adscode
adscode

TEOG Türkçe Testinde 2 Hatalı Soru İddiası

TEOG Türkçe testinde karşılaştırmalı soru ve virgüllü sorunun iptal edilmesi gerektiğini, gerekçeleriyle sunan bir velimizin paylaşımı;

TEOG Türkçe Testinde 2 Hatalı Soru İddiası
Sınavlar
''*Sayısal veri sorusunun TDK'nın "istatik verilere ilişkin sayılarda rakam kullanılır"  kılavuzuna uygun değildir.
*İki metinde de birer sayısal veri bulunuyor.  
D  seçeneğindeki sayısal  veriler ifadesi  ögrencinin bir metinde  birden fazla sayısal veri aramasına neden olmuştur.Seçenekte ifade yanlışlığı vardir. 'Sayısal veriler' değil 'sayısal veri' olmalıydı.
*Çayırlar geniş ovalardır-Ortulu anlam şeklinde  karşılastırma vardır.Zira  birçok  ova çeşidi var. Bu cümlede çayırlar diğer bazı ovalardan genişmiş anlamı oluşuyor.
*Karşılastırma , kıyaslama yapabilmek için iki farklı referans noktası bulunmalıdır.Yeryüzünün çeyreğinden fazlası çayırdan oluşur.Yani diğer kalan kısmı oluşmaz kıyaslaması  geliyor insanın aklına.''


Türkçe belirleyici olacak
Sündüs Demirdağ (Bilfen Ortaokulları Türkçe Bölüm Başkanı): Beklendiği üzere sözcük, cümle ve paragrafta anlam konularının ağırlıkta olduğu bir sınavdı. Dil bilgisi konularında yazım kuralları, noktalama işaretleri, fiilimsi ve cümlenin ögeleri soruları soruldu. A Kitapçığındaki 20'inci soruda cevap seçeneğinde altı çizili ifadenin nesne olması (yardımcı öge), soruyu kazanım listesinin dışında bırakıyor. A Kitapçığındaki 17'nci soruda virgülün farklı kullanım alanı sorgulanmış ancak cümleyi doğru şekilde analiz edemeyen öğrenciler bu soruyu çözerken zorlanmış olabilirler. A Kitapçığı 14'üncü soru, paragraf karşılaştırma konusunu sorguluyor. Ancak metinde kullanılan sayısal verinin Türk Dil Kurumu'nun İmla Kılavuzu'nda belirtilen kurala (Sayılar harflerle de yazılabilir: bin yıldan beri, on dört gün, haf-tanın beşinci günü, üç ayda bir, yüz soru, iki hafta sonra, üçüncü sınıf vb. Buna karşılık saat, para tutarı, ölçü, istatistik verilere ilişkin sayılarda rakam kullanılır:17.30'da, 11.00'de, 1.500.000 lira, 25 kilogram, 150 kilometre, 15 metre kumaş, 1.250.000 kişi vb.) uygun olmadan rakamla değil, yazıyla yazılması öğrencileri cevap verirken ikileme düşürdü.

'SORULAR İMLAYA UYGUN OLMALI'
Sevinç Koleji ile Bilfen Okulları uzmanları, Türkçe'deki bazı soruları eleştirdi. Sevinç Koleji uzmanları, "C grubunun 12. sorusu daha net hazırlanabilirdi, iki metnin karşılaştırıldığı sınavda öğrenciler A ve D seçeneklerine yöneldi. Yine 16. soru virgülün işlevlerine yöneliktir ve A, B, D seçeneğinin sonuna ünlem işareti konulmalıydı" diyor.
Bilfen Ortaokulları Türkçe Bölüm Başkanı Sündüs Demirdağ ise şunlara dikkat çekiyor: "A kitapçığındaki 20. soruda cevap seçeneğinde altı çizili ifadenin nesne olması (yardımcı öge), soruyu kazanım listesinin dışında bırakıyor. 14. soru, paragraf karşılaştırma konusunu sorgulamaktadır. Ancak metinde kullanılan sayısal verinin Türk Dil Kurumu İmla Kılavuzu'nda belirtilen kurala
 
http://www.egitimajansi.com/haber/son-3-yilin-en-zor-sinavi-haberi-46768h.html
Oguzkaan Koleji egitim uzmani Hatice Yilmaz
 

A Kitapcigi -14 Soru: İtiraza sebep olabilir. Bu soru iki ayrı metnin karşılaştırması ortak yönü olmayanı soruyor. Teorik olarak iki cümlede karşılaştırma var. İki paragrafta da birer karşılaştırma cümlesi var. Birinde olması gerekiyordu, virgülün (soruyu hazırlayanlar) (Karşılaştırma değil, bilgi verme diyebilirler)


Saygilarimla
Fadime Ozen

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    1 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (1)