adscode
adscode

Sınavlar tümden kalkar, dershaneler kapanır mı?

Haber ajansları ve internet siteleri, dün bütün gün, “Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, 2013-2014 eğitim öğretim yılı itibariyle, Seviye Belirleme Sınavı SBS’nin kaldırılacağını, dershanelerin de kapatılacağını…

Sınavlar tümden kalkar, dershaneler kapanır mı?
AG Blog

 

 

 

 

 

Benzer açıklamalar, daha önce de yapılmıştı. Hem Bakan Avcı hem de Başbakan Erdoğan tarafından.
Peki bu mümkün mü?
Evet demek çok zor.
İsterseniz gelin, daha önce de dile getirilen görüşlere bir kez daha göz atalım.

Avcı iddialı ama!

Önümüzdeki yıldan itibaren, SBS’nin yerine dönem içi yapılan yazılı sınavların merkezi bir sistemde gerçekleştirileceğini belirten Avcı, “Dershanelerin özel eğitim kurumlarına dönüştürülmesi çalışmaları devam ediyor. Yasal altyapı çalışmaları sürüyor. Önümüzdeki ders yılından itibaren yürürlüğe girecek şekilde hazırladık. Amacımız nitelikli kuruluşların özel eğitim kurumlarına dönüşmesinin önünü açmak. Çocukların dershaneye ihtiyaç duymayacak şekilde eğitim sistemini ayarlamak” diye konuştu.
Avcı, dershaneye kayıt konusunda velilerin çok acele etmemesi gerektiğini hatırlattı.
Söylediklerinin özeti bu. Yani SBS kalkacak, dershaneler kapanacak!

Sadece isim mi değişecek?

Bakan Bey herhalde uzayda yaşıyor diyeceğim ya bu soruyu Tarım ve Hayvancılık Bakanı’na sordular o da böyle bir cevap verdi şeklinde yorumlamak istiyorum. Başka türlü izahı yok.
Çünkü bugünün Türkiye’sinde ne sınavlar kalkar ne de dershaneler.
Sadece isimleri değişir o kadar.
Ve altını çizerek bir kez daha vurgulamak istiyorum ki, ne zaman, “sınavlar kalkacak, dershaneler kapanacak” denildiyse, hep tam tersi oldu!
Ak Parti iktidara geldiğinden beri bu iddiasını dile getiriyor ve son 10 yılda sınav sayısı da, dershane sayısı da ikiye, üçe katlandı!
Peki o zaman şimdi durduk yerde niye kafa karıştırılıyor?
Yakında seçimler var ondan.
Çünkü her seçim öncesinde sadece dershaneler ve sınavlar değil, YÖK de kaldırılır.
Ama hepsi de daha da güçlenerek varlıklarını sürdürmeye devam ediyor!..
Hatırlarsanız, yıllarca önce Hüseyin Çelik de OKS’yi kaldırıp üç aşamalı SBS getirmişti. Daha sonra Nimet Çubukçu onu teke indirmişti, şimdi de kaldırılıyor yani şekli ve ismi değiştiriliyor.

Sınav var mı, yok mu?
Bakan Avcı diyor ki: “Tek bir sınav olmayacak bütün Anadolu liseleri için tek sınav olmayacak. Kapısında yığılmalar olabilecek olan okullar için ise ayrı bir sınav, küçük ölçekli bir sınav olacak. Matematik, tarih, fen bilgisinden sene için yazılı yoklama yapılıyor. Bu sınav sonuçlarının, çocukların gerçekten sınıfta gördükleri derslerden sınavlardaki başarıları değerlendirilecek.”
Konuya vakıf olmayanlar için anlaşılması zor bir cümle, gelin mealini hep birlikte yapalım:
Sınavları tümüyle kaldırmak mümkün değil. Galatasaray, İstanbul Erkek, Kabataş gibi her ilde gözde anadolu liseleri ve fen liseleri var. Ayrıca Türk ve yabancı okulların önünde de ciddi yığılmalar söz konusu. Yani bunlar için SBS benzeri bir sınav şart ve bunu yapacağız.
Bir de tabela anadolu var. İşte onlar için ayrı bir sınava gerek yok. Onun yerine, yıl ortasında biz kendimiz sınav yaparız. Yani Türkçe, Matematik, Fen ve Sosyal Bilimleri için alan merkezi ara sınavlar yapacağız...
İyi de, onlar da sınav değil mi?
Daha da vahimi, siz Edirne’den Hakkari’ye aynı eğitimi veriyor musunuz ki, merkezi sınav yapıyorsunuz?..
Bir de sanki SBS’de, müfredat dışı soru soruluyormuş gibi, “Yapılacak ara sınavlarda, sınıfta gördükleri derslerden sorular sorulacak” diyor ki bunu anlamak mümkün değil!..

 

 Yazının Devamı İçin Tıklayın!

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)