adscode
adscode

TED Rönesans Koleji Eğitim Meşalesini Yaktı

Araştırmacı, yenilikçi eğitim yöntem ve teknikleriyle, öğrencilerine hayat boyu sürecekbaşarının yolunu açmayı hedefleyenTEDRönesansKoleji,anaokulu, ilkokulortaokul ve lise düzeylerindedeneyimli Türk,yabancıöğretmenleriyle…

TED Rönesans Koleji Eğitim Meşalesini Yaktı
Röportaj

Röportaj/Haber: Billur Ocak
                            Arzu Kalaylı

 

Rönesans Holding ve Rönesans Eğitim Vakfı tarafından Türk Eğitim Derneği işbirliğiyle kurulan TED Rönesans Koleji, 2014-2015 eğitim öğretim yılı için İstanbul Küçükyalı’da kapılarını açtı.

35 milyon TL yatırımla 20 bin metrekarelik alanda kurulan okul, doğa ve çevre dostu mimarisi, her bir karesi detaylıca düşünülmüş tasarımıyla, öğrencilerin konforunu artıran ve çevreyi koruyan nitelikler taşıyor.

Anaokulu, ilkokul, ortaokul ve lise düzeylerinde 1200 öğrencinin eğitim göreceği kurum, 2014-2015 yılı için anaokulundan itibaren 6’ıncı sınıf dahil öğrenci kabul edecek.

Kapalı spor salonları, plastik sanatlar atölyesi gibi birçok derslik, hobi ve etkinlik alanlarına sahip okulda, yaklaşık 8 bin metrekarelik açık alanı kaplayan 3 basketbol sahası, etkinlik alanı, oyun terası ve bahçeleri bulunuyor.

48 aylıkken başlayan eğitim-öğretim serüveninde çocuklar kendilerini tanımak için bir keşif yolculuğuna çıkıyor.Farklı lezzetlerin tadına bakarak başlayan bu yolculukta her biri, kendine özel bir anahtar tasarlayıp istedikleri kapıyı aralayarak, geliştirdikleri becerilerini diledikleri alanda sergileme şansı bulacaklar.


‘Keşfetmenin Heyecanıyla Yola Çıktık’
Miniklerin endişelerini heyecana, yetişkinlerin kaygılarını güvene dönüştüren, gençlere doğru bildikleri yolda ayakları yere sağlam basarak adımlar atma cesareti verecek, eğitimci birikimi, pedagoji tecrübesiyle TED Rönesans meşalesini yakan Sayın İpek Ak, bu yolculuğun nasıl başladığını, hedefledikleri başarıyı ve en önemlisi de eğitimde fark yaratacak uygulamalarını egitimajansi.com okurları için anlattı.

-Rönesans Eğitim Vakfı’nın TED ile yolları nasıl kesişti?
Rönesans Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erman Ilıcak ve eşi TED Koleji mezunu. Çocukları da şu anda Ankara TED kolejinde okuyor. Erman beyin başarı öyküsünün arkasında TED koleji var. Bu başarıyla, bu öyküyle hep övünüyor. Bir prestij projesi olarak, çok duygusal çok özel bir bağı var. Bir okul kurma fikri aklına geldiğinde doğal olarak ilk isim TED oluyor. TED’in iyi nesiller yetiştirme misyonu Rönesans’ın vizyonuyla örtüşüyor.

Anaokulda Yarım Gün İngilizce

-TED Rönesans Koleji eğitimde ne tür ayrıcalıklar sunuyor? 
Organik yapısı itibariyle diğer TED Kolejlerinden farkı olacak mı?

Biz bütün okullar olarak TED’e bağlıyız. TED’in de sunduğu ortak programlar var. Mesela İngilizce programlarımız ortak. Çeşitli komisyonlar tarafından hazırlanmış kitapları var, onların yöntemlerini kullanıyoruz. Sadece İngilizce değil anaokulu programı dahil programlarımızın tümü ortak.Ama TED diyor ki; siz bulunduğunuz ilin özelliklerine göre veli, öğrenci profiliniz neyi gerektiriyorsa onun üzerine bir zenginlik koyabilirsiniz.Dolayısıyla biz de burada anaokulunda programlarımıza yarım gün İngilizce ile başlıyoruz.

Ortaokulda Cambridge Akrediteli IGCSE Programı

 Ortaokula geldikleri zaman çocuklarda Cambridge Üniversitesi tarafından akredite edilmiş IGCSE programını uygulayacağız.Ortaokulda bunu uygulayan bir TED ortaokulu yok. Ortaokul programını ilk biz yapacağız. Bu aslında dil yetkinliği üzerine kurgulanmış bir program.Liseye geçtiklerinde bu altyapıyla programa devam ediyor olacaklar.

10. sınıftan sonra AP programı (Advantage Placements)
10. sınıftan sonra AP programına başlayacaklar. Bu program bütün dünya ülkeleri en çok da Kanada ve Amerika’da kabul görmüş bir program.Eğer okulunuzda AP olanaklarını çocuklarınıza sağlıyorsanız, uluslararası düzeyde zaten belli bir yere oturmuş oluyorsunuz. Onlar uluslararası okullara başvurduklarında AP dersi sağlayan bir okuldan gelmiş olmanın artılarını yaşıyorlar. Hele hele AP dersi almışlarsa bunun avantajlarını da gidecekleri üniversitelerde o dersi okumamak yani kredi almak üzere kurguluyorlar.

Gittiğiniz üniversitede AP dersini aldıysanız, o derslerin kredisini de almış oluyorsunuz. Diyelim ki 3-4 tane AP dersi aldınız yarım döneminizi bile kurtarabiliyorsunuz. Tamamıyla aldığınız AP ders sayısıyla ilişkili. AP’nin en güzel olanağı aslında okulunuzun da mottasıyla her bir çocuğa açık oluyor olması, her bir çocuğun özelliğine uygun seçmeli ders olanağı sağlıyor olması.

Her Çocuğun Özelliğine Uygun Seçmeli Ders

Hepsinin içinde farklı bir potansiyel, hepsinin içinde farklı bir pırıltı var. O pırıltıyı zaten liseye kadar görüyorsunuz, çıkarıyorsunuz, destekliyorsunuz. Dolayısıyla diyorsunuz ki devamında, hadi sen liseye geldin, kendini al yürüt, daha da geliştir; Sanat mı, sanat dalında git artı AP’ni al, mikrobiyoloji al, biyoloji dalında yürü, ya da makroekonomi al o alanda yürü…Onun kendi özelliklerine uygun bir dersin olanağını sağlamış oluyorsunuz. Bir grup çocuğa değil, bütün öğrencilerinize sağlamış olduğunuz bir olanak aslında.
Şimdi AP’yi Türk üniversiteleri de tanımaya başladı. Özellikle Sabancı Üniversitesi, Koç, Özyeğin, Bilgi Üniversitesi’nde çok yoğun çalışmalar sürüyor. Türkiye’de daha da yaygınlaşacak. AP’nin Türkiye’de ki yeri de çok ayrı.

4.Sınıftan İtibaren 2. Yabancı Dil
Çocuklarımıza 4. Sınıftan itibaren 2. bir yabancı dili seçme olanağı sunuyoruz. Yine orada da aynı şekilde. Gerçekten çocukların ilgilerine yönelik seçmeli ders olanaklarını sağlamak çok önemli.

Almanca, Fransızca zaten var olan çok talep gören diller. Zaten buradan mezun olan bir öğrenci anadil yetkinliğinde İngilizceyi kullanıyor olacak. Bunun yanında İspanyolca ve Rusça da var. Rusça bizim için çok özel ve önemli. Çünkü Rönesans’ın 35 bin çalışanı var ve önemli bir ayağı Rusya’da. Buna hizmet edebiliyor olmak, hatta bu dilin öncülüğünü yapıyor olmak da bizim için çok keyifli ve çok özel. Özel bir proje olarak düşünüyorum.

Kutup Yıldızı Her Zaman TED

-TED Rönesans olarak öğrenci odaklı hedefleriniz nelerdir?

Bir okul kurulurken, aslında kuruluş aşamasında hem eğitim felsefesini, hem mottonuzu belirliyorsunuz. Tabii kiup yıldızımız her zaman TED’in misyonu ve vizyonu. Ama baktığınız zaman okul olarak da yol alacağınız şekli çok iyi biliyor olmanız gerekiyor. Kut

Nasıl çocuklar istiyoruz;12. Sınıfta ayakları yere basan kimliği, kişiliği gelişmiş, kendisiyle barışık, becerileri anlamında hakikaten yetkin, bir dil bilen, bunun yanında ikinci dile hakim olan bir dünya vatandaşı yetiştirmek istiyoruz.
Üstelik öyle yetişsin ki kendinin sorumluluğunu alsın, kendini çok iyi tanısın, kendini tanıdığı oranda da buluşacağı mesleği iyi kritik etsin ve doğru mesleğiyle buluşsun. Biz onun için rehberlik ediyoruz.

Mesleklerle Flört Zamanı

12. sınıfa gelinceye kadar okulu da ona demiş ki kendini tanıdın, meslekler de dışarıda. Mesleki stajlarını da yapmak zorundasın, bu şart. Ben buna birazcık flört etme zamanı diyorum.

9. sınıftan itibaren mutlaka zihninde olan mesleklerle flört etmeye başlamalı. Ama okulun uygulaması içinde başlamalı. Ve yaz stajları da devreye girecek. Dolayısıyla ben kimim, dışardaki meslekler ne, ben ne kadar flört ettim, neyi, ne kadar yapabilirim, hadi şimdi 12. Sınıfım, hadi bakalım şimdi neye karar vereceğim.

Amacımız, çocuklarımızın gerçekten yaşamında yapmayı istediği,  keyif alacağı meslekle buluşmasını sağlamak.Her ne olursa, doktorluk olabilir, aşçılık olabilir, resim, görsel sanatlar olabilir…

Ya da şu an bizim bilmediğimiz bir mesleği seçebilir. 10 yıl sonra hangi bölümlerin olacağını bilmiyoruz. Belki de bilmediğimiz bir mesleğe hazırlayacağız.

-Öğrencilerin ders dışında kulüp ya da hobi faaliyetlerini yürütebilecekleri, yaratıcılıklarını geliştirebilecek ne tür etkinlik alanlarınız var?

Fiziksel alan olarak hakikaten çocuklarımın çok özel imkanlara sahip olduğunu düşünüyorum. Her bir birime ait (anaokul, ilkokul, ortaokul lise) ayrı kulüp faaliyetleri için rekreasyon alanlarını düzenlemişler.Bunun haricinde yine ayrı labaratuvar alanları, ayrı görsel sanat atölyeleri, ayrı müzik atölyeleri var.Ortak mekan olarak değerlendirecekleri, jimnastik salonu, bale odası, bando odası, orkestra odası, cooking club odası gibi saymakla bitiremeyeceğim kadar yetkin bir fiziksel ortam var elimizde. Dolayısıyla çocukların kendilerini görebilecekleri fırsatlar yaratmak da, okulun eğitim-öğretim programı içinde.Haftanın 2 saatlerini mutlaka seçtikleri alanla ilgili kulüp faaliyetleriyle ilgilenecekler.

Okula Yeni Başlayanlara Dönüşümlü 10 Faaliyet

Anaokulunu biraz ayırıyorum. Çünkü 1. Sınıf ve anasınıflarında dönüşümlü 10 faaliyeti tanıtmakla geçireceğiz. Çünkü onlara seçim hakkı vermektense şimdi bunların tadına bakın hangisinde kendinizi görüyorsunuz,1 yaş daha büyüyün ondan sonra seçin diyoruz. Çünkü eğer bakmazsa kendiyle onun örtüşüp örtüşmediğini nasıl anlayabilecek.

Çocukların kendilerini keşfetmeleri için bir şeyleri denemeleri lazım. Okulunda ne kadar çok faaliyete katılırsa, o kadar kendisiyle ilgili bilgi toplayacak.
Yaşam 48 aylıkken burada başlayacak, 12.sınıfa kadar burada devam edecek.Çok uzun bir yolculuk…Daha o kendini tanımıyor, annesi babası tanımıyor, okulu tanımıyor.Elimizde keşfetmeye hazır müthiş, biricik, varoluşu tek bir varlık var. Dolayısıyla o varlığa nasıl hizmet edebiliyorsak öyle hizmet edeceğiz. Her yönüyle her şekliyle onun biricikliğini kabul ederek, varoluşu tek, sonra yaşama atılacak, yaşamı tek. Onun için bunun bilinci ve sorumluluğu çok büyük.

-Velilerle görüşmeleriniz başladı mı?
İrtibat ofisimizi açar açmaz çok güzel, keyif veren bir ilgiyle başladık. Bu benim için çok kıymetli. Eve gittiğim zaman kendimi çok iyi hissettiren bir ilgi oldu. Görüşmelerimiz devam ediyor. Elimizden geldiği kadar hem bireysel randevularla, hem grup randevularıyla velileri bilgilendirmeye devam ediyoruz. Özellikle birebir ben bilgi vermeye çalışıyorum. Anlatmaktan keyif alıyorum.

Çünkü bir veli için de doğru okul tercihi, çocuğunun doğru okulla buluşmasını sağlamak kolay değil. Her okul, her çocuk için doğru okul olmayabilir. Bu çok büyük bir sorumluluk.Onun için gitmek, gezmek, görmek, sorulara yanıt almak, hissetmek, koklamak, güven duymak lazım.Genellikle çocuğunu tanıyan veliler olduğu için, bu okul benim çocuğuma hakikaten doğru eşleşmeyle doğru cevabı verebilecek bir okul mudur kısmında kritik kararları verdiren büyük bir sorumluluk anne babanın omuzlarında.8. sınıflar için artık bunları söylemem. Çocuklar kendi kararlarını versinler, okullarını gezsinler, hatta onlar yetkililerle görüşsünler sorularını sorsunlar.

-Öğrenci seçiminde kriterleriniz olacak mı?

Burada yine TED’in kriterlerine bağlıyız. Anasınıfı ,1, 2 ve 3. Sınıflarda TED’in rehber öğretmenleri eşliğinde  gözlemle öğrenci kabul ediyoruz. Bu aslında bir tanıma, tanışma çalışması. Bir okul olgunluğu çalışması da diyebilirsiniz.4-5-6. sınıflar için ise TED’in 4 Mayıs’ta düzenleyeceği eş zamanlı sınavda öğrencilerin sınav sonucu belirleyici olacak.

-Kontenjan kapasiteniz zorlandığında kura olacak mı? Her birim için kontenjan sayısı nedir?

Adayların kontenjanımızı doldurması durumunda kuraya geçeceğiz.Anaokulunda toplam 74 öğrenci kontenjanı, diğerlerinde her seviyede 4’er sınıf, her birinde 24 öğrenci bulunacak. Toplam kapasitemiz 96.Milli Eğitim Bakanlığı tabi ki bu binanın özelliklerine göre çok daha fazla kontenjan hakkı tanıyacaktır.  K12 olup büyüdüğümüzde 1200 öğrenciye ulaşacağız ve noktalayacağız şekline bir planlama yaptık. Bu planlamadan şaşmayacağız.

-Eğitim programlarınızı kimler hazırlıyor?
TED’in her bir disipline ait ayrı komisyonları var. TED Cambridge akreditasyonu almış bir okul, dolayısıyla Cambridge’in programlarını da kendi bünyemize katıyoruz. Okullar bu anlamda çalışmalarını yapıyorlar.

Dünya Çapında İngilizce Programı

Özellikle İngilizcede izlediğimiz program dünya çapında. Bütün çocuklara hitap edebilen bir program. Çünkü tema bazlı gidiyorsunuz. Temaları kendi kültürünüze özgü temaları da alıp yürütebilirsiniz. Bir okul kendini dünyadaki okullarla kıyaslayabilmeli. Dünyada ki okullar nerede, biz neredeyiz…Dolayısıyla biz de burada geçerli ve güvenilirliği ispat edilmiş Cambridge programlarını kullanıyoruz.

-TED Rönesans Koleji’nden mezun bir öğrenci toplumda hangi özellikleriyle fark edilecek?

Bizi toplumda farklı kılan şey becerilerimizdir. En önemli şey iletişim kurma becerisi, doğru anlatabiliyor, ikna edebiliyor olma becerisi, öfke kontrol becerisi, problem çözme becerisi, analiz, sentez yapabilme becerisi, takım çalışmasına yatkınlık becerisi, bireyselken kendini yukarıya çekebilme becerisi… Bütün bu sayabileceğim becerilerde öndeyseniz eğer, güçlüyseniz, ayaklarınız yere basıyorsa, güçlü bir otokontrol mekanizmanız ve doğru kararlar alabilme yeteneğiniz gelişmişse fark yaratırsınız.Beceri eğitimi çok önemli ve en kıymetli şey. Beceri kendinizi tanımanızla gelişir. Okulunuz bu alanda hizmet veriyorsa, sizde kendinizi doğru tanıyabildiğiniz alanlarda gelişmenizi sağlıyorsunuz. Bir insanın kendisini tanımasıyla ilgili şunu da aslında test edebiliyor olması önemli bir kritik diye düşünüyorum. Benim neye ilgim var, hangi becerilerim var ne yapmak istiyorum, onu yapmak için hangi becerilerimi nasıl zenginleştirebilirim.Dolayısıyla bir insan kendini tanıyabildiği ölçüde kendine bu soruyu sorar.

TED’in Öğretmeni Olmak O kadar Kolay Değil!

-Eğitim kadronuzu nasıl oluşturuyorsunuz?

-Öğretmen seçerken belirli kriterleriniz var mı?

Görev yapmak isteyen öğretmenler TED’in insan kaynakları birimine başvuruyorlar. TED’in izlediği çok güzel bir yöntem var.3 yılını doldurmamış öğretmenleri sınava tabii tutuyor. Fakat bu sınav sadece akademik altyapı sınavı değil. Çok geniş içerikli bir sınav, pedagojik altyapıdan tutun da sınıf yönetimine kadar öğretmenlerini tanımaya çalıştığı bir sınav. Ondan sonra çeşitli disiplinlerde komiteleri var. Öğretmen hangi daldaysa o komiteye giriyor ve komitenin görüşmesinden geçiyor. Sonra TED diyor ki; öğretmenler sınavımdan geçti, komisyonlarım tarafımdan onaylandı ve sizin okulunuz arzu etmiş siz bakın ve değerlendirin. Dolayısıyla TED’in öğretmeni olmak o kadar kolay değil.

***



‘Haziran ayında bu projeyle tanıştığımda çok etkilendim. Beni etkileyen en önemli unsur TED ailesine katılmış olmak. Bu ailenin bir üyesi olmaktan, hayatımda bu yolun kesişmiş olmasından dolayı çok mutluyum’

TED Rönesans Kurucu Müdürü İpek Ak


 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)