adscode
adscode

Trafik Kazaları Soru Önergesiyle TBMM Gündemine Taşındı

Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka'nın trafik kazalarına ilişkin soru önergesi

Trafik Kazaları Soru Önergesiyle TBMM Gündemine Taşındı
Türkiye'den Haberler

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
    
Aşağıdaki sorularımın Başbakan Sayın Binali YILDIRIM tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını saygılarımla arz ederim.
     

 Aylin NAZLIAKA
 Ankara Milletvekili


Trafik kültürünün yerleşmemesi, karayolu ağırlıklı ulaşımın devam etmesi, dikkatsizlik, küçük ihlal ve ihmaller telafisi olmayan büyük acılara neden olmaktadır Trafik kazalarının ağır bilançosu her yıl bayram sevincini acıya boğmaktadır.

Yetkililerin her bayram öncesi olduğu gibi “Gerekli önlemler alınmıştır” açıklamasına rağmen geçtiğimiz yıl Ramazan Bayramında 5 günde 100’e yakın trafik kazası meydana gelmiş, toplam 76 kişi hayatını kaybederken, 383 kişi de yaralanmıştır. 

Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Başkanlığı verilerine göre ülkemizde 2016 yılının ilk 4 ayında 49 bin 938 ölümlü / yaralanmalı olmak üzere toplam 122 Bin 584 kaza meydana gelmiştir. Bu kazalarda 880 kişi hayatını kaybetmiş, 80 Bin 405 kişi ise yaralanmıştır.

Ülkemizde her gün yaklaşık bin kaza meydana gelmekte, bu kazalarda günde 7 vatandaşımız hayatını kaybederken, 670’e yakın vatandaşımız ise yaralanmaktadır. Başkent Ankara’da 2016 yılının ilk dört ayında trafik kazalarında 54 kişi hayatını kaybetmiş 5 bin 343 kişide yaralanmıştır. 

Türkiye’de 2005 - 2014 döneminde toplam 10 milyon 214 bin 885 kaza meydana gelirken, bu kazalarda 41 bin 544 kişi hayatını kaybetmiş, 217 bin 561 kişi yaralanmıştır. Bu kazalar nedeniyle engelli kalanlara ilişkin veri ise tutulmamıştır.  Verilerden de anlaşılacağı üzere son 10 yılda bir ilçenin nüfusuna yakın kişi trafik kazalarında hayatını kaybetmiştir. 

Trafik kazaları önlenebilir olaylardır. Gelişmiş ülkelerin gündeminden sorun olmaktan çıkan bu kazalar ülkemizin can ve mal güvenliğini tehdit eden en önemli sorunlarından biri olmaya devam etmektedir. Bu tabloya bakıldığında bayram öncesi ve bayram dönüşü yoğun trafik önlemi alınması gerektiği ortadadır. 


Bu bağlamda;

1-    Yetkililerin her türlü önlem alındı açıklamasına rağmen özellikle bayramlarda trafik kazalarının hız kesmeden devam etmesi alınan önlemlerin yetersiz olduğunu göstermiyor mu? Ramazan bayramında bu acı tablonun yaşanmaması için ek hangi önlemler alınmıştır? 

2-    Bayram nedeniyle yolcu otobüslerine olan talep artmaktadır. Trafiğe uygun olmayan otobüslerin sefere çıkartılmaması için hangi önlemler alınmıştır? Hizmet vermekte olan yolcu otobüslerinde yapılan denetimler nelerdir? 

3-    Ülkemizde trafik kazalarıyla ilgili bu acı tablonun değişmesi, trafik kazalarına ilişkin sorunun çözülmesi için daha etkin ve kalıcı önlemler ne zaman alınacaktır?  

4-    Trafik kazalarının yoğun yaşandığı bazı güzergâhlar vardır. Son on yıl içinde bu güzergâhların saptanması ve fiziki yetersizliklerinin giderilmesi, yol koşullarının düzeltilmesine ilişkin yapılan çalışmalar nelerdir? Çalışma yapılan bu güzergahlar nerelerdir? 

5-    Ülkemizde her yıl kaç kişi ehliyet almaktadır? Ağır vasıta ve otobüs kullanmak için ehliyet sınıfını yükselten kişi sayısı kaçtır? Bu sürücülerin zaman içinde vasıflarını yitirip yitirmediklerinin kontrolü nasıl yapılmaktadır? 

6-    2011 – 2016 döneminde yıllar itibariyle yol açtıkları kaza nedeniyle ölüme sebebiyet veren sürücü sayısı kaçtır? Bunlardan 1 ile 5, 5 ile10 yıl ve daha yukarı mahkûmiyet alanların sayısı kaçtır? Bu dönemde ölümlü kazaya neden olan ve ehliyetine el konulmamış kişi sayısı kaçtır?

7-    Ölüme sebebiyet veren ve hala trafikte araç kullanmakta olan sürücü sayısı kaçtır? 

8-    Ankara’da trafik kazalarındaki artış oranı ortadadır. Ankara’da Şubat 2016 tarihinde trafik kaza sayısı ve bu kazalarda meydana gelen ölüm sayısı İstanbul ilimizin üzerindedir. Ankara özelinde trafikle ilgili alınacak önlemler nelerdir? 

9-    2016 yılın ortasına gelinmesine rağmen halen 2015 yılı trafik kazası verileri açıklanmamıştır. Bu gecikmenin gerekçesi nedir?  




Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)