Şubat’ta Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun katılımıyla Londra’da düzenlenecek Suriye zirvesinde mültecilerin eğitimiyle ilgili yol haritası açıklanacak. Millî Eğitim Bakanlığı’nın Suriyelilerin eğitimi için hazırladığı reform paketinin ayrıntılarını MEB Müsteşar Yardımcısı Yusuf Büyük anlattı. Türkiye’deki Suriyeli çocukların yüzde 50’sinin okullaştığını kaydeden Büyük, hedeflerinin yıl sonuna kadar 450 bin çocuğa ulaşmak olduğunu belirtti. Büyük, özetle şunları söyledi:
SURİYE MÜFREDATIYLA ARAPÇA EĞİTİM
Suriyelilerin yoğun yaşadığı 19 ilde MEB’e bağlı 182 okulu geçici eğitim merkezine çevirdik. Kurumların da desteğiyle, Suriye müfredatına uygun, Arapça eğitim alınan merkezlerin sayısı 300’e yaklaştı. Bu merkezlerde haftada en az 5 saat Türkçe mecburi. Buralarda bizim öğretmenlerimiz Türkçe öğretiyor. Kamplarda ise yaklaşık 80 bin çocuk eğitim alıyor.
YIL SONUNA KADAR 100 OKUL
310 bin çocuk sistemin dışında. Bu çocukların büyük bölümü dilendiriliyor, mendil sattırılıyor ve ucuz iş gücü olarak çalıştırılıyor. Birçoğu ise okula nasıl ulaşacağını bilmiyor. MEB’in 2016 eylem planı hazır. Yeni gelen AB fonlarıyla Suriyelilerin yoğun yaşadığı illerde arsa buldukça okul yapacağız. Elimizde 100 okulluk kaynak var. Okulları bu yıl içinde yapacağız.
SURİYELİ ÖĞRETMENE ÇALIŞMA İZNİ GELİYOR
Gönüllülük esasıyla çalışan Suriyeli öğretmenlere çalışma izni verilmesi için çalışma başlattık. Teşvik verdiğimiz 9 bin 500 Suriyeli öğretmenin çalışması resmiyet kazanacak. Çalışma izni alan Suriyeli öğretmenlerin sigorta girişleri yapılacak ve geçici eğitim merkezlerinde eğitime başlayacaklar. Bunlar, imam-hatip liselerinde ücretli olarak Arapça derslerine de girebilecek.
Türkiye