adscode
adscode

Türkiye’de Yaşlılar Diğer Akdeniz Ülkelerine Göre Sosyal Medyaya Daha Meraklı

InterContinental Hotels Group ile araştırma şirketi IPSOS, Y kuşağının teknoloji ve sosyal medya kullanımını kapsayan bir araştırmaya imza attı.

Türkiye’de Yaşlılar Diğer Akdeniz Ülkelerine Göre Sosyal Medyaya Daha Meraklı
Sosyal Medya

Avrupa ülkelerini kapsayan bu araştırmadan ortaya çıkan en ilginç ve en sürpriz sonuç ise Türkiye’deki yaşlı kesimin diğer Avrupa ülkelerine göre 3 ile 5 kat daha fazla sosyal medya kanallarını kullanıyor olması.

18-30 yaş arası gençlerin katılımı ile İtalya, Portekiz, İspanya, Fransa, İsrail ve Türkiye gibi Akdeniz ülkelerinde gerçekleşen araştırma Y kuşağının büyükanne ve büyükbabaları arasındaki iletişim kopukluğunun ana nedeninin teknoloji ve yeni nesil iletişim araçları olduğunu gösteriyor.

Bunun sebebi ise Y kuşağının haberleşmek için en çok kullandığı platformun sosyal ağlar olması. İletişim aracı olarak sosyal medyayı SMS’ler ve diğer mobil uygulamalar takip ederken teknolojiyi takip edemeyen büyükanne ve büyükbabaları ile iletişime geçmek için klasik yöntemlere başvurmak Y kuşağına çok da cazip gelmiyor ve böylelikle genç ve yaşlı kesim arasında bir iletişim kopukluğu yaşanıyor.

Araştırmadan çıkan genel sonuç böyleyken durum Türkiye’de farklı. Facebook’ta durum güncellemelerimize bizi utandıran yorumlar yapan, bizi fotoğraflarda olur olmaz etiketleyen anne-babalarımızdan kaçmaya çalışırken aslında babaanne,anneanne ve dedelerimizin de bu sosyal ağlarda en az anne ve babalarımız kadar aktif olduğu ortaya çıkıyor.

yasli-iphone

Büyükanne ve büyükbabalarımızın %25′i sosyal medya kullanıcısı

Türk büyükanne ve büyükbabaları Avrupa ülkelerin ortalamasının üzerine çıkarak akıllı telefon kullanımında daha etkin. Türkiye’de yaşlı kuşağın %25′i akıllı telefon uygulamalarına yatkınken yine aynı oranda yaşlı kullanıcı sosyal ağları kullanıyor. Bu oran İtalyanlarda %10 ve Fransızlarda %11 iken diğer Akdeniz ülkelerinde yaşlı kesim SMS kullanmayı tercih ediyor.

Türkiye’deki yaşlı kesim sosyal ağ ve akıllı telefon uygulamaları kullanım sıklığı açısından da diğer ülkelerin ilerisinde. Türkiye’de yaşlıların %42′si haftada en az 1 kere akıllı telefon uygulaması kullanırken bu oranın Portekiz’de %8, Fransa ve İtalya’da ise yaklaşık %15 olması Türkiye’deki akıllı telefon kullanım yayılımı için de güzel bir örnek oluşturuyor.

Türk büyükanne ve dedelerinin yaklaşık %40′ı haftada en az bir kez sosyal ağlara bağlanırken Türkiye’yi İspanya ve Fransa %16 ile takip ediyor ancak süper babaannelerimiz çoktan Avrupalı teyze ve amcalarımıza büyük fark atmış durumda.

Sonuç olarak televizyon ile bile yaşamlarının ortasında tanışmış babaanne, anneanne ve dedelerimiz teknoloji ve sosyal medya devrimini ucundan da olsa yakalamış olmanın mutluluğu içinde pamuk parmaklarını akıllı telefonların dokunmatik ekranlarında ve sosyal ağların timeline’larında gezdirmekte neredeyse bizim kadar aktif ve ustalar.

Y kuşağının büyükanne ve büyükbabaları ile ilişkisini farklı bir açıdan özetleyen bir başka araştırmayı aşağıdaki infografikten inceleyebilirsiniz.

Turkiye-Yasli-Teknoloji-Kullanimi
sosyalmedya.co


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)