adscode
adscode

TÖS: 1 MART’TA OKULLAR AÇILMAMALI

Bakan Selçuk'un, 1 Martta ortaöğretim okullarının tümünde yüz yüze sınavların yapılacağını ve meslek liselerinin tüm sınıflarında uygulamalı derslerin yapılacağını duyurmasına ilişkin TÖS açıklamalarda bulundu.

TÖS: 1 MART’TA OKULLAR AÇILMAMALI
Sendikalar

Tüm Öğretmenler Sendikası'nın (TÖS) MEB'in 1 Mart kararına ilişkin açıklaması:

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk 15 Şubat 2021 Pazartesi günü köy okullarında ve anaokullarında yüz yüze eğitime başlayacağını duyurdu. Bununla birlikte 1 Martta ortaöğretim okullarının tümünde yüz yüze sınavların yapılacağını ve meslek liselerinin tüm sınıflarında uygulamalı derslerin yapılacağını, haftalık ders programının 24 saat olacak şekilde planlanmasını istedi.

2010 verilerine göre 34.247 olan köy sayısı 2014 Türkiye yerel seçimleri ile yürürlüğe giren yeni büyükşehir yasası ile birlikte 18.335’e düşmüştür. MEB’in 2019-2020 yılı istatistiklerinde köyde eğitim gören öğrenci sayısı 57.721’dir. Bunun 30.069 erkek, 27.652’si kız öğrenciden oluşmaktadır. Ayrıca genel ortaöğretimde toplam 3 milyon 400 bin öğrenci öğrenim görmektedir. Bunun 1 milyon 600 bini mesleki eğitimde , 600 bini de din öğretiminde öğrenim görmektedir.

Kısaca Mart ayında yaklaşık 3,5 milyon öğrenci sokakta olacaktır ki bunların yaşı da 14-18 arasındadır. Yine 500 bine yakın öğretmen de sokakta olacaktır. Sınavlar yapıldıktan sonra 2,5 milyona yakın öğrenci her gün sokakta olacaktır.

Covid-19 virüsü mutasyona uğramış olup mutasyonlu virüsün insanlar arasında çok hızlı yayıldığı bildirilmektedir. Ülkede virüse karşı bir bağışıklık oluşması için nüfusun %60’nın aşılanması gerekmektedir. Ülkemizde 83 milyon insan yaşamaktadır. Bunun en az 45 milyonun aşılanması gerekirken ancak 7,5 milyonu aşılanmıştır. Yani virüse karşı bağışıklık oluşturulamamıştır.

Önceki açıklamalara bakılırsa öğretmenlere aşılama başlamış olmalıydı -ki başlaması da yeterli değil- ancak aşı takvimi net değil. Sağlık bakanı son açıklamasında (25 şubat) öğretmenlere aşılamanın 15 Mart sonrası hızlanacağını söylemektedir. Bilindiği kadarıyla aşılama olsa bile etkisi 2 haftada başlamakta, 2. Doz ise 28 gün sonrası…Bu koşularda nerdeyse yaklaşık 1,5 ay öğretmenler korumasız olacak.

1 Mart itibarıyla ilkokullar ile ortaokullarda 8.sınıf ve liselerde 12.sınıflarda yüz yüze eğitim ve yine liselerde 1.dönem sınavları yapılacak ve bu sınavlara tüm öğrenciler katılacak. Ayrıca meslek liselerinde “uygulama meslek dersleri” de yüz yüze olarak başlayacak.

Bu durumda devletin yapması gereken ödevler yapılmadan okulların açılması virüsün kontrolden çıkmasına yol açacaktır. Okulların açılmasıyla birçok öğrenci ve öğretmen virüse yakalanacaktır. Hatta bir kısmını kaybedebiliriz.

TÖS Diyor ki:
Sağlık bakanı bilim kurulunun son önerileri 1 Mart Pazartesi kabinede tartışılacak demiştir. Oysa pazartesi okullar açılacak, sınavlar başlayacaktır. Bu nasıl bir aymazlıktır? Kabine daha erken toplanıp karar alınamaz mı? Birinci ve ikinci faz aşılama yapılmadan öğretmenlerle ve hatta öğrencilerle yüz yüze eğitimin başlamasıyla artacak olan vakalardan ve ölümlerden kim sorumlu olacaktır?

Bu bağlamda okulların koşullar yerine getirilmeden açılması her şeyden önce yaşam ve sağlık hakkının ihlali olacaktır. Milli Eğitim Bakanlığı’nı acilen doğru karar almaya, okulların açılması ve sınavların yapılmasını ertelemeye davet ediyoruz.

TÖS Merkez Yürütme Kurulu


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)