adscode
adscode

Üniversite Öğrencilerin Objektifinden KOAH Spotu

Ciddi bir solunum hastalığı olan KOAH’a karşı gençlerdeki bilinci artırmak amacıyla Başkent Üniversitesi’nde Prof. Dr. Simten Malhan yönetiminde bir sosyal sorumluluk projesi hayata geçirildi. Proje kapsamında,…

Üniversite Öğrencilerin Objektifinden KOAH Spotu
Etkinlikler
Başkent Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sağlık Kurumları İşletmeciliği bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Simten Malhan yönetiminde, Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı’nın (KOAH) ciddiyetinin gençler arasında daha fazla bilinmesini sağlamak, sigaraya karşı bilinç yaratmak ve bu hastalığa karşı alınacak önlemleri tanıtmak amacıyla önemli bir sosyal sorumluluk projesi hayata geçirildi.

Sosyal sorumluluk projesi kapsamında, Sağlık Kurumları İşletmeciliği  öğrencileri tarafından sigaranın zararları ve KOAH hakkında farkındalık yaratmayı hedefleyen kamu spotları hazırlandı. Yapılan değerlendirmede üniversite öğrencileri tarafından hazırlanan 3 film dereceye girdi. Deniz Güngör, Cansu Aykan ve Şaziye Karaca tarafından çekilen “İş İşten Geçmeden” filmi birincilik ödülüne layık görülürken, ikinciliği İrem İşeri, Cansu Çelik ve Burcu Tosun’un “Kaybolan Hayatlar”, üçüncülüğü ise Kemalcan Uzun, Eralp Erdoğan, Ali Burkay Erbek ve Doğukan Gündoğdu’nun “Kim Demiş Her KOAH Kötü Biter Diye” isimli çalışmaları kazandı.

Proje kapsamında yapılan çalışmalar,  27 Aralık 2013 tarihinde Prof. Dr. Simten Malhan’ın ev sahipliğinde Başkent Üniversitesi’nde düzenlenen bir toplantıda tanıtıldı. Toplantıda ayrıca, dereceye giren 3 kısa film düzenlenen ödül töreni eşliğinde sahiplerini buldu.
 
Gençlerin bilinçlendirilmesi önemli
Sigara kullanımının başlıca etkenleri arasında olduğu KOAH’ın, sağlık ekonomisine etkileri ve Türkiye’ye getirdiği mali yük ile ilgili çalışmalar yapan Prof. Dr. Malhan, “Hastalığın ülkemize maliyeti çok yüksek. Birincil dereceden KOAH tetikleyicisi olan sigaranın bırakılmasını ve içilmiyorsa hiç başlanmamasını teşvik etmek gerekiyor. Bu yüzden solunum hastalıkları alanında böyle bir projeyi hayata geçirme kararı aldık. Gençlerin sigaranın zararları konusunda bilgilendirilmesi çok önemli” diye konuştu.


Simten Malhan kimdir?
Bilkent Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü’nden 1993 yılında mezun olan Malhan, 1998’de Başkent Üniversitesinde MBA’ini aldı. Hacettepe Üniversitesinde doktorasını tamamlayan Simten Malhan, 2007 yılında doçent unvanını aldı. Sağlık ekonomisi ve politikaları üzerine çalışan Malhan, solunum yollarına bağlı hastalıkların ülke ekonomisine etkileri üzerine çalışmalarını sürdürüyor. Başkent Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, Tıbbi Dökümantasyon ve Sekreterlik Program Başkanlığı görevini 2009’dan beri sürdüren Malhan, 2012’de de Başkent Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı olmuştur.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)