adscode
adscode

'Suriyeli 300 bin çocuğa Türkçe öğreteceğiz'

Bahçeşehir Üniversitesi Göç ve Kent Çalışmaları Merkezi Başkanı Sunata, Suriyeli mülteciler için eğitime öncelik verdiklerini belirterek, "300 bin Suriyeli çocuğa Türkçe öğreteceğiz" dedi.

'Suriyeli 300 bin çocuğa Türkçe öğreteceğiz'
Eğitim
Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) Göç ve Kent Çalışmaları Merkezi Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ulaş Sunata, Suriyeli mülteciler için yapabilecekleri hususunda eğitime öncelik verdiklerini belirterek, "Türkçe eğitim, mültecilerin Türkiye'ye uyumu konusunda olmazsa olmazdır. Milli Eğitim Bakanlığı, belediyeler ve sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliği yaparak, 300 bin Suriyeli çocuğa Türkçe öğretmeyi planlıyoruz." dedi.

Kariyerini göç üzerine çalışmalarla şekillendiren ve 15 yıldır bu konuda birçok faaliyetin altına imza atan Sunata, Suriyeli mülteciler konusundaki projeleri hakkında AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Üniversite olarak Suriyeli mülteciler konusunda yapabilecekleri hususunda önceliği eğitime verdiklerini ifade eden Sunata, "Milli Eğitim Bakanlığı, belediyeler ve sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliği yaparak, Türkçe eğitim seferberliği başlatmaya planlıyoruz. 300 bin Suriyeli çocuğa, Türkçe öğretmeyi planlıyoruz. Suriyeli olup ana dili Arapça olan çocuklara ikinci dil olarak Türkçe öğretmek istiyoruz. Şu anda Suriyeli çocuklara Türkçe eğitim verecek öğretmenler eğitimden geçiriliyor. Yaz aylarında kamplarda değil şehirlerde ikamet eden ailelerin çocuklarına Türkçe eğitim vermeye başlayacağız." diye konuştu.

Sunata, Türkçe öğrenmenin mülteciler için eğitim ve sosyal hayattaki aktivitelerini yapabilmeleri hususunda kritik önem taşıdığına dikkati çekerek, şunları söyledi:

"Türkçe eğitim, mültecilerin Türkiye'ye uyumu konusunda olmazsa olmazdır. Türkçe eğitim verilmemesi durumunda mültecilerin hayat mücadelesi daha zorlu geçecek. Yarın Suriye'de savaş bitse bile Türkiye'dekilerin en az yüzde 50'si geri dönmeyecek. Burası, bir kısım Suriyeli'nin asıl vatanı durumuna geldi. Eğer bunları eğitmez ve entegre etmezsek, ileride çok ciddi sorunlarla karşı karşıya gelinebilir."

"Türkiye mültecilerin statülerini belirlemeli"
En fazla Suriyeli mülteci bulunan ülkenin Türkiye olduğunu hatırlatan Sunata, Ürdün ve Lübnan'da da azımsanmayacak düzeyde mülteci yaşadığını kaydetti.

Sunata, "Türkiye, Suriyeli sığınmacı konusunda kilit ülke oldu" diyerek, "Ürdün ve Lübnan'daki mültecileri nüfuslarına göre değerlendirdiğimizde oran daha yüksek. Ancak, her iki ülkenin durumu Türkiye'ye göre daha iyi. Çünkü entegrasyon konusunda mültecilerle iki ülkenin insanları aynı ırktan ve aynı dili konuşuyorlar. Bu iki ülkeye dünyadan çok fazla yardım gidiyor. Türkiye'nin entegrasyon konusuna acilen el atması gerekiyor ve bu konuda hızlı hareket etmesi lazım. Bu mültecilere Türkiye'nin artık misafir gözüyle bakmaması gerekiyor. Çünkü, Türkiye'de doğan Suriyeli çocuk sayısı 500 bini geçti. Onun için yasal düzenlemelerin hızlıca yapılması ve bunlara mülteci statüsünün verilmesi gerekiyor." ifadelerini kullandı.

AA

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)