adscode
adscode

Üniversite eğitimi ille de gerekli mi?

​Günlerdir üniversite tercih- leriyle yatıyor, onlarla kalkıyoruz.

Üniversite eğitimi ille de gerekli mi?
Milliyet Diyalog
Hangi üniversite, hangi meslek, hangi kent daha iyi sorularına cevap verdik. Ama arada bir de olsa, ille de üniversite gerekli mi, bu kadar paraya ve zamana değer mi diyenler de çıkmadı değil.
Çok daha önemlisi, ülkemizde de, dünyada da en zenginlerin çoğu üniversite mezunu değil. Kaldı ki, son istatistiklere göre, her üç üniversite mezunundan birisi işsiz, böyle bir durumda niye ille de üniversiteye gidin diye yazıyorsunuz diye eleştirenler de oldu...

Söylediklerinin hepsi doğru. Zenginlerin çoğu, üniversite mezunu değil ama onların döneminde eğitim olanakları bu kadar yaygın değildi. Ama onların hepsi ille de okuyun diyorlar.
Yine aynı şekilde her üç üniversite mezunun işsiz olduğu tespitine de itiraz eden yok. Ancak, acaba üniversite mezunu oldukları için mi işsiz kaldılar sorusunu da biz sormadan edemeyeceğiz.
En azından üniversite mezunu olarak iş bulma şansları çok daha yüksek!..

En iyi miras eğitim!
Gelelim, onca zamana ve masrafa değer mi sorusuna.
Evet eğitim için çok ciddi bir zaman ve para harcanıyor. Bunları toplasanız milyon dolar harcayanlar da var. Ama çocuklara bırakılacak en iyi mirasın eğitim olduğu gerçeği de akıldan çıkartılmamalı. O para eğitime değil de, eve, arsaya, altına yatırılsaydı, çok mu daha iyi olacaktı? Yeterli donanımı olmayan birisi, onu nasıl değerlendirecek? Har vurup, harman savurmaz mı?
Aslında bu tartışmalar yumurta tavuk ilişkisinde olduğu gibi ucu, bucağı olmayan kısır bir tartışmaya dönüşebilir, her iki taraf da kendisini destekleyecek onlarca örnek bulabilir. Ama sonuçta eğitimin önemini hiç kimse inkâr edemez...
Dünya ülkelerinin kalkınmışlık endeksi ile eğitim arasındaki korelasyonuna baktığınızda bunu net bir şekilde görebilirsiniz. En üst sırada petrol zengini ülkeler değil, en eğitimli ülkeler gözüküyor!..
Bilişim Çağı’na damga vuran ve yüz yıllık firmaları geride bırakıp dünyanın en zengini olanlar, genelde hep eğitimlerini yarıda bırakanlar.
Ve bu durum şu soruları gündeme getiriyor:
n Eğer okullarını bitirselerdi yani üniversitelerin standart kalıpları içerisinde kalsalardı, yine aynı noktaya gelebilirler miydi?
n Eğitim yaratıcılığı ve girişimciliği öldürüyor mu yoksa geliştiriyor mu?
n Teknik eğitim mi yoksa sosyal bilimler mi?..
Benzeri soruların sayısı daha da artabilir ama hepsi aynı kapıya çıkıyor...
İşin garip olan tarafı ise, bazı cevaplar aynı olması gerekirken, nereden baktığınıza bağlı olarak, herkese göre değişebiliyor.
Diğer ülkeleri bir yana bırakırsak, bu sorulara, Türk Eğitim Sistemi açısından baktığımızda, eğitimin çocuklarımızın yaratıcılığını ve girişimciliğini körelttiğini çok net bir şekilde söyleyebiliriz. Özellikle de test ve ezbere dayalı sınav sistemi odaklı eğitim sistemimizin...

İlgi azalıyor mu?
Dünya geneline bakıldığında okullaşma oranları giderek artıyor. Bizde de durum farklı değil. Ama yükseköğrenime olan ilgide sanki bir duraklama hatta gerileme söz konusu. Uzun akademik eğitimler bugünün gençliğine hiç de cazip gelmiyor. Bu yüzden, farklı arayış içerisindeler. AB ülkelerinde üniversite eğitimin 3 yıla inmesi biraz da bu yüzden. Mastır ve doktoraya olan ilgi de     göreceli olarak artıyor gibi gözükse de, asıl neden akademik donanımdan çok, işsizliğin yarattığı boşluğu doldurmak.

Haberin devamı için tıklayınız !

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)