adscode
adscode

TEOG YEP Sonuçları Ne Anlama Geliyor? Tercih ve Kayıt Takvimi?..

Merakla beklenen TEOG Yerleştirmeye Esas Puan (YEP) nihayet açıklandı. Peki bu puanlar ne anlama geliyor.

TEOG YEP Sonuçları Ne Anlama Geliyor? Tercih ve Kayıt  Takvimi?..
Günün Yazısı
TEOG 1'de yüzlerce, TEOG. 2'de binlerce şampiyon varken, 500 tam puan öğrenci sayısının 176'da kalmasının nedeni ne? Daha da önemlisi, kayıt sürecinde nasıl bir yol izlemek gerekiyor?..

Görünen o ki, şampiyonlardan bazıları, okullarından tam puan alamadılar ki, her iki sınavda da ful çekmelerine rağmen, 500 tam puan elde edemediler.
MEB, keşke tüm verileri kamuoyuna açıklasa da, çok daha sağlıklı analizler yapılabilse.
Örneğin hangi puan dilimlerinde ne kadarlık bir yığılma var, görülebilinse.
Peki şu an için ne yapmak gerekiyor?
Hem devlet liselerinde, hem de kolejlerde şansını denemek isteyenler, nasıl bir yol izlemeli?

Kolej Kayıtları?

Kolejlerde kayıtlar başladı ve muhtemelen okullar açılıncaya kadar devam edecek.
Siz siz olun ilk açıklanan puanlara bakarak, hayal kırıklığı yaşamayın, panik olmayın. Çünkü bir kaç okul dışında puanlarda ciddi anlamda düşmeler yaşancak. 
Hem de 10, 20, 30 puana varan ciddi düşmeler olabilir.
Neden çünkü, aynı puana sahip öğrencilerin büyük bir bölümü, paralı ve çok pahalı özel okullar yerine, parasız devlet okullarına yöneleceklerdir.
Gelince önce bir kolejlerdeki kayıt takvimine göz atalım, sonra da devlet liselerindeki kayıt süreci nasıl işleyecek onu değerlendirelim.
Kolejler, bu yıl da, farklı puan türlerine göre öğrenci alacak.
Hatırlanacağı gibi özel okullar taban puanlarını 14 Haziran’da açıkladı. 
Kayıtlar 30 Haziran-13 Temmuz tarihleri arasında da ön kayıt-kesin kayıt şeklinde, üç dönem halinde gerçekleşecek. 
Birinci Ön Kayıt 30 Haziran – 3 Temmuz tarihlerinde alınacak. 
Kesin kayıt 4 Temmuz’da, 1. Yedek liste kesin kayıt da 5 Temmuz’da yapılacak. 2. dönem ön kayıt 6 Temmuz’da, kesin kayıt 7 Temmuz’da, 3. dönem ön kayıt 10 Temmuz’da, kesin kayıt da 11 Temmuz’da gerçekleştirilecek. 
Kolejlerde,  12-13 Temmuz dönemlerinde ise Serbest Kayıt Dönemi uygulanacak.
Serbest kayıt döneminde, her okul, farklı bir yöntem uygulayabilir. Bu yüzden, girmek istediğiniz özel okulların, kendi internet sitelerini yakından takip etmenizde yarar var. 
Öğrencilerin özel okullara kayıt yaptırabilmesi için puanlarının okulun ilan ettiği puanla aynı ya da üzerinde olması gerekiyor. Öğrenciler, puanlarının yettiği birden fazla okula ön kayıt yaptırabilecek ancak sadece bir okula kesin kayıt yaptıracaklar.

Hang Kolej Nasıl Alacak?

Özel Amerikan Robert Lisesi, iki dönemin TEOG verilerini kullanarak oluşturduğu Kayıt Kabul Puanı (KKP) ile öğrenci alıyor. 
KKP hesaplanırken Türkçe, Matematik, Fen Bilimleri,
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük derslerinin sınav sonuçları kullanılacak. Puanlamada TEOG-1 yüzde 30, TEOG-2 yüzde 70 etkili olacak. Öğrencinin KKP’si 1000 tam puan üzerinden hesaplanacak.
SEV’e bağlı İzmir Amerikan Koleji, Tarsus Amerikan Koleji ve Üsküdar Amerikan Lisesi Türkçe, Matematik, Fen Bilimleri ve T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük derslerinin sonuçlarını dikkate alacak. 
Puanlar birinci ve ikinci dönem yapılan sınavlar toplanıp ikiye bölünerek elde edilecek. Ayrıca dört dersin sonuçları eşit ağırlıkta hesaplanacak, farklı katsayı kullanılmayacak. En yüksek puan 400 olacak. Okul ortalamaları puanlamaya dahil edilmeyecek.
Özel Alman Lisesi kendi puan sistemi olan Öğrenci Kabul Puanı’nı (OKP) uygulayacak. 900 tam puan üzerinden hesaplanan OKP’de, her iki dönemde yapılan Türkçe, Matematik, Fen Bilimleri ve Yabancı Dil derslerinin sınav sonuçları kabul ediliyor. Puanlamada birinci ve ikinci dönem TEOG sınavları yüzde 50 etkili olacak.
Notre Dame De Sion, Sainte Pulchérie, Saint-Michel, İstanbul
Saint-Joseph, Saint Benoit ve İzmir Saint Joseph 900 puan üzerinden öğrenci kabul ediyor. Okullar, Türkçe, Matematik, Fen Bilimleri ve T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük derslerinin puanlarını dikkate alacak. Birinci sınavlar yüzde 50, ikinci sınavlar da yüzde 50 etkili olacak. Özel Galileo Galilei İtalyan Lisesi, Özel İtalyan Lisesi, Özel Sankt Georg
Avusturya Lisesi devlet liselerinde olduğu gibi YEP’e göre öğrenci alacak.
Yabancı kolejlerin 1. Ön Kayıt Dönemi taban puanları ve kontenjanları şöyle:
 
Rakamlardan ilki taban puan, ikincisi ise kontenjan
 
Robert Kolej (Kız): 995.5   101
Robert Kolej (Erkek): 995.5 100
Üsküdar Amerikan L.(Kız):   395  90
Üsküdar Amerikan L.(Erkek): 395  90
Tarsus Amerikan Koleji(Kız): 365  60
Tarsus Amerikan Koleji(Erkek):   365  60
İzmir Amerikan Koleji:  380  168
SEV Amerikan Koleji:    390  75
Saint Joseph Fransız L.:    880  198
İzmir Saint Joseph Fransız L.:   800  72
Saint Benoit Fransız L.:    860  170
Notre Dame De Sion Fransız L.:   870  140
Sainte Pulcherie Fransız L.: 855  92
Saint Michel Fransız Lisesi: 840  100
Alman Lisesi:      890  130
Galileo Galilei İtalyan Lisesi:  480  68
İtalyan Lisesi:    480  80
Sankt Georg Avusturya Lisesi: 490     66
S. Georg Avusturya L. Ticaret: 485        22
 


Devlet Lisesleri Nasıl Öğrenci Alacak?

MEB, YEP puanlarıyla birlikte, tercih ve kayıtlara yönelik, ayrıntıları da açıkladı.
İşte önemli satır başları:
Devlet okulları için tercihler ise 14-24 Temmuz tarihleri arasında yapılacak. Öğrencilerin 25 tercih hakkı bulunuyor. 
. Tercih işlemleri için http://e-okul.meb.gov.tr adresinden giriş yapıldığında, tercih işlemleri ekranında “Tercih Yapmak İstiyorum” ve “Özel Okula Kayıt Yaptıracağım Tercih Yapmayacağım” butonları görülecek. 

. Özel okullara yaptırmaya karar veren öğrenciler “Özel Okula Kayıt Yaptıracağım Tercih Yapmayacağım” butonunu işaretleyecekler. 
. Bu öğrenciler tercih hakkını kullanmış sayılacak, devlet okullarına tercih yapamayacaklar. 15 Eylül 2017 tarihine kadar herhangi bir okula kayıt yaptırmayanlar ise otomatik olarak açık liseye kayıt olacaklar.

. Devlet okulları için tercihlerin başladığı 14 Temmuz’dan önce özel okullardaki kayıtlarını iptal ettirmeleri durumunda öğrencilerin devlet okulları için tercih yapma hakkı olacak. 

. Güzel Sanatlar Lisesi, Spor Lisesi, Klasik Sanatlar ve Musiki, Görsel Sanatlar ve Spor Programı/Projesi Uygulayan Anadolu İmam Hatip Liselerine yerleştirme işlemleri bu okulların giriş mevzuatı esas alınarak 21 Temmuz 2017 tarihinde tamamlanacak. Ancak, söz konusu okullara kayıt yaptıran öğrenciler, yerleştirme ve yerleştirmeye esas nakil tercihleri doğrultusunda bir okula yerleşmeleri hâlinde önceki okul hakkından vazgeçmiş sayılacaklar. 

.Nakiller 9 Ağustos’ta başlayacak
Tercihte bulunan öğrenciler liselere, tercihleri doğrultusunda, okul kontenjanlarına göre ve YEP puan üstünlüğü dikkate alınarak yerleştirilecekler. Yerleştirme sonuçları ve boş kontenjanlar 11 Ağustos’ta açıklanacak. 
. Yerleştiği okuldan memnun olmayan veya başka okula geçmek isteyenler için nakil başvuruları 14 Ağustos’ta başlayacak.
. Üç dönem halinde yapılacak nakillerin üçüncü dönem için başvuruları 6 Eylül’de sona erecek ve sonuçlar 8 Eylül’de açıklanacak. 11-14 Eylül tarihlerinde de il/ilçe öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonlarınca il/ilçe sınırları içerisinde nakil tercih başvuruları alınacak.

Tercih Komisyonları ve Tercih Danışmanları
. Liselere girişte toplam 1.192.858 öğrencinin yerleştirmeye esas puanı (YEP) hesaplanmış ve sonuçlara göre 176 öğrenci 500 puan almıştır.

. Öğrenciler tercih ve yerleştirme işlemleri için illerde oluşturulan tercih ve yerleştirme rehberlik komisyonlarına müracaat ederek gerekli bilgiyi alabileceklerdir.
. Okullarda öğrenci ve velilere tercih ve yerleştirme işlemlerinde rehberlik yapmak maksadıyla 81 ilimizde toplam 26.846 öğretmen görevlendirilmiştir.

. Öğrenciler 14 - 24 Temmuz tarihlerinde 25 okula kadar tercih yaparak ortaokul müdürlüklerince tercih işlemlerini onaylatacaklardır.

. Tercih işlemi okul müdürlüklerine onaylatıldıktan sonra işlem tamamlanmış olacaktır. Öğrenciler, tercih değişikliklerini okul müdürlüklerinde onaylatma işleminden önce yapmaları gerekmektedir.
. Ortaöğretime yerleştirmeye esas puanla öğrenci alan okulların önceden belirlenmiş kontenjanlarına, ortaöğretime yerleştirmeye esas puan ve puan üstünlüğüne dayalı olarak öğrencilerin tercihleri doğrultusunda merkezi yerleştirmeyle gerçekleştirilmektedir.

 . Ortaöğretime yerleştirmeye esas puanların eşit olması halinde, AOSP, eşitliğin devam etmesi hâlinde sırasıyla 8’inci, 7’nci ve 6’ncı sınıflardaki YBP üstünlüğü, eşitliğin devam etmesi hâlinde tercih önceliği, yine eşitliğin devam etmesi hâlinde okula özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığı, bunların da eşit olması hâlinde ise öğrencinin doğum tarihine göre yaşça küçük olanların önceliği dikkate alınmaktadır. 

. 11 Ağustos tarihinde de yerleştirme sonuçları ve boş kalan kontenjanlar açıklanacaktır.
. 14-18 Ağustos, 21-23 Ağustos ve 28 Ağustos-6 Eylül 2017 tarihlerinde ise yerleştirmeye esas nakil işlemleri gerçekleştirilecektir.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)