adscode
adscode

TÜRKİYE'DEKİ GENÇLER YAŞAMLARINDAN NE KADAR MEMNUN?

Türkiye’deki Gençlerin İyi Olma Hali Raporu’nun İkincisi Yüzlerce Gencin Önünde Açıklandı.

TÜRKİYE'DEKİ GENÇLER YAŞAMLARINDAN NE KADAR MEMNUN?
Türkiye'den Haberler

Türkiye’de bugüne kadar gerçekleştirilmiş en kapsamlı araştırmalardan biri olan Türkiye’deki Gençlerin İyi Olma Hali Raporu 2’nin sonuçları 81 ilden gelen yüzlerce gencin, STK’ların katıldığı büyük bir toplantıda açıklandı. Türkiye'deki gençler mevcut durumu nasıl değerlendiriyor, geleceklerini nasıl görüyorlar, maddi durumlarından ve eğitimlerinden ne kadar memnunlar, sivil ve siyasi yaşama katılımları nasıl, oy kullanıyorlar mı, kentlerinde kendilerini güvende hissediyorlar mı, gençler girişimciliğe nasıl bakıyor, işsizlik oranları, ev gençlerinin sayısı ve daha birçok konu konuşuldu.

Habitat Derneği tarafından yürütülen ve gençlerin iyi olma halinden yola çıkarak hazırlanan raporda, iş hayatından sağlığa, yaşanılan şehirden güvenliğe, kadar 60’ın üzerinde başlıkta veriler toplandı. Bu yıl sunulan raporda, gençlerin ekonomiye bakış açıları ve meslek seçimlerindeki hangi yetkinlikleri önceliklendirdikleri öne çıktı.

TÜRKİYE'DEKİ GENÇLER YAŞAMLARINDAN NE KADAR MEMNUN?

Yaşamdan Memnuniyet

Gençlerin iyi olma halini belirleyen faktörleri keşfetmeyi amaçlayan saha araştırmamızda, öncelikle gençlerin kendi yaşamlarına dair bir değerlendirme yapmaları istenmiştir.

ŞEKİL 1. Gençlerin Yaşamdan Memnuniyet Dereceleri ve Umutları (2017 - 2019)

 

Yaşamdan memnuniyete 2017 Araştırması ile karşılaştırmalı bakıldığında, memnun olanların oranında 11 puanlık bir düşüş görülmektedir. Yaşamdan memnun olduğunu belirtenlerin oranı 2017’de yüzde 71 iken, 2019’da yüzde 60 olarak hesaplanmıştır.

Gençlere gelecekten umudunda da benzer bir şekilde düşüş görülmektedir. 2017’de umutlu olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 67 iken , 2019’da ise yüzde 55’tir.

 

ŞEKİL 2. Gençlerin Yaşamdan Memnuniyeti ve Gelecekten Umudu

 

Hayatından memnun olduğunu belirten genç kadınların oranı yüzde 61, erkeklerin oranı yüzde 59’dur. Kadınlar arasında geleceğinden umutlu olduğunu söyleyenlerin oranı yüzde 56 iken, erkekler arasında bu oran yüzde 54’tür. Gelecekten umutlu

olduğunu belirten kadınların oranı 2017 araştırmasında yüzde 68, erkeklerin oranı ise yüzde 65’ti.

ŞEKİL 3. Gençlerin Yaşamdan Memnuniyeti, Gelecekten Umutları ve Çalışma Durumları

 

Yaşamından memnun olanların oranı yüzde 60’ken, bu oran çalışanlarda ve öğrencilerde daha yüksek olup yüzde 64’tür. Ev gençlerinin yüzde 55’i hayatından memnun olduğunu belirtirken, memnuniyet iş arayanlarda en düşüktür, iş arayan gençlerin yüzde 43’ü hayatından memnundur.

Gelecekten umutlu olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 55 olup, görüştüğümüz gençler arasında gelecekten en fazla umutlu olanlar yüzde 64 ile öğrencilerdir. Çalışanların yüzde 57’si, ev gençlerin yüzde 46’sı gelecekten umutludur. Gelecekten umutlu olanların en düşük olduğu grup ise iş arayan gençlerdir, bu gençlerin yüzde 38’i gelecekten umutlu olduğunu belirtmiştir.


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)