adscode
adscode

Türkiye'de 700 bin epilepsi hastası var

Türk Epilepsi ile Savaş Derneği Başkanı Prof. Dr. Gürses: ''Türkiye'de her yıl 30 bin kişiye epilepsi teşhisi konuluyor. 700 bin civarında epilepsi hastasının olduğunu tahmin ediyoruz"

Türkiye'de 700 bin epilepsi hastası var
Sağlık
Türk Epilepsi ile Savaş Derneği Başkanı Prof. Dr. Candan Gürses, Türkiye'de her yıl 30 bin kişiye epilepsi teşhisi konulduğunu belirterek, ''Türkiye'de 700 bin civarında epilepsi hastasının bulunduğunu tahmin ediyoruz" dedi.

Gürses, Türkiye ve dünyadaki epilepsi verileriyle epilepsi hastalarına dikkat çekmek amacıyla düzenlenen "Epilepsiye Objektif Ol" fotoğraf yarışmasının tanıtımı amacıyla düzenlenen basın toplantısında, sara hastalığı olarak da bilinen epilepsinin, beyin damar hastalıklarından sonra dünyada en yaygın görülen nörolojik bozukluklardan biri olduğunu kaydetti.

Epilepsi hastalarının, sosyalleşme, evlenme, okula gitme gibi konularda ayrımcılığa uğradığını dile getiren Gürses, hastaların yüzde 95'inin tedaviye cevap verdiğini, ömür boyu sürmeyen bu hastalığın doğru tedavi yöntemleriyle tamamen tedavi edilmesinin mümkün olabildiğini ifade etti.

Gürses, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre epilepsinin dünyada 150 milyondan fazla insanı etkilediğini anlatarak, "Dünyada her yıl ortalama 2,4 milyon, Türkiye'de ise 30 bin kişiye epilepsi teşhisi konuyor. Avrupa'da 6 milyon, Türkiye'de ise 700 bin civarında epilepsi hastasının bulunduğunu tahmin ediyoruz. Epilepsi en çok yaşamın ilk yılları ile 60 yaş sonrasında görülüyor. Epilepsi, çocukluk ve ergenlik çağında en sık, erişkinlerde ise beyin damar hastalıklarının ardından ikinci en sık rastlanan nörolojik hastalık olarak tanımlanıyor" diye konuştu.

Gelişmemiş ve az gelişmiş ülkelerde "erken doğum, doğum travması, bebeklerin bir takım hastalıklarla doğmaları ve akraba evlilikleri" gibi sebepler bebeklerde epilepsi görülme sıklığının arttığını belirten Gürses, hastaların, uygun tedaviyi almaları durumunda normal bir yaşam sürebileceğini aktardı.

Gürses, hastalığın tedavi edilmemesi durumda olumsuz sonuçların ortaya çıkabildiğini vurgulayarak, epilepsi hastalarında işsizlik oranının normal nüfustan yaklaşık 3 kat daha fazla olduğunu anlattı.

Hastalığa dikkat çekmek ve insanları epilepsili hastalarla empati kurmaya çağırmak için Sanofi Türkiye ile "Epilepsiye Objektif Ol" fotoğraf yarışması düzenlediklerini belirterek, bu konuda duyarlı olunması çağrısında bulundu.

- "Epilepsiye Objektif Ol"

Sanofi Türkiye Pazarlama Müdürü Merve Mıhçakan da yarışma hakkında bilgi vererek, epilepsiyle mücadeleye destek olmak ve epilepsi konusunda farkındalık ve duyarlılık yaratmak için yarışmayı düzenlediklerini anlattı.

Yarışmanın, hastalıkla ilgili ön yargıların yıkılmasına katkı sunmasını istediklerini dile getiren Mıhçakan, şu bilgileri verdi:

"Yarışmaya, 6 yaşından büyük herkes, epilepsi hastalarının ihtiyacı olan 'sevgi, dayanışma, yardımlaşma, destek, dostluk ve mutluluk' gibi temalardaki fotoğraf karesiyle başvuruda bulunabilir. Yarışmaya, Mehmet Turgut jüri üyesi olarak destek veriyor. Son başvuru tarihi 31 Temmuz 2015 olan yarışmaya, 'www.epilepsiyeobjektifol.com' adresinden ve posta yoluyla başvuru yapılabiliyor. En fazla üç fotoğrafla katılabilinen yarışmada, her kategorinin birincisine 2.500, ikincisine 2.000, üçüncüsüne ise 1.500 TL ödül verilecek.''

Mıhçakan, dereceye giren fotoğrafların yıl içinde özel bir törenle sergileneceğini sözlerine ekledi.

AA

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)