adscode
adscode

Üniversite Adayları İçin Kritik Dönem

Üniversite sınavları sona erdi, şimdi sıra tercihte. Gençler yaşamlarını şekillendirecek, geri dönüşü zor seçim yapacak. Gediz Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanı Orhan Keskin, bu kritik dönemde…

Üniversite Adayları İçin Kritik Dönem
Üniversite

 

 

 

Üniversite hayali kuran gençler için en kritik dönem yaklaştı. Aylarca süren hazırlığın ve sınavların ardından şimdi sırada tercih var. Önümüzdeki günlerde açıklanacak puanlara göre seçimler yapılacak, hem meslek hem de üniversiteler ve bölümler belirlenecek.

Gediz Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanı Orhan Keskin, öğrencilerin yaşamlarını direkt etkileyecek bir karar verme aşamasında olduğuna dikkat çekti. Keskin, tercih sırasındaki bir hatanın telafisi güç kayıplara yol açabileceğine dikkat çekti, “Yanlış tercih bir yıl, yanlış üniversite 4 yıl, yanlış meslek ise bir ömür götürür” dedi.

Başta Ege olmak üzere ülke çapında bu yönde seminerler veren Keskin, “Üniversite ve meslek seçiminin, ‘tercih kişiye özeldir, tercihlerinizi istek sırasına göre yapın, okumayacağınız yeri yazmayın ve yeterince mütevazı hareket edin’ şeklinde olmak üzere 4 altın kuralı vardır” diye konuştu, en çok yapılan hataları da şöyle sıraladı:

 

Bunlara aman dikkat!

“Yetenek ve istekleri tam olarak bilmeden bilinçsizce seçimde bulunmak. Tercih listesini doldurmak için istek dışı yükseköğretim programları yazmak.  Bölümlerin yüzdelik dilimlerini ve başarı sırasını ve puanını göz önüne almayarak ölü tercih yapmak. Bölümlerin özel şartlarına dikkat etmemek. Kodlama hatası yapmak. Üniversiteleri ve bulundukları şehirleri tam olarak tanımadan tercihte bulunmak. Üniversite ve bölüm sınırlaması yaparak kazanma şansını azaltmak. Vakıf üniversitelerinin burslu ya da burssuz programlarının özel koşullarını göz önüne almamak. ‘Puanım kaybolmasın’ anlayışıyla girmek istenilen yer yerine, puanın yettiği yeri tercih etmek.”

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)