adscode
adscode

Türkiye'nin İlk Roman Milletvekili Oldu

CHP İzmir 1'inci bölge 5'inci sıra kontenjan milletvekili adayı olan 37 yaşındaki Özcan Purçu, Türkiye'nin ilk Roman milletvekili oldu.

Türkiye'nin İlk Roman Milletvekili Oldu
Türkiye'den Haberler
Seçim sonuçlarını CHP İzmir İl Başkanlığı’nda takip eden Özcan Purçu, Türkiye’nin ilk Roman milletvekili olmaktan dolayı büyük bir mutluluk yaşadığını söyledi.

Purçu, "Sevinçle karşıladık, mutluyuz. Kendi görevimizi elimizden geldiğince iyi niyetle yapmaya çalıştık. Ben bugün seçim sonuçlarını mahallelerden getirdim. İzmir genelinde Roman mahallelerinde geçen döneme göre 3 katı bir oy aldık. Oylarımızı 3’e katladık. Ama maalesef bunu Türkiye geneline yansıtamadık herhalde.

CHP olarak oylarımızı koruduk. İzmir olarak da yüzde 4’lük bir artış sağladık oylarımızda. Ama bunu Türkiye’nin geneline yansıtamadık.

O yüzden üzgünüm ama Türkiye’deki ilk Roman kökenli milletvekili olmam babıyla da bir onur duyuyorum, bir gurur duyuyorum.

İnşallah ülkem adına, devletim adına, tüm vatandaşlarımız adına çalışmalar yapacağım." dedi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde, Romanlara yönelik yapacağı ilk çalışmanın eğitim konusunda olacağını aktaran Özcan Purçu, "Bizim eğitim konusunda özellikle sıkıntılarımız var Romanlarla ilgili. Bu bağlamda, bu eğitim sıkıntımız işsizliği de tetikliyor, barınmayı da tetikliyor, kayıt dışı işsizliği, illegal birtakım olaylara karışma meselesini de tetiklediği için eğitimden başlayacağız.

Roman mahallelerin olduğu yerde inşallah öncelikle etüt merkezleri açacağız. Çocuklarımızın eğitime adapte olmaları, onların eğitim süreçlerini takip etmek için ilk önce bundan başlayacağız." şeklinde yapacağı çalışmaları anlattı.

Sadece İzmir’in Romanlarının değil Türkiye’deki tüm Romanların sesi olacağını dile getiren Özcan Purçu, "Ben 43’e yakın il ve ilçe gezdim. İzmir dışındaki herkese de hitap edeceğiz. Tüm il ve ilçelere giderek oralardaki Romanların da sorunlarını çözmek için çalışacağız." diye konuştu. 38 yaşındaki Özcan Purçu, CHP'nin İzmir 1. bölge 5. sıra kontenjan adayıydı. Seçilerek Türkiye'nin ilk Roman milletvekili olan Purçu, göçebe bir ailenin çocuğu olarak Aydın'ın Söke ilçesinde naylon bir çadırda dünyaya geldi.

Purçu, maddi sıkıntılar içinde, üniversite eğitimini tamamladı ve kamu yönetimini bitirdi. Purçu, 2001 yılından bu yana Avrupa Parlamentosu'nda, Avrupa Konseyi'nde Romanları temsilen görevler aldı. Avrupa Konseyi'nde 2005 yılından beri Türkiye Romanları adına temsilcilik yapan Purçu, Türkiye Roman Hakları Forumu'nda hem kurucu üye, hem de yönetim kurulu üyesi.
 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)