adscode
adscode

TASET 10 yıldır bilimsel kongrelere imza atıyor

Kâr amacı gütmeyen, uluslararası bir dernek olan TASET, 10 yıldır düzenlediği kongrelerde bilim insanlarını, teknolojistleri ve eğitimcileri bir araya getiriyor.

TASET 10 yıldır bilimsel kongrelere imza atıyor
Eğitim
Güncelleme : 29-Nov-19 16:18

Türkiye’de çok gündeme gelmese de Avrupa, Amerika, Ortadoğu, Uzakdoğu ve Rusya’daki üniversitelerle akademik iş birlikleriyle gerçekleştirilen kongreler, Türkiye’nin tanıtımına da büyük katkı sunuyor

AYSEL BOZAN YILMAZ

Bilim, Eğitim ve Teknoloji Derneği TASET, uluslararası akademik dernek olarak yaklaşık 10 yıldır hizmet veriyor. Dünyanın birçok ülkesinde farklı konularda kongreler düzenleyen dernek, bu kongrelerde bilim insanlarını, teknolojitleri ve eğitimcileri, deneyimlerini birbirleriyle paylaşmak üzere bir araya getiriyor. Türkiye’de çok gündeme gelmese de ülke tanıtımı konusunda önemli katkılar sunan kongreleri yakından tanımak amacıyla Sakarya Üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Aytekin İşman’dan bilgi aldık.

Uzun yıllardır farklı konularda uluslararası bilimsel kongreler düzenliyorsunuz bu kongrelerden bahsedebilir misiniz?

TASET, bir uluslararası akademik dernek olarak başta eğitim, bilim, teknoloji ve medya alanında çalışan bilim insanlarını bir araya getirmek ve bilim alanına katkı sağlamak amacıyla her yıl 7 ayrı uluslararası bilimsel kongre düzenlemekte. Bu çalışmalara ilk olarak 2001 yılından bu yana her yıl aralıksız devam eden Uluslararası Eğitim Teknolojileri (IETC) kongresi ile başlamıştır. Yine 2010 yılından itibaren Eğitimde Yeni Ufuklar Kongresi (INTE), Bilim ve Teknoloji Kongresi (ISTEC) Uzaktan Eğitim Kongresi (IDEC), 2013 yılından itibaren Yükseköğretimde Kalite Kongresi (ICQH) 2014 yılından itibaren Öğretmen Eğitimi (ITEC), Medyada Yeni Yaklaşımlar ve Sorunlar (ITICAM) kongreleri her yıl düzenli olarak organize edilmekte.

Kongreler kendilerine ait temalarla ve disiplinlerarası çalışmalarla akademisyenleri buluşturmakta bilgi paylaşımına uygun zemin oluşturmaktadır.

Bu kongrelerin amacı nedir?

Kongreler, diğer ülkelerle iş birlikleri kapsamında gerçekleştirilmekte. Avrupa, Amerika, Ortadoğu, Uzakdoğu ve Rusya’daki üniversitelerle akademik işbirlikleriyle gerçekleştirilen kongreler, Türkiye’nin tanıtımı ve bilim insanlarımızın dünyanın farklı ülkelerinden gelen bilim insanlarıyla tanışmasına önemli katkı sağlamakta. Şüphesiz kongrelerin temel amacı olan alanında yetişmiş uzman isimlerin bilgi paylaşımı yapmaları ve bu paylaşımların kalıcılığının sağlanması bu kongrelerin de temel amacıdır. Her yıl farklı bir temanın ele alındığı kongreler, ulusal ve uluslararası düzeyde çok yüksek düzeyde katılımlarla gerçekleşmekte. Alanlarında tanınmış çağrılı konuşmacıların da yer aldığı kongrelere Türkiye ve birçok ülkeden gelen akademisyenler akademik platformda bir araya gelmekte ve akademik tartışmalara katkı sağlamakta.

Özellikle dünyanın en prestijli üniversiteleriyle işbirliklerimiz söz konusu ve bu kapsamda Amerika ve Avrupa işbirlikleri olarak iki lokasyon belirlenerek kongreler düzenlenmekte. Örneğin dünyanın en saygın üniversiteleri olan Harvard Üniversitesi, İndiana Üniversitesi ve George Mason Üniversiteleri ile ortaklaşa gerçekleştirdiğimiz kongrelerde bilim insanları ve katılımcılar bu üniversiteleri tanıma imkânına sahip olmuştur. Yine Avrupa’nın ve dünyanın önemli şehirlerinden olan Paris, Barselona, Berlin, Roma, Viyana, Prag, Doha, Dubai, Petersburg ve KKTC’de düzenlediğimiz kongreler uluslararası tanıtıma büyük katkı sağlamakta.

Bu kongreleri benzer kongrelerden farklı kılan özellikler neler?

TASET bünyesinde düzenlediğimiz bu kongreler akademik ölçütlere göre belirlenmiş standartları taşımakta, en yüksek düzeyde uluslararasılık özelliğini bilim kurullarıyla taşımaktadır. Ayrıca kongrelerde sunulan çalışmaların söz konusu alana özgünlük ve yenilik getirmesi amaçlanmakta. Öte yandan kongrelerin düzenli ve istikrarlı şekilde her yıl organize edilmesi, sunulan bildirilerin bildiri kitabında düzenli olarak yayınlanması, makaleye dönüştürülmüş bildirilerin ise hakem sürecinden geçtikten sonra uluslararası indekslerde taranan bilimsel TOJET, TOJSAT, TOJCAM, TOJDEL ve diğer dergilerde yayınlanması kongrelere olan güveni arttırmakta. Bu istikrarlı ve sistemli olarak organize edilen akademik kongrelerimiz dünyadaki birçok üniversite tarafından bilinmekte. Bu da akademik işbirlikleri kapsamında birçok üniversiteden çağrı ve teklif almamızı sağlamakta. Bununla birlikte TASET bünyesinde düzenlediğimiz bu kongreler dünyada eşi görülmemiş bir yayılım sağlaması sebebiyle Türkiye’nin de tanınırlığını arttırmakta. Öyle ki organizasyonun sahibinin Türkiye’den olması dünyadaki birçok akademisyeni Türkiye’ye çekmekte. Bu kapsamda kongreler akademik dünyada Türkiye odaklı sıkı ve sağlam bir sosyal ağ-sosyal sermaye oluşturmakta.

2020 yılında düzenlenecek kongrelerinizi hangi ülkede yapacaksınız?

2020 yılında Avrupa’da düzenleyeceğimiz INTE, ISTEC ve ITICAM kongrelerimizi İtalya’nın Başkenti Roma’da düzenliyoruz. 2-3 Temmuz 2020 tarihlerinde gerçekleştirilecek ve iki gün sürecek kongrelerimizle ilgili çağrıya çıkmış bulunuyoruz. Katılacak akademisyenler şimdiden kayıtlara başladılar. Bu kongrelerimizde de alanlarında uzman önemli çağrılı konuşmacılar yer almakta. Kongrelerimize katılım sağlamak isteyenler Eğitimde Yeni Ufuklar Kongresi (INTE) için http://www.int-e.net/ Bilim ve Teknoloji Kongresi (ISTEC) için http://www.iste-c.net/ Medyada Yeni Yaklaşımlar ve Sorunlar (ITICAM) için http://www.iticam.net/ adreslerinden başvurularını yapabilirler. Uluslararası Eğitim Teknolojileri (IETC), Öğretmen Eğitimi (ITEC) kongrelerimiz için görüşmelerimiz devam etmekte. Öte yandan 2019 yılında yapacağımız Yükseköğretimde Kalite Konferansı (ICQH) kongresi ise 26-27 Aralık 2019 tarihlerinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde yapılacak. Ayrıca 2020 Uluslararası Kadın Çalışmaları Kongresi ile ilgili hazırlıklarımız devam etmekte.

Kongrelerinize katılmak isteyenler, detaylı bilgiye nasıl ulaşılabilirler?

Kongrelerle ilgili bilgilendirme ve her tür başvuru işlem basamakları profesyonel bir alt yapıya sahip. www.taset.net adresinde tüm kongreler ve kongrelerde basılmış tüm bildiri kitapları mevcut. Ayrıca akademisyenlerin herhangi bir durumda ulaşabilecekleri iletişim bilgileri de yer almakta ve 7/24 bu iletişim kanalları hizmet vermektedir.


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)