adscode
adscode

Türk Eğitim-Sen: YGS'den sonra bitişik eğik el yazısı açıklaması manidar

Türk Eğitim-Sen İzmir Şube Başkanı Merih Eyyup Demir, YGS sonuçlarının hemen ardından, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz'ın öğrencileri zorladığı düşünülen ‘bitişik eğik el yazısı’na son verileceğini,…

Türk Eğitim-Sen: YGS'den sonra bitişik eğik el yazısı açıklaması manidar
Sendikalar
Demir, "Alınan başarısız sonuçların ardından gelen açıklama, akla YGS ile ilişkisi olup olmadığı sorusunu getiriyor" dedi. 
Milli eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, ilkokul öğrencileri ve velilerinin en çok şikayet ettiği el yazısı ile öğretimin önümüzdeki yıldan itibaren uygulanmayacağını açıkladı. Buna göre, artık eskiden olduğu gibi kitap harfleriyle okuma yazma öğrenecek çocuklar ilkokul 3'üncü sınıftan itibaren ise güzel yazı dersinde el yazısını basitleştirilmiş yeni bir formatla öğrenecek. 

İLK KEZ BİTİŞİK EĞİK YAZIYI KULLANANLAR BU YIL SINAVA GİRDİ
Yapılan açıklamanın ardından konuşan Türk Eğitim-Sen İzmir Şube Başkanı Merih Eyyup Demir, 2016 yılında BİMER'e konuyla ilgili ilettiği soruyu hatırlatarak, şunları söyledi: 
"Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ilkokullarda bitişik eğik yazı eğitimine devam edilip edilmeyeceği ile ilgili yapılan anket sonuçlarını sordum. Anket sonuçları yerine, bitişik eğik yazının çocukların anatomisine uygun olduğunun tespit edildiği, düşüncede sürekliliği sağladığı, harflerin yazılış yönlerinin karıştırılması sorununu ortadan kaldırdığı, görünüşünün öğrencinin estetik bakış açısını geliştirdiği, diğer yazı karakterlerini okumalarında problem yaratmadığı, anketin uygulamayı durdurmak için değil öğretmenlerin görüşünü almak için yapıldığını içeren bir yanıt verdiler. Ayrıca bitişik eğik yazının uygulamadan kaldırılmasına ilişkin bir çalışmalarının olmadığını da belirttiler. Ancak YGS sonuçlarının açıklanmasının hemen ardından bu uygulama kaldırıldı. Bu girişim manidardır. YGS başarısızlığının bu yazı sistemiyle ilgisi olup olmadığı sorusunu akıllara getiriyor. Bu uygulamanın hayata geçirildiğinde ilk kez bitişik eğik el yazısı ile okuma yazma öğrenen öğrenciler bu yıl sınava girdiler. Bu da bu düşünceyi destekler durumdadır" dedi. 

"700 BİN ÖĞRENCİ LYS'YE GİRMEYE HAK KAZANAMADI"
Bu yıl YGS'ye yaklaşık 2 milyon 200 bin adayın girdiğini belirten Demir, "1 milyon 846 bin öğrenci 20 net yaparak, 150 puan barajını geçti. Bu öğrenciler LYS'ye giremeyecekler. Ancak 2 yıllık ya da açık öğretim bölümlerini tercih edebilecekler. 1 milyon 506 bin kişi ise 32 net yaparak 180 puan barajını geçerek LYS'ye girmeye hak kazandı. Sınava başvurup da girmeyenlerin sayısı ise 103 bin. Bu yıl sınava giren 700 bin öğrenci LYS'ye girmeye hak kazanamadı" dedi. 

YGS SONUÇLARI PİSA SONUÇLARI İLE UYUMLU
Sınavda alınan başarısız sonuçların nedenlerine değinen Demir, şöyle dedi:
"Öğrenci temelli, yaparak-yaşayarak öğrenmeye dayalı çağdaş eğitim anlayışı, kalabalık sınıflar, maddi imkansızlık, öğretmen yetersizliği gibi çeşitli nedenlerle tam olarak uygulanamamıştır. Eğitim sistemi ile ölçme sistemi birbiriyle uyumlu değildir. Bitişik eğik yazıyı ilk kullanan bu öğrenciler okuduğunu anlamakta güçlük çekmiştir. Tüm sonuçlar incelendiğinde, PİSA sonuçlarının her ne kadar kabul edilmese de YGS sonuçlarıyla uyumlu olduğu görülüyor."

4+4+4 SİSTEMİ 3 YIL SONRA BAŞARISIZLIK GETİRECEK
3 yıl sonra bir başarısız sonuçla daha karşılaşılacağını ileri süren Demir, "4+4+4 sistemi getirildiğinde ilkokul 5'inci sınıfta okuması gereken öğrenci birden ortaokul sistemine dahil oldu. Öğrencilerin ortaokulda branş öğretmenlerinden ders almaya başlamaları ve branş öğretmenlerinin bu konuda yeterince hazırlıklı olmaması, 3 yıl sonra bir başarısız sonuçla daha bizi karşı karşıya bırakacak. O dönemdeki 5'inci sınıf öğrencileri 3 yıl sonra YGS sınavına girecek. Yine aynı tablo ile karşılaşmamak için Milli Eğitim Bakanlığı'nın gerekli önlemleri alması gerekiyor" dedi. 

DHA

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)