adscode
adscode

UNICEF: Bu yıl 16 milyondan fazla çocuk çatışmalı ortamlarda doğdu

Tarihsel önemdeki anlaşmaların gerçekleştiği bir yılın ardından Dünya, verilen bu sözleri en güç durumdaki çocukların yararına olacak şekilde 2016 yılında hayata geçirmeli.

UNICEF: Bu yıl 16 milyondan fazla çocuk çatışmalı ortamlarda doğdu
Dünyadan Haberler
NEW YORK, 17 Aralık 2015 

UNICEF bugün yaptığı açıklamada 2015 yılında 16 milyondan fazla çocuğun çatışma ortamlarında doğduğunu, bunun da her 8 doğumdan biri anlamına geldiğini belirtti.

Rakamlar, günümüzde giderek artan sayıda çocuğun içinde bulunduğu çaresizliği de vurgular nitelikte.
 


UNICEF Genel Direktörü Anthony Lake'in konuya ilişkin değerlendirmesi şöyle: "Her iki saniyede bir, bir bebek ilk nefesini çoğu kez çatışma ortamlarında genellikle korkunç koşullarda ve tıbbi bakıma erişimi olmadan alıyor. Bugün çok sayıda çocuk hayata, silahlı çatışmalardan doğal felaketlere, yoksulluğa, hastalıklara veya beslenme yetersizliğine kadar uzanan son derece olumsuz koşullarda başlıyor. Yaşamaya bundan daha kötü bir başlangıç olabilir mi?"
 
Afganistan, Orta Afrika Cumhuriyeti, Irak, Güney Sudan, Suriye ve Yemen gibi çatışmaların etkilediği ülkelerde ya da çatışmalardan kaçmak için çıkılan tehlikeli yolculuklarda yeni doğan çocuklar ve anneleri büyük risklerle yüz yüze geliyor. Hamile kadınlar tıbbi yardım alamadan, sağlıksız koşullarda doğum yapma gibi tehlikeli durumlara maruz kalırken, çocuklar daha beş yaşına gelmeden hayatını kaybetme, uzun dönemdeki duygusal ve bilişsel gelişimlerini engelleyebilecek aşırı - ya da yıkıcı stres altında yaşama riski altında bulunuyor.
 
Çatışmalara ek olarak, yoksulluk, iklim değişikliğinin sonuçları ve fırsat eşitsizliği gibi etkenler de çocukların içinde bulundukları durumu zorlaştırırken, milyonlarca insanı da evlerini bırakıp tehlikeli yolculuklara çıkmak zorunda bırakıyor.
 
*    2015 yılının ilk dokuz ayında 200 binden fazla çocuk Avrupa Birliği ülkelerine sığınma başvurusunda bulundu. Böylece, 2014 yılında tüm dünyada savaş, şiddet ve baskılar nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalan 30 milyon çocuğa yenileri eklenmiş oldu. Bugün yerinden edilen insan sayısı II Dünya Savaşı'ndan bu yana görülen en yüksek düzeye ulaşmış durumda.
*    Çeyrek milyondan fazla çocuk - her 9 çocuktan biri- çatışmaların sürdüğü ülkelerde ya da bölgelerde yaşıyor ve bu durum çocukların sağlığı, eğitimi ve sağlıklı gelişimi açısından büyük bir engel oluşturuyor.
*    Yarım milyondan fazla çocuk sık sık sellere maruz kalan bölgelerde hayatını sürdürürken, yüksek veya aşırı yüksek derecede gerçekleşebilecek kuraklık riski taşıyan bölgelerde yaşayan çocuk sayısı da hemen hemen 160 milyonu buluyor.
*    Dünya nüfusunun yaklaşık olarak üçte biri çocuklardan oluşmasına rağmen, bu oran aşırı yoksulluk içinde yaşayan insanların sayısına bakıldığında yarı yarıya olarak değişiyor.

 Lake sözlerine şöyle devam etti: "2015 yılının son ayları, dünyanın iklim değişikliği ve yeni küresel kalkınma gündemi konularında bir araya gelişine tanıklık etti. Bu önemli anlaşmalar en güç durumdaki çocuklar için büyük fırsatlar anlamına geliyor, yeter ki bizler verdiğimiz sözleri hayata geçirelim. Eğer çatışmaları çözüme bağlayarak, iklim değişikliği sorununda harekete geçerek ve fırsat eşitliğini gözeterek bunca ailenin çocuklarıyla birlikte evlerini ve yurtlarını terk etmek zorunda kalmalarının nedenlerine eğilebilirsek, 2016'yı milyonlar açısından bir umutsuzluk değil umut yılı yapabiliriz."

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)