adscode
adscode

Teknoloji bağımlılığı alarm veriyor ama bu kimin umurunda!

Teknoloji bağımlılığı, dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de özellikle çocukları tehdit eden alışkanlıkların en başında geliyor.

Teknoloji bağımlılığı alarm veriyor ama bu kimin umurunda!
Milliyet Diyalog
Bugüne kadar uyuşturucu ve alkollü içeceklerle mücadele eden Yeşilay’ın da teknoloji bağımlılığını ilk sıraya alması durumun vahametini gösteriyor.


Teknolojiye karşı mıyız?

Kesinlikle hayır!

Ama içeriği, kullanım alanları ve kullanım süresi çok önemli!

Doğru kullanıldığında, sonsuz yararlar sağlayabileceği gibi, yanlış ve sınırsız kullanıldığında, her şeyden önce, sizi hayattan kopartıyor.

Televizyon ve bilgisayar bağımlılığı derken, şimdi, adeta, sosyal medyanın esiri haline gelen on milyonlar var.

Dünya geneline baktığınızda, bilişim teknolojilerini üreten ülkelerde, internet, sosyal medya, mobil telefon kullanım süreleri bizdekinin çok altında.

Peki, bu durum, onlarda niye öyle de bizde niye böyle?

Sosyolojik açıdan enine boyuna araştırılması gereken bir konu.

Hem de başta üniversiteler olmak üzere her yerde.

Bu kervana TBMM’nin de katılması sevindirici bir durum.

CHP Grup Başkan Vekili, Ankara Milletvekili Levent Gök, konuya, siyasetin de duyarsız kalmadığını gösterdi ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’nın cevaplaması için bir dizi soru sordu.

Korkutan bağımlılık!

Gök, Türkiye’de 1 milyon çocuğun bilgisayar bağımlısı haline geldiğine dikkat çekerek şöyle konuştu:

“Yoğun bilgisayar kullanımı çocuklarda epilepsiyi tetikleyebilmekte, dikkatsizliği, hiperaktiviteyi ve uykusuzluğu da artırmaktadır. Bağımlılık günlük yeme-içme düzenlerini bozulmakta, obezite, yorgunluk ve yaygın beden ağrılarına yol açmaktadır. Ayrıca şiddet içeren bilgisayar oyunlarının etkisi ile çocukların aileleri ile ilişkileri başta olmak üzere sosyal ilişkilerinin bozulması, öğrencilerde derse katılımın azalması ve okuldan uzaklaşma gibi etkiler gözlemlenmektedir, ergen çocukları intihara dahi sürükleyebil- mektedir. Oyun bağımlılığının yol açtığı bir cinayette 2009 yılında 13 yaşındaki Musa Kang öldürülmüş, geçtiğimiz günlerde yaşamını yitiren aynı yaştaki Hakan Ekinci’nin de intihar ettiği ya da yine bilgisayar oyunu bağlantısının bulunduğu bir cinayete kurban gittiği düşünülmektedir.”

Cevap bekleyen sorular

Yukarıdaki tespitler çerçevesinde Gök’ün cevabını beklediği sorular ise şöyle:

1. 2007-2017 yılları arasında teknoloji bağımlılığına ilişkin sorunlar sebebiyle sağlık kurumlarına başvuran kişi sayısını yıllara göre açıklar mısınız? Söz konusu kişilerden kaç tanesi 18 yaşın altındadır?

2. 2007-2017 yılları arasında teknoloji bağımlılığına ilişkin sebeplerle saldırıya uğrayan, darp edilen ve cinayete kurban giden kişi sayısını yıllara göre açıklar mısınız? Söz konusu kişilerden kaç tanesi 18 yaşın altındadır?

3. Çocuklarımızın bu tür bağımlılıklardan korunması, sağlıklı bir biçimde sosyalleşebilmesi ve toplum hayatında kendilerine yer bulabilmeleri için hangi çalışmalar yürütülmektedir?   

Yazının devamı için tıklayınız

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)