adscode
adscode

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİ İÇİN DOĞRU YURDU BULMA KILAVUZU

Üniversite sınav sonuçlarının açıklanmasıyla farklı şehirleri kazanan öğrencilerin yurt arayışı da başladı.

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİ İÇİN DOĞRU YURDU BULMA KILAVUZU
Üniversite

 

Üniversiteyi ailelerinden farklı şehirlerde okuyacak yurt arayışına giren gençler için Özel Can Kız Öğrenci Yurdu ile hizmet veren emekli öğretmenler Zülal ve Cemil Can Dinç, ‘doğru yurdun’ kriterlerini sıraladı: Yarım asırı geçen eğitim tecrübeleri sonrasında Özel Can Kız Öğrenci Yurdu’nu kuran Zülal ve Cemil Can Dinç yurt kriterlerinden söz ederken şu ifadeleri kullandılar:

“Her şeyden önemlisi merdiven altı değil, mutlaka MEB onaylı ve kontrollü bir yurt olsun. Giriş-çıkış saatleri sınırlı, 7/24 güvenlik görevlisi bulunsun. Lokasyonu doğru seçin; gidilecek okula yürüme ya da en fazla bir araçla gidilebilecek mesafede olsun. Sıcak suyu, ütüsü, temizliği, çamaşır makinesi var mı öğrenin.”

“Kesintisiz internet hizmeti versin; çevre kafelerde ders çalışmak zorunda kalmasın. Sürekli dışarıda fast food ve sağlıksız beslenmemek için yemek pişirilebilecek bir mutfağı olsun. Yeni dostluklar kurulabilecek, aile özlemini yenmenize destek olacak güler yüzlü bir ortam sağlasın.”

Üniversite sınav sonuçlarının açıklanmasıyla farklı şehirleri kazanan öğrencilerin yurt arayışı da başladı. Öğrencilerle birlikte aileleri de doğru yurdu bulmanın telaşı sardı. İstanbul’da üniversiteler bölgesi olarak bilinen Sefaköy’de kız öğrencilere yönelik olarak Özel Can Öğrenci Yurdu’nu hizmete sunan emekli öğretmenler Zülal ve Cemil Can Dinç, yurt konusunda doğru adresi bulmak için doğru sorular sorulması gerektiğini belirtti. Yurdun fiziki şartları kadar sosyal ve kültürel ortamının da önemli olduğunu vurgulayan Zülal ve Cemil Can Dinç, öğrenciler ve aileleri için ‘doğru yurt’ta bulunması gereken en temel özellikleri sıraladı:

  • ÜNİVERSİTEYE ULAŞIM KOLAYLIĞI: Kalınacak yurdun lokasyonuna dikkat edilmeli. Yurdun gidilecek üniversiteye yakın olmasına, yürüyerek ya da tek vasıta ile gidilebiliyor olmasına dikkat edilmeli. Özellikle İstanbul, Ankara gibi büyük şehirlerde öğrenciler uygun lokasyondaki yurtları tercih etmemeleri durumunda çok ciddi ulaşım sıkıntısı yaşayabiliyor. Hem zamandan hem de bütçelerinden kaybediyorlar. O nedenle yurt araştırırken, okula yakın mesafede olmasında ya da metro, metrobüs, otobüs gibi toplu ulaşım olanaklarından rahatlıkla yararlanabilecekleri bölgedeki yurtları tercih etmelerinde fayda olur.
  • SICAK SU VE İNTERNETİ SORUN: Yurtların fiziksel şartlarının uygunluğu da öğrencinin iyi bir eğitim yılı geçirmesi açısından avantaj sağlar. Sıcak suyu akmayan, interneti olmayan, çamaşır makinesi, buzdolabı, ütüsü olmayan, düzenli olarak temizliği yapılmayan bir yurtta öğrenci huzursuzluk yaşar. Yurtta kesintisiz ve ücretsiz internet hizmetinin olması öğrencinin güvenliği açısından da önem taşır. Aksi takdirde öğrenci okulun ya da yurdun etrafındaki kafelerde ders çalışma gereği duyar ve bu da güvenlik açısından sıkıntı yaşanmasına neden olabilir.
  • MEB ONAYLI OLMALI: Yurt arayanlar öncelikle kalacakları yurdun MEB onaylı olduğundan emin olmalı. Maalesef merdiven altı birçok yurt bulunuyor ve öğrenciler buralara kaydını yaptırdıktan sonra birçok sorun yaşayabiliyor. Oysa MEB onayı almış ve MEB kontrolünde olan öğrenci yurtlarında tüm kriterler belirlenmiştir. Yurdun bu kriterlere uyup uymadığı MEB tarafından sürekli denetlenir. Öğrenciler hayal kırıklığı ve sorun yaşamamak için mutlaka MEB’e bağlı yurtları tercih etmeli.
  • GÜVENLİĞİ GÜVENLİ Mİ: Aileler için yurt ararken araştırması gereken en temel kriterlerden biri ‘güvenlik’ olmalı. Öğrencilerin yurda giriş-çıkış saatleri çok net bir şekilde belirtilmeli. Bu kuralda esneme yapılmamalı. Öğrenci söz konusu giriş saatinde yurt içerisinde değilse mutlaka 10 dakika içinde ailesine bilgi verilmeli. Ayrıca gece gündüz yurtta 7-24 güvenlik görevlisi bulunmalı.
  • GÜLER YÜZLÜ BİR ORTAMI OLSUN: Yatılı okumanın en büyük kazançlarından biri de ömür boyu sürecek dostlukların temelinin atılmasıdır. Türkiye’nin ve dünyanın dört bir yanından, farklı kültür ve coğrafyalardan gelen gençler, yatılı okurken ‘uzlaşma’yı, ‘hoşgörüyü’ ‘dayanışmayı’ öğreniyor. Gençlerin bu ruhu kazanabilmeleri için yurt ortamlarının da buna uygun olması gerekiyor. Öğrencilerin yararlanabileceği bir kafenin olması, zaman zaman ortak yapılabilecek etkinliklerin (yöresel yemekler gecesi, sinema akşamı, fotoğraf yarışması vb.) düzenlenmesi öğrencilerin hem kaynaşmasını hem de aile özlemini yenmesini sağlar.
  • ANNE MUTFAĞI OLSUN: Ailesinden ayrı farklı şehirlerde kalan gençler için en önemli sorunlardan biri de ‘sağlıklı beslenme’ oluyor. Öğrenciler çoğunlukla öğünlerini fast food gibi ucuz ve pratik olduğunu düşündükleri sağlıksız yiyeceklerle geçiştiriyorlar. O nedenle kalınan yurtta öğrencilerin sağlıklı yiyecekler pişirebilecekleri mutfaklar olması gerekiyor. Öğrenciler kendilerine mutfak imkanı sağlandığında, salata, çorba, zeytinyağlı gibi hemen her çeşit yemeği pişiriyor. Üstelik mutfağı olan yurtlar, öğrencilerin kaynaşması açısından da avantaj sağlıyor. Öğrenciler yemek yapmayı bir ritüel haline getirip, hep birlikte dayanışma ruhuyla yemekler yapıyorlar. Zeytinyağlı sarmalar, börekler, kısırlar, yöresel yemekler bile pişebiliyor!
  • YURT SAHİBİ ‘KAPSAMA ALANINDA’ MI: İyi bir öğrenci yurdunun en önemli kriterlerinden biri de yurt sahibine gerektiği anda ulaşılabiliyor olmasıdır. Maalesef birçok yurdun sahibi, yurdu bir görevliye ya da işletmeciye emanet ediyor. Oysa öğrenci yurdu bir ‘işyeri’ değildir. Ailelerin gözbebeği çocuklarını emanet ettikleri birer yuvadır. O nedenle yurdu işleten ile sahibinin aynı kişiler olmasını tercih edin. Böylece bir sorun olduğunda yurt sahibine ulaşmak için saatlerce uğraşmak zorunda kalmaz, sorununuzu çok daha güvenli bir şekilde çözebilirsiniz.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)