adscode
adscode

Uğur Okulları Uzmanları TEOG Sorularını Yorumladı

UĞUR OKULLARI AKADEMİK KURUL ÜYELERİ TEOG İKİNCİ DÖNEM SINAVLARINI DEĞERLENDİRDİ.

Uğur Okulları Uzmanları TEOG Sorularını Yorumladı
Sınavlar

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemi kapsamında 8. sınıf öğrencilerinin girdiği ikinci dönem TEOG ortak sınavının birinci oturumu 27 Nisan 2016 (bugün) tarihinde tüm Türkiye genelinde öngörülen 1 milyon 167 bin 854 öğrencinin katılımıyla gerçekleşti. 

Sınav, tek oturumda ve 3 dersin sınavları farklı saatlerde olacak şekilde yapıldı. Her bir dersin sınavı, yurtiçi ve yurtdışı sınav merkezlerinde, Ankara saati ile 09.00, 10.10 ve 11.20'de aynı anda başladı. Birinci oturumda sırasıyla Türkçe, matematik ve din kültürü ve ahlak bilgisi ders sınavları gerçekleştirildi.  Her ders sınavında, 20 sorunun yanıtlanması için öğrencilere 40'ar dakika verildi. Buna ek olarak öğrenciler 30’ar dakika dinlenme süresi kullandı. Ortak sınavlarda A, B, C ve D Kitapçığı olmak üzere 4 farklı kitapçık verildi. Uğur Okulları Akademik Kurul üyeleri soruları değerlendirdi:

Türkçe Akademik Kurul Başkanı Handan Büke: 

Öğrencilerden aldığımız bilgiler göre; TEOG-2 Türkçe sınavındaki sorular MEB müfredatına ve kazanımlarına bağlı kalınarak sorulmuştur. 20 Türkçe sorusunun kazanım dağılımının aşağıdaki gibi olduğu öğrenciler tarafından ifade edilmiştir:

•    Sözcük ile sözün cümleye kattığı anlamlar: 2 Soru
•    Cümlede anlam ilişkileri, öznel –nesnel anlatım ve cümle ile ilgili kavramlar: 3 Soru
•    Paragrafta anlam, yapı, yardımcı düşünce, metin tamamlama, soruya yanıt, şiirde konu: 8 Soru
•    Anlatım biçimleri ve düşünceyi geliştirme yolları: 1 Soru
•    Yazınsal türler: 1 Soru
•    Dilbilgisi kazanımlarından cümlenin ögeleri, eylemde çatı ve karma dil bilgisi: 3 Soru
•    Yazım bilgisi kazanımlarından bileşik sözcüklerin yazımı: 1 Soru
•    Noktalama işaretleri kazanımlarından: 1 Soru 

Bu sorulardan dil bilgisi soruları genel bilgi düzeyini yoklayacak tarzdadır. Bilgi ve dikkat düzeyi yeterli olan öğrencilerin kolaylıkla yapabileceği tarzdadır. 1. TEOG Türkçe sınavındaki soru sayısıyla benzer niteliktedir. Konu bakımından incelendiğinde 2. Dönemin kazanımları içinde yer alan “cümle türleri ve eylemde çatı” konularına da yer verilmiştir. Anlam bilgisi soruları sınavın büyük bir kısmını oluşturmuştur. 1. Dönem TEOG- 1 sınavındaki soru sayısıyla aynı ölçüde sorulmuştur. Metinlerde açık ve anlaşılır bir dil kullanılmıştır. Metinlerin uzunluğu orta düzeydedir. Anlam bilgisini içeren sorulardan üç ya da dördü öğrencilerin anlam düzeyini ve dikkat yapısını zorlayıcı niteliktedir. Sorular pedagojik anlamda da ölçme değerlendirmeye uygun olmuştur.

Matematik Akademik Kurul Başkanı Zuhal Namlısoy: 

Öğrencilerden aldığımız bilgiler göre; 2015-2016 Eğitim-Öğretim yılı TEOG 2 Sınavının Matematik sorularının yorumu aşağıdaki gibidir:
Milli Eğitim Bakanlığı müfredatına uygun ve temel kazanım bilgisi içeren sorular hazırlanmıştır.
Soruların konu dağılımı daha çok TEOG 2 Sınavı konularını içermektedir.
Milli Eğitim müfredat planındaki TEOG 1 Sınavı konularını içeren sorular da sorulmuştur.
Soruyu doğru okuyup okuduğunu anlayan ve yorum yaparak sonuca ulaşılabilecek türden de sorular hazırlanmıştır.
Bilginin ve akıl yürütmenin bir arada kullanıldığı sorular da vardır.
Sonuç olarak beklenen düzeyde bir sınav oluşturulmuştur.

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Akademik Kurul Başkanı Hatice Boztaş:

Öğrencilerden aldığımız bilgiler göre; Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sınavındaki sorular MEB müfredatına ve kazanımlarına uygun, açık ve anlaşılır bir dille hazırlanmış. Sınavda hatalı soru yoktur. Genel olarak kazanımlara hakim olan öğrencilerin yapabileceği; zorluk seviyesi orta derecede olan bir sınav oldu. Sorular (iki üç soru hariç) daha çok kazanımlarla ilgili ayet, hadis ve paragraflardan sonuç çıkarmaya yönelik hazırlanmış. 
Sınavın içeriği; “Kaza ve Kader” “ Zekat, Hac ve Kurban İbadeti” “Hz. Muhammed’in Hayatından Örnek Davranışlar” “ Kur’an’da Akıl ve Bilgi” “İslam Dinine Göre Kötü Alışkanlıklar” konularından oluşmuştur.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)