adscode
adscode

Üniversite sıralamaları

Dünya sıralamalarında 23 araştırma üniversitesinden sadece 8'i ilk 500'e girebilirken 15 araştırma üniversitesi 11 sıralamanın hiçbirinde ilk 500'e giremedi!

Üniversite sıralamaları
Milliyet Diyalog
Güncelleme : 02-Feb-22 09:49

ODTÜ eski Rektörü Ural Akbulut, görevi sona erdikten sonra köşesine çekilmedi ve uzun süredir kafa yorduğu üniversite sıralamaları konusunda bir laboratuvar oluşturdu. Başarılı çalışmalara imza atıyor.

Bu yılki sıralamaya farklı bir boyut kazandırarak, dünyadaki emsalleriyle birlikte ele almış ve ortaya hem çok daha farklı hem de çok daha inandırıcı bir tablo çıkmış.

ODTÜ University Ranking by Academic Performance Laboratuvarı'nca (URAP) açıklanan rapora göre, 11 sıralama kuruluşu tarafından hazırlanan "Dünyanın En İyi Üniversiteleri" listelerinden 3'ünde ilk 500'e Türkiye'den ODTÜ, iki ayrı listeye ise Boğaziçi, Hacettepe ve İstanbul üniversiteleri giriyor.
Peki ya diğerleri?

Onlardan bazıları da bazı listelere kıyıdan köşeden giriyor ama 150’den fazlasının hiç esamesi okunmuyor.

ARWU, CWUR, LEIDEN, NTU, QS, RUR, SCIMAGO, THE, USNEWS ve WEBOMETRICS'in, Türkiye'deki 203 üniversitenin dünya sıralamalarına ilişkin değerlendirmesine göre, 2021 yılı dünya genel sıralamalarından en az birine ilk 500'den girebilen 10 Türk üniversitesi bulunuyor. ODTÜ, 11 ayrı "Dünyanın En iyi İlk 500 Üniversitesi" listesinin 3'üne girme başarısı gösteren tek üniversitemiz oldu.
ODTÜ, RUR listesine 425, US NEWS listesine 484 ve WEBOMETRICS listesine 497'nci sıradan girdi.

Dünya sıralamalarından 2'sinde ilk 500'de yer alabilen 3 üniversite ise Boğaziçi, Hacettepe ve İstanbul Üniversitesi oldu.
Boğaziçi Üniversitesi, RUR listesinde 387'nci, US News&World Report listesinde 287'nci sırada yer aldı.

Hacettepe Üniversitesi ise LEIDEN listesinde 456'ncı, RUR listesinde 388'inci, İstanbul Üniversitesi ARWU listesinde 450'nci, LEIDEN listesinde 376'ncı oldu.

Bir sıralamada ilk 500'e girebilen 6 üniversite ise İTÜ, Bilkent, Koç, Sabancı, Çankaya ve İstanbul Bilgi üniversiteleri oldu.

Dünya sıralamalarında 23 araştırma üniversitesinden sadece 8'i ilk 500'e girebilirken 15 araştırma üniversitesi 11 sıralamanın hiçbirinde ilk 500'e giremedi!

Dünya sıralamalarında en üst sıralara yükselmenin kolay olmadığını vurgulayan Akbulut, "Çin'in 2020'de Ar-Ge için ayırdığı bütçe, çok sayıda ülkenin milli gelirinden fazla. Çin'in araştırma üniversiteleri, başta mühendislik, uzay ve havacılık ile metalürji gibi çok sayıda bilim alanında dünya birincisi olup ABD üniversitelerini geriye düşürdü. Çin'in maddi destekleri sonucunda Çin üniversiteleri, dünyanın en iyileri arasına girdi. Araştırma üniversitelerimiz, sabırla yayınlarının sayı ve kalitesini artırarak, yeni laboratuvarlar kurarak ve yurt dışındaki yetenekli araştırmacıları kadrolarına katarak başarıya ulaşabilir" değerlendirmesinde bulundu.

 Bakalım ne kadar ciddiye alınacak?..

Öğretmen atamaları

15 bin öğretmenin ataması önceki gün yapıldı. Atanan tüm öğretmenlerimizi kutluyor, atama bekleyenlere sabır diliyoruz.

Çok uzun yıllardır görev bekleyen öğretmen sayımız o kadar çok ki, ne kadar fazla kadro verilirse verilsin üzülen yine de umulanın çok üzerinde olacaktır.

Benzeri üzüntülerin her atama döneminde bir kez daha yaşanmaması ve kalitenin arzulanan seviyeye çıkması için eğitim fakültesi kontenjanları makul seviyelere çekilmeli, baraj puanı da olabildiğince yükseltilmelidir.

Bu arada, 2022 Atama Takvimi’nin bir an önce açıklanması ve büyük alımlar, umudunu yitirmiş öğretmenlerimizi ve ailelerini bir nebze de olsa rahatlatacaktır.

Öğretmenlik Meslek Kanunu ise tabandan gelen talepler doğrultusunda bir kez daha gözden geçirilmeli, norm kadro ihtiyacı “ücretli öğretmenler” ile değil, atanmış öğretmenlerle karşılanmalı ve mülakatın yerini liyakat almalıdır...

Kalite’de yeni dönem!

Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) Başkanlığı'na Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muhsin Kar seçildi.

Bu görevde daha önce Sakarya Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas bulunuyordu. 4 yıllık görev süresi bu yıl tamamlanan Prof. Elmas, hem Sakarya'da hem de YÖKAK’ta titiz ve vizyoner çalışmalarıyla dikkat çeken bir hocamızdı. Bakalım bundan sonraki durağı neresi olacak? Birikimlerini bu kez yükseköğretimin hangi alanında değerlendirecek?..

Yazının devamı için tıklayın


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)