme ihtimali mavi ve kırmızı alandakilerden daha yüksek olacak. O nedenle mümkün olduğunca yeşil alandaki okulları yazmakta yarar var.

PUAN ÜSTÜNLÜĞÜNE BAKILACAK

Yerel yerleştirme ekranında kayıt işlemleri tamamlandıktan sonra öğrenciler istemeleri halinde merkezi sınavla öğrenci alan okullar ekranından 10 tercih yapabilecekler. Yerleştirmeler, okulların kontenjanları çerçevesinde, tercihleri doğrultusunda sınav puanı üstünlüğüne göre yapılacak. Sınavla öğrenci alan okullarda puan eşitliği hâlinde sırasıyla Okul Başarı Puanı (OBP) üstünlüğüne, sırasıyla 8, 7 ve 6’ncı sınıflardaki Yıl Sonu Başarı Puanı (YBP) üstünlüğüne, 8’inci sınıfta özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığına, tercih önceliğine ve öğrencinin doğum tarihine göre yaşı küçük olana bakılarak yerleştirme yapılacak.

LGS ile aralarında yabancı kolejlerin de olduğu pek çok özel okul da öğrenci alacak. Özellerde kayıtlar önceki gün başladı; 8 Temmuz’da sona erecek. Bu noktada özellere kayıt yaptıranların, devlet okulları arasından tercih yapamayacaklarını hatırlatmakta yarar var. Tercih süresi içinde kaydını sildirenler, devlet okullarını tercih edebilecek.


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)