adscode
adscode

SUNY Çift Diploma Programlarında 27 Farklı UOLP Tercihi

13 YILDAN BU YANA ÖĞRENCİLERE ULUSLARARASI EĞİTİMİN KAPILARINI AÇAN SUNY ULUSLARARASI ORTAK LİSANS PROGRAMLARI (UOLP), SAYISINI ARTTIRARAK BAŞARINA DEVAM EDİYOR!

 SUNY Çift Diploma Programlarında 27 Farklı UOLP Tercihi
Sınavlar

Amerika’nın en kapsamlı üniversite sistemi SUNY ( New york Eyalet Üniversitesi) ile başlayan programlar şu anda 10 SUNY kampüsü ve 5 Türk üniversitesi ile yürütülüyor.

SUNY, New York Eyaleti’nde üniversiteler, enstitüler ve yüksekokullardan oluşan 64 farklı kampüsü ile Amerika’nın en büyük eyalet üniversite sistemi.

SUNY sisteminde 2016 yılı itibari ile dünyanın her yerinden gelen öğrencileri de kapsayan yaklaşık 459,550 öğrenci, 7,300 üzerinde eğitim programında öğrenimlerini sürdürüyor.

Kısacası SUNY bir üniversite değil 64 farklı üniversiteden oluşan bir üniversite sistemi. 




Uluslararası Ortak Lisans Programları’nın (UOLP) tohumları yaklaşık 13 yıl önce Yükseköğrenim Kurulu’nun yetkililerilye SUNY merkez idaresinin yetkililerinin görüşmeleriyle atıldı. 

Bu görüşmelerin neticesinde 2003 yılında ilk UOLP, ÖSYM Kontenjanlar Kılavuzu’ndaki yerini aldı. Programların ilk yılında 262 öğrenci Türkiye’den 4 üniversite ve SUNY’ye bağlı 3 kampüs’te bulunan 10 farklı programa kayıt yaptırdı. Şu anda 10 SUNY kampüsü ve 5 Türk Üniversitesinde 1,600’ün üzerinde öğrenci SUNY ile yürütülen çift diploma programlarında eğitim görüyor. 



2016-2017 eğitim yılında öğrenciler SUNY ile yürütülen 27 farklı UOLP tercih edebilecekler. Bu programlar; Anadolu Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, İzmir Ekonomi Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde yer almaktadır. Bilişim Sistemleri, Yazılım, Bilgisayar, İnşaat ve Denizcilik gibi alanlarda mühendislik programlarının yanısıra, Küresel ve Uluslararası İlişkiler, İşletme, Ekonomi, İngilizce Öğretmenliği, Halkla İlişkiler, Tektsil Geliştirme ve Pazarlama, Psikoloji, Moda Tasarımı ve Mutfak Sanatları gibi farklı alanlarda da programlar bulunuyor. 

Dünya çapında öncü programlardan olan UOLP,birçok eğitim kurumu tarafından model olarak kullanılmaktadır. Uluslararası alanda en prestijli eğitim kuruluşu olarak görülen Institute for International Education tarafından da ödüllendirilmiş.. 




4 yılda 2 lisans diploması

Uluslararası Ortak Lisans Programları’ndan herhangi birinde okuyan öğrenciler dünya çapında bir eğitim alıyorlar. Her şeyden önce eğitimlerinin sonunda öğrenciler, biri Amerika’dan diğeri de Türkiye’den olmak üzere iki adet 4 yıllık lisans diplomasının sahibi oluyor. Ayrıca İngilizce’ye ileri düzeyde hakim olmanın yanı sıra küreselleşen dünyamızda iki farklı kültürde eğitim görmüş olmanın avantajlarını da mezun olduklarında iş başvurularında görüyorlar. 

Bir diğer önemli avantaj ise, programlarının akışı gereği son yılını Amerika’da okuyan öğrenciler Amerika’da en az bir yıl daha kalıp Amerika’daki iş dünyasında maaşlı staj görme hakkı kazanıyor. Bu önemli hakkı değerlendiren ve eğitim hayatı esnasında her iki okulunun da sunmuş olduğu imkanlardan yararlanan öğrenciler dört yıllık eğitimini Türkiye’de ya da dört yıllık eğitimini Amerika’da gören öğrencilerden çok daha ileri bir noktada çok daha ileri vasıflarla donatılmış olarak mezun oluyorlar.


YGS-LYS sonuçlarına göre programlara yerleşiyorlar

Çift diploma programına katılacak öğrenciler, ÖSYM sınavlarından ilgili bölümden  aldıkları puan ve yaptıkları tercih doğrultusunda seçiliyor. Tercih listesine ilgili üniversitenin SUNY Uluslararası Ortak Lisans Programını kodlamaları gerekiyor. Programın yapısına göre Amerika’da bulundukları yıllar değişiklik gösteriyor ancak genelde 1. ve 3. sınıflarda Türkiye’de; 2. ve 4. sınıflarda Amerika’da okuyorlar.   

 Mezunlar neler yapıyorlar?  

İlk mezunlarını 2006 yılında verdi. Şu anda 2,000’e yakın mezunu bulunuyor. Mezunlarımızın büyük bir çoğunluğu İngilizce’ye olan hakimiyetleri dolayısıyla eğitimleri esnasında staj yapma imkanı bulmuşlar. Ayrıca mezun olduklarında bir kısmı Amerika’da çalışma hakkını kullanarak büyük bir tecrübe edinmiş. 

Türkiye’ye dönen mezun öğrenciler değişik kültürlere kolayca uyum sağlamaları, farklı zamanlarda farklı şehirlerde okuyarak değişime açık bir yapıya ve güçlü bir yabancı dile sahip olmaları ile geleneksel eğitim programlarından mezun olan öğrencilerle karşılaştırdığımızda ön plana çıkıyor. Dolayısıyla çoğunluğu uluslararası firmalarda ve Devlet kurumlarında kariyerlerine başlamışlar. Yeni ufuklar elde edip kendi işlerini kuran mezunları da bulunuyor.

Mezunlardandan bazılarının deneyimlerini okumak için websitesini ziyaret edin. 

Çift diploma programları velilere yurtdışı eğitiminde kazandırıyor!

Çift diploma programlarında Amerika’dayken ilgili üniversiteye, Türkiye’deyken ilgili üniversiteye ödeme yapılıyor. Bu sayede yurt dışında eğitimi düşünen öğrenciler için ekonomik bir alternatif. Aileler 4 yıllık yurt dışı maaliyeti yerine iki yıllık maaliyet ile karşılaşılaşıyor. Ayrıca birçok programda eğitim ücretinin %50’sini karşılayan burs kontenjanları bulunmakta.

Her programın farklı bir ücrete tabii olması dolayısıyla en güncel öğrenim ücretlerini öğrenmek için ilgili üniversite ile ya da SUNY Türkiye ofisi ile iletişime geçebilirsiniz:  

www.suny.edu.tr



Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)