adscode
adscode

Türkiye Yayıncılar Birliği: Akademisyen ihraçları son bulsun

Türkiye Yayıncılar Birliği KHK ile ihraç edilen akademisyenlerle ilgili basın açıklaması yaptı.

Türkiye Yayıncılar Birliği: Akademisyen ihraçları son bulsun
Eğitim
"686 no’lu son KHK ile 330’u akademisyen olan 4 bin 464 kamu görevlisi daha görevlerinden ihraç edilmiştir. İhraç edilenler arasında, 2006 yılında Birliğimizin Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülü’nü kazanan ve insan hakları hukukundaki birikimiyle yakından tanınan Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu da yer almaktadır. KHK’larla topluca ihraç edilen akademisyenlerin sayısı binleri bulmuştur.

İhraç edilenlerin sadece işlerine son verilmemekte, ilerde kamuda çalışmaları yasaklanmakta, pasaportlarına el konularak yurtdışında çalışmaları engellenmekte, mal varlıkları bloke edilerek yoksulluğa terk edilmektedirler. Buna karşın işten atılmalarına gerekçe olabilecek bir soruşturma, dava, hukuki bir kanıt olmadığı gibi, şikayet edip haklarını arayabilecekleri bir hukuki mekanizma da yoktur.

Akademisyenler sürekli bilgi ve fikir üretimleriyle, akademik eserleriyle ve yaptıkları çevirilerle Türkiye’nin düşünce tarihini oluşturur ve yayıncılığını geliştirirler. Yetiştirdikleri öğrencilerle ve fikirlerini toplumun çeşitli kesimlerine açmalarıyla demokratik kültürün, insan hak ve özgürlüklerine saygının, toplumsal sorunların çatışmasız çözülebilmesinin, toplumsal bağların korunabilmesinin teminatıdırlar.

Yazarlar özgürce yazamadıkça, çevirmenler çeviremedikçe yayıncılığın özgür olduğunu ileri sürmek mümkün değildir.

Toplu ihraçlar yayıncılık sektörünü derinden etkilediği gibi ülkemizde zaten sağlıklı işlemeyen akademik yaşama ve üniversite eğitimine de ağır bir darbe vurmaktadır. Bu kararların dönemin şartları nedeniyle derinlemesine araştırılmadan aceleyle alınmış olduğunu düşünüyor, görevden alınan akademisyenlerin görevlerine iade edilmelerini ve mağduriyetlerin acilen giderilmesini talep ediyoruz."

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)