adscode
adscode

Sınıf Atlayarak Üniversiteli Olacaklar

Milli Eğitim Bakanlığı geliştirdiği strateji planıyla üstün zekâlı çocukların ilkokul, ortaokul ve lisede birer sınıf atlayarak, 15 yaşında üniversiteli olmalarının önünü açacak.

Sınıf Atlayarak Üniversiteli Olacaklar
Özel Eğitim
MEB Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü, özel yetenekli öğrencilere daha iyi eğitim olanakları sunabilmek amacıyla hazırladığı ve şubat ayında kamuoyuna duyurulan "Özel Yetenekli Bireyler Strateji ve Uygulama Planı"nı hayata geçirecek mevzuat hazırlıklarına hız verdi. Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Prof. Dr. Mustafa Baloğlu, tasarlanan düzenlemenin kabulü halinde özel yetenekli öğrencilerin ilkokul, ortaokul ve lisede "birer kez" sınıf atlayarak, 15 yaşında üniversiteye gitme şansı elde edebileceğini söyledi. Baloğlu, özel yetenekli çocuklara daha iyi eğitim fırsatı sağlamak amacıyla hazırlanan planla ilgili şu bilgileri verdi: Strateji belgesinin çıkış noktası, "özel yetenekli" diye nitelediğimiz bu grup çocuklara şimdiye kadar yeteri kadar eğilemediğimizin farkındalığı, kaygısı ve konunun öneminin artık iyice gün yüzüne çıkmış olmasıdır. Zira bu nitelikte çocuklar ve gençler dünyada birer yatırım alanı olarak görülüyor. Gelişmiş ülkeler bu nitelikte gençleri kaçırmak istemiyor. Örneğin bizim üniversite sınavında dereceye giren öğrencilerin hepsine burslu okumaları için Amerika'dan ve başka ülkelerden ulaşılıyor. Strateji belgesi, öncelikle eğitim modelleri geliştirmek istiyor.

NİTELİKLİ ÖĞRETMEN
Ardından bu işi yapabilecek personelin yetişmiş olması lazım. Nitelikli öğretmenler yetiştirilmesi büyük önem taşıyor. Bu noktada, dünya genelinde var olan 30 civarındaki modelden biri de, ülkemizde özel yetenekli çocukların eğitimlerine katkı amacıyla 1995 yılında kurulmuş olan ve şu anki sayıları 70'e yaklaşan Bilim Sanat Merkezleri'dir. BSM'lerin norm kadroları oluşturuldu, şimdi o kadrolara öğretmenlerin hangi kriterlere göre ve nasıl seçileceği konusu üzerinde çalışıyoruz. Uygulanabilir/sürdürülebilir bir yapı oluşturulması çok önemli. Bunun sürdürülebilir olması için öğretmenin, "Evet, ben buranın öğretmeniyim, burada kalıyorum, seneye de ben kullanacağım" duygusuna sahip olması lazım.

3 SINIF ATLATILACAK
Sınıf atlama mevcut sistemimizde de olan bir şey. Bazı öğrencilere ilkokulda "bir sene" sınıf atlatabilirsiniz. Ancak ailenin ve öğretmenin bilinç düzeyiyle ilgili bir konu olduğu için çok kullanılan bir sistem değil. Sınıf atlatmanın faydası da var, ama sakıncası da olabilir. Bizim teklifimiz, "ilkokulda bir, ortaokulda bir, lisede bir" olmak üzere üç kere sınıf atlatılması. Bu gerçekleşirse çocuk 15 yaşında liseden mezun olabilecek.

YAŞAR ÖZAY/SABAH




Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)