adscode
adscode

TEOG sınavına ne kadar kaldı? Ailelerin dikkat etmesi gereken 3 altın kural nedir?

2016-2017 senesi yapılacak olan TEOG sınavı ne zaman başlıyor sorusu öğrencilerin ve velilerin gündemine girerken, Milli Eğitim Bakanlığı, sınav tarihlerini duyurdu. Yılda iki kez olacak olan sınavlar…

TEOG sınavına ne kadar kaldı? Ailelerin dikkat etmesi gereken 3 altın kural nedir?
Sınavlar
2016-2017 senesi yapılacak olan TEOG sınavı ne zaman başlıyor sorusu öğrencilerin ve velilerin gündemine girerken, Milli Eğitim Bakanlığı, sınav tarihlerini duyurdu. Yılda iki kez olacak olan sınavlar hangi tarihlerde yapılacak? Öğrenciler sınavlarda hangi derslerden sorumlu olacak ve toplam kaç soru sorulacak? Eğitim uzmanları, sınava girecek olan öğrencilerin ailelerine önemli uyarıda bulundu. Ailelerin dikkat etmesi gereken 3 altın kural nedir?

TEOG sınavı MEB tarafından her sene tüm Türkiye çapında düzenleniyor, belirli tarihler arasında sınavlar yapılıyor. Milli Eğitim Bakanlığı, önceki haftalarda sınav takvimini kendi sitesinden açıklamıştı. Açıklamada sınav tarihleri, dersler üzerine bilgi verildi. Milli Eğitim Bakanlığı yılda iki kez TEOG sınavı yapmaktadır. İlk dönem ve ikinci dönem adlandırılan sınav sistemine göre verilen tarihler içinde öğrenciler sınava girmektedir.

SINAV TARİHLERİ

İlk sınav tarihi: 23 Kasım  24 Kasım 2016 tarihinde olacaktır. Mazeret sınav tarihi ise 10 Aralık 11 Aralık 2016. İkinci sınav tarihi: 26 Nisan  27 Nisan 2016 tarihinde yapılacaktır. Mazeret sınav tarihi 20 Mayıs 21 Mayıs 2016 tarihlerinde olacaktır.

HANGİ DERSLER VE KAÇ SORU

Milli Eğitim Bakanlığı, sınavlarda hangi derslerden sorumlu olunacağını ve o dersten kaç soru sorulacağını açıkladı.

Cumartesi günü 60, Pazar günü 60 soru, toplamda 120 soru sorulacak. Türkçe 20 Soru Matematik 20 Soru Fen ve Teknoloji 20 Soru İnkilap Tarihi ve Atatürkçülük 20 Soru İngilizce 20 Soru Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi 20 Soru

YANLIŞ CEVAP VERİLEN SORULAR DOĞRU YAPILAN SORULARI GÖTÜRECEK Mİ?

Milli Eğitim Bakanlığı sınavlarda ÖSYM sistemini kullanmayacak. Öğrencilerin yanlış yaptığı sorular, doğru yaptığı soruları etkilemeyecektir.

UZMANLARDAN AİLELERE ÖNEMLİ UYARILAR

Milyonlarca öğrenci sınava hazırlanırken, sınav stresi yaşayan aileler çocukları üzerindeki etkiyi, direkt veya dolaylı olarak hissettiriyor. Bu durum çocuklar üzerinde “olumlu” sonuç değil, “olumsuz” sonuçlara sebep oluyor. Sınavda bilgiden çok “motive” daha büyük başarılar elde ettiriyor. Öğrenci ders konularında ne kadar başarılı olursa olsun, baskı ve stresten ötürü sınavlarda başarısız olma durumu çok yüksek.

AİLELER NE YAPMALI?

Öncelikle şu bilinmesi gerekir: Sınava giren aileler değil, çocuklardır. Çocuklar sınava hazırlanırken, aileler de strese hazırlanıyor. Stres, baskıyı doğuruyor. Baskı ise çocukların derslerde motive olmasını düşürüyor. Aile, çocuğa destek olması gerekir. Stresten ve baskıdan uzak, çocuklara “daha cana yakın”, bir anne veya bir baba gibi değil; bir arkadaş gibi yakınlaşması gerekir.

Programlı ve disiplinli ders çalışma konusunda aileler “programlı çalışmak”tan çok, “disiplinli çalışma” konusu üzerinde daha çok duruyor. Disiplin, çocukların eğitiminde önemli bir rol oynarken, aşırıya kaçan disiplin, çocuklar üzerinde olumsuz etki bırakmasına sebep olabiliyor. “Şu kadar saat ders çalışmazsan dışarı çıkamazsın, bilgisayarda oyun oynayamazsın, cep telefonu ve ipad yasak olur” gibi yasak uygulamalar çocuk üzerinde baskıya ve strese sebep olmaktadır. Çocuklar bu tarz durumlarda ders çalışır gibi gözükse de, aklı ailelerin disiplinli hallerinden ötürü kızgın ve canı sıkkın olur. Bu durumda çocuklar ders çalışır gibi yapar ama o dersten bir şey anlamayabilir. Disiplin dengeli olursa “ödül ve ceza” sisteminde eşitlik olduğu an, çocuğun motive oranı artacaktır.

Sınava girecek olan öğrenci, derslerde yapamadığı sorular olduğunda aile, öğrenciye pozitif yaklaşmalı ve öğrencinin “anlayacağı” şekilde yapamadığı sorulara yardımcı olmalıdır. Aile “kendi yaşına göre değil”, çocuğun yaşıtına göre davranmalıdır. “Bu soruyu sen nasıl yapamazsın, basit soru ama yapamadın, o kadar çalışıyorsun bu soruyu mu yapamadın, sen ders çalışmıyorsun” gibi cümlelerden uzak durmalı, sanki aile o soruyu “kendisi” yapamamış gibi davranmalıdır. Şu gerçek ki: Bu tarz davranışlar, çocukların “özgüveni”ni etkilemektedir. Özgüveninden yoksun olan öğrencinin saatlerce ders çalışması, o dersten başarılı olacağı anlamına gelmemektedir.

CNN Türk

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)