adscode
adscode

Üç Tarafımız Denizlerle Çevrili Ama Yüzme Bilmiyoruz!

Denizcilik üniversitesi Piri Reis'in, 10. Yıl çerçevesinde, dün, uzunca bir süre bu üniversedeydik. Denizcilikle ilgili çok önemli ayrıntılara vakıf oldum ama en çarpıcı olanı, denizci olmak isteyenlerin…

 Üç Tarafımız Denizlerle Çevrili Ama Yüzme Bilmiyoruz!
Günün Yazısı
Denizci bir ülkeyiz ama denizci olamadık. Bırakın iç kesimlerdekileri, deniz kenarında yaşayanlarımız bile yüzme bilmiyor.
Piri Reis Rektörü Oral Erdoğan'nın verdiği bilgiler enteresan olmanın ötesinde, içinde bulunduğumuz vahameti, ortaya koyuyordu.
Başvuran öğrencilerin üçte ikisi İstanbul/'andı ve bunların yine üçte ikisi yüzme bilmiyordu!..
Çok daha çarpıcı olanı ise, üniversiteye girmek isteyen binlerce aday varken, YÖK'ün koyduğu baraja takılarak, hayallerine veda eden gençlerdi.
Kaptan olmak için üniversite diplomasına bile gerek yok ama YÖK sayesinde, bırakın üniversite diplomasını, üniversiteye bile girilemez hale gelmiş.
Kaliteye ne Rektör Erdoğan ne de Mütevelli Heyeti Başkanı Metin Kalkavan karşı. Elbette kalite şart ama bu kaliteyi, üniversiteye girişte değil, mezuniyette aramaları gerekir diyorlar ve bir soru eksik çözdükleri için hayallerine veda eden gençlerin, işsizliğe mahkum edildiğine vurgu yapıyorlar...


Çok daha çarpıcı bir başka anekdot ise ihracatla ilgili. Eğer, 500 Milyar Dolarlık ihracat hedefimizi gerçekleştirmek istiyorsak, en ucuz taşıma yolu denizler ama biz bu sektörü geliştirip, büyüteceğimize sürekli köstekliyormuşuz. Tüm denizcilerin ortak kanaati bu yöndeydi.
Denizci millet olmadan ekonomik patlamanın mümkün olmadığına da özellikle vurgu yapıyorlar. 
Gidin araştırın zengin ve güçlü ülkelerin tümünün arkasında, güçlü bir denizcilik geçmişi var. Osmanlı'nın en güçlü olduğu dönemin, deniz filomuzun en güçlü olduğu dönem olduğunu hatırlattılar...



Tematik üniversiteler yani bir alanda eğitime yoğunlaşan üniversiteler, dünden bugüne hep ilgimi çekti. Sayılarını artırmamız gerekir ama onları destekleyeceğimize önlerine hep engeller çıkartıyoruz.

Ne olduğu belirsiz üniversitelerin önünü sonu kadar açarak hormonlu büyümelerine destek verirken, tüm denizcilik camiasının ortak desteğiyle kurulan Piri Reis Üniversitesi'nin dünyaya açılma yerine bürokratik sorunlarla uğraşıyor olmasını anlamak mümkün değil...



10 yıl içerinde, bu alanda eğitim yapan 1500 yükseköğretim kurumu içerisinde, Dünya Denizcilik Eğitimi Veren Üniversiteler Birliğini kuran 61 üniversite arasında yer aldılar. Hedefleri önce ilk 20, sonra da ilk 10. Bakalım bunu kaç yıl içerisinde gerçekleştirecekler?..

Dünden bugüne, bugünden de yarına asla yok olmayacak, daha da önemlisi, aldıkları uluslararası eğitim ve sertifikalar sayesinde dünyanın her yerinde, her zaman, çok dolgun ücretlerle iş bulacak gençlere ve bu mesleğe destek olmak, ülkemizin yarınlarına destek olmaktır...



Piri Reis'in kurulmasında ve yarınlara taşınmasında emeği geçen herkese, ülkem, gençler ve deniz sevdalıları adına sonsuz teşekkürler. 
Siz denizcisiniz, hiç bir fırtına ve dalga sizi yıldıramaz mücadeleye devam!..
Hedefiniz de doğru, rotanız da, güvenli limanlara, gençlerimizi ulaştıracak olanlar, köstekçiler değil, sizler olacaksınız!..

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)