adscode
adscode

Tıp ve hukuk barajı için iptal davası!

Maç orta-sında kurallar değişir mi?Değişmemesi gerekir.Ama burası Türkiye. Ne istenirse, o olur.Hele ki isteyen devletin ta kendisiyse.

Tıp ve hukuk barajı için iptal davası!
Milliyet Diyalog
Allah’tan bir hukuk devletiyiz ve çiğnenen yasaların, devlet adına yapılan dayatmaların karşısında yine devlet var!..
MEB, YÖK ve ÖSYM, bugüne kadar defalarca yargı duvarına tosladı. Ama hâlâ bildiklerini okumaya devam ediyorlar.
Biz ne dersek o olur şeklindeki zamansız dayatmaları yüzünden, aldıkları doğru kararlar bile tartışmalı hale geliyor. Hatta yargıya taşınıyor!
Tıpkı Demet Can’ın, oğlunun hayallerinin elinden çalınması üzerine açtığı davada olduğu gibi!..

Dayatmaya hayır
Can, YÖK’ün, tıp ve hukuk fakültelerine getirdiği barajla ilgili olarak, yarın sabah Danıştay nezdinde yürütmeyi durdurma davası açıyor. Müthiş bir dilekçe hazırlamış. Çok uzun, bu yüzden tümüne yer vermek mümkün değil (tamamını  www.abbasguclu.com’da bulabilirsiniz)...
İşte dilekçeden önemli satır başları:
DAVA KONUSU: Daha önceki yıllarda hukuk lisans programına TM-2 puan türüyle girilebiliyor iken, “2015 yılında hukuk lisans programına TM-3 puan türüyle girilebileceğine ilişkin karar” ile 2015 ÖSYS’de “Türkiye’deki yükseköğretim kurumlarına yerleştirme işlemlerinde tıp programlarına başarı sırası en düşük 40 bininci (40.000) sırada olan, hukuk programlarına ise başarı sırası en düşük 150 bininci (150.000) sırada olan adayların yerleştirme işlemine alınarak kontenjan dahilinde yerleştirilmesine” dair Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’nın işleminin (söz konusu işlem basın açıklaması yoluyla duyurularak 30/06/2015 tarihinde uygulanmıştır) öncelikle ve ivedilikle yürütmesinin durdurularak müteakiben İPTALİNE karar verilmesi talebimizin sunulmasından ibarettir.

Haksız rekabet
Ülkemizde her yıl yaklaşık 2 milyon civarında öğrenci ve aileleri, rekabetçi şartlar ve stres altında, yoğun emek ve çaba (maddi ve manevi) harcayarak üniversite sınavlarına hazırlık süreci geçirmektedir. Bu hazırlık sürecinin bir önceki yılın ağustos aylarında başladığı ve haziranda girilen son sınavlarla nihayete erdiği de malumdur. Hal böyle olunca, bir önceki yılı ve o yılın sayısal verilerini ve değerlerini referans alan öğrencilerin (ki şimdiye kadar yapılan uygulamalar da öğrencileri bu yola sevk etmiştir) çalışmalarına bu yönlerden ağırlık verdiği/vereceği, yine konsantrasyonlarını ve motivasyonlarını bu referanslar üzerinden sağladıkları izahtan varestedir. 
Dolayısıyla, TM-2 puan türünün geçerli olacağı ve herhangi bir baraj uygulamasının söz konusu olmadığı bir durumda hazırlıklarına başlayan oğlum ve onun gibi binlerce öğrenci, davalı Kurum’un tamamen keyfi zamanlamayla alınmış ve anayasal ilkelerin göz ardı edildiği kararlarının mağdurları konumuna girmiştir.
Niye iptal edilsin?
Bu iddiaya itibar etmek aşağıda belirtiğimiz sonuçlara 
yol açacaktır:
1150.000 başarı sırasını sağlayamayan öğrencilerin kalitesiz yetiştiği veya bundan sonra öğretim görseler bile kalitesiz eğitim alacakları,
2 2015 LYS ile tıp ve hukuk dışında alan seçecek olanların kalitesiz eğitim almalarının sakıncası olmadığı (örneğin, bir mühendis adayı, 
bir öğretmen adayı kalitesiz eğitim alabilir),
3 2014 LYS ile baraj olmaksızın tıp ve hukuk programlarına yerleştirilen binlerce öğrencinin -ki geçtiğimiz yıl hukuk alanında 365.000 başarı sıralamalı öğrenci yerleştirilmiştir- kalitesiz eğitim aldığı (bu durumda birkaç yıl sonra kalitesiz eğitim almış 
doktorlar, avukatlar, hâkimler, savcılar olacaktır),
Tüm bu durumların o öğrencilere, onlara emek veren ailelere, öğretmenlere ve hatta üniversiteler ile öğretim üyelerine haksızlık olduğu açıktır.

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYIN!

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    1 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (1)