adscode
adscode

Tercih yapan siz olsaydınız hangi okulu, hangi mesleği seçerdiniz?

Şu günlerde milyonlarca öğrenci yeni bir okul ve yeni bir meslek arayışı içerisinde. Kimi ilkokul, ortaokul, lise seçecek kimi de üniversite ve meslek.

Tercih yapan siz olsaydınız hangi okulu, hangi mesleği seçerdiniz?
Milliyet Diyalog

Hemen hepsinin kafası karmakarışık.

Haksız da sayılmazlar.

Önlerinde öylesine kötü örnekler var ki olaya nereden yaklaşırsa yaklaşsınlar içinden çıkamıyorlar.

Bu konuda elbette söylenecek çok söz var ama onlara geçmeden önce, şu soruyu sizlere sormak istiyoruz: Onca yaşanmışlıktan sonra, bugün için siz bir okul ya da meslek seçiyor olsaydınız, tercihiniz hangi yönde olurdu?


Ha, bu arada şunu hatırlatmakta yarar var; koşullar artık dün sizin yaşadığınız dönemlerdeki gibi değil, derelerin altından çok sular aktı.

Örneğin, her mahallede gideceğiniz bir okul bulmak mümkün değil. İlkokul en kolayıydı, o bile artık zor bulunuyor, bulunsa da ya sınıf mevcutları çok kalabalık ya da öğretmenler ücretli! Yani öğretmeniniz, eğitim fakültesi dışında herhangi bir meslekten olabilir!..

İlkokula bu yıl başlayacak öğrenci sayısının bir milyonun üzerinde olduğunu da özellikle hatırlatmak isteriz.

Devlet okullarında kendimi harcatmam, özel okula gideceğim derseniz, işte o zaman, ücret ve başarı durumları nedeniyle bir değil on defa düşünmelisiniz! Yoksa pişmanlığınız çok daha derin olabilir! Ortaokul konusunda ise artık şansınıza ne çıkarsa, 4+4+4’ten sonra, sizi nereye yönlendirirlerse ya da nereyi bulursanız, onunla yetinmek zorundasınız.

Liseleri ise ne siz sorun ne de biz anlatalım.

1.2 milyon öğrenci arasında, eski bakanlardan birinin söylemiyle, “nitelikli” olan liseyi arayıp bulmak, herkesin sahip olabileceği bir ayrıcalık değil.

Önce Matematik Olimpiyatları’nda sorulan soruları çözeceksiniz, sonra ilk 10 bine gireceksiniz, daha sonra da o mu, bu mu, şu mu daha iyi üniversite sınavlarına hazırlar diye çarkıfelek çarkını çevireceksiniz. Artık hangisinde durursa.

O okullardan birine giremediyseniz, Allah sabır versin. Sizin zamanınızda olduğu gibi, “Ne sınavı? Ya mahalledeki liseye giderim ya da Anadolu lisesi bana yeter de artar” demeyin. Çünkü ortada ne o sizin zamanınızdaki Anadolu liseleri kaldı ne de o klasik mahalle liseleri. Tek seçeneğiniz var; o da ya imam hatip ortaokulu ve liseleri ya da meslek liseleri! Ha, MEB’in hakkını yemeyelim, bir de açık liseler var ki hiç sorgulamadan herkesi kaydediyorlar, muhtemeldir ki sizi de hemen alırlar.

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)