adscode
adscode

TEOG Türkçe Testinde Bir Şüpheli Soru Daha

TEOG sınavında Türkçe A kitapçığının 14. sorusunun hatalı olduğu iddia ediliyor. Kafa karıştıran çelişkili sorulara öğrenci velileri de yanıt arıyor.

TEOG Türkçe Testinde Bir Şüpheli Soru Daha
Sınavlar
''Abbas Bey, Oğlum geçen hafta TEOG sınavına girdi. Türkçe A Kitapçığındaki 14. Soru şöyle:

I. Metin

Çayırlar geniş ovalardır. Yeryüzünün çeyreğinden fazlasını çayırlar oluşturur. Az yağış alması nedeniyle küçük otlar yetişir. Bu alanlar antilop ve zebralara yiyecek ortamı sağlar.

II. Metin

Yeryüzünün üçte ikisinden fazlasını okyanuslar oluşturur. Su altı yaşamının en çeşitli olduğu bölgeler sıcak ve sığ sulardır. Bu güzel su bahçeleri balık, sünger ve deniz kabuklusu kaynar.

Aşağıdakilerden hangisi bu metinlerin ortak yönlerinden biri değildir?

A. Karşılaştırmaya yer vermiş olmaları.

B. Bilgi vermek için yazılmaları.

C. Doğadan bahsetmeleri.

D. Sayısal verilerden yararlanmaları.

Sorunun doğru cevabı olarak A seçeneği verilmiş ancak birazcık düşünen bir çocuk için her iki metinde de karşılaştırma olduğu da çok açıktır zira birinci metinde 'Çayırlar geniş ovalardır' ifadesi çayırları diğer ovalarla karşılaştırmaktadır. Yine aynı metinde 'Çeyreğinden fazlası' 'az yağış' gibi kullanımlar karşılaştırma içermektedir. İkinci metinde de 'en çeşitli' ve 'üçte ikisi' gibi kullanımlar karşılaştırma içermektedir. Diğer 3 seçenek de verilen metinlerle ilgili doğru bilgi verdiği için aslında bu sorunun cevabı yoktur--çünkü hangisi doğru değildir diye soruyor. Fakat şu ana kadar hiç kimse bu soru ile ilgili bir sorun bildirmedi. 

*****************************

Merhaba Abbas Bey,Çocuğu TEOG a girmiş bir veli olarak 3 gündür yoğun bir şekilde TEOG ile ilgili haberlere odaklandım. İnternette okuduğum bir yoruma göre Türkçe A kitapçığının, 14. sorusunun hatalı olabileceği dile getirilmiş.

Yine internette araştırma yaparken Wikipedi'de sizin "öğrencilerin sesini en çok duyuran kişi olarak tanındığınızı" okuyunca size danışmaya karar verdim.

Ovalar ve okyanuslar hakkında bilgi veren bu paragraflarda kullanılan kesirli sayılar yazı ile ifade edilebilir mi? Türk Dil Kurumuna göre "Sayılarda kesirler virgülle ayrılır" ifadesinin dışında bir bilgiye rastlamadım. Bu ifadeden anladığım, kesirli sayıların rakamla yazılabileceği ve ondalık kısmının da virgülle ayrılacağı şeklinde.

Bende bu yaşıma kadar bu sayıların yazıyla ifade edildiğine şahit olmadım.

Bu konuda bana ve tüm öğrencilere yardımcı olursanız sevinirim. Bu soru hatalı kabul edilebilir mi?

Sevgiler, saygılar.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    6 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (6)