adscode
adscode

Üniversitede 70 Ortalamayla Çift Diploma Fırsatı

Üniversitede 100 üzerinden 70 ortalaması olan öğrenciler sınavsız farklı bir alanda da eğitim görebilecek. Ayrıca, LYS'de gerekli oturumlara katılıp yeterli puanı alan öğrenci daha sonra istediği okula…

Üniversitede 70 Ortalamayla Çift Diploma Fırsatı
Eğitim
Üniversitede okurken, kazandığı ya da mezun olduğu bölümden mutlu olmayıp tekrar üniversite sınavına girenlerin oranı yüzde 30 civarında. Yani her yıl yaklaşık 700 bin öğrenci üniversiteliyken tekrar sınava giriyor. Bu sayı fazla olunca da YÖK önemli bir değişiklik yaptı. Hem üniversite önünde yığılmayı önlemek, hem de okurken sevdiği bir alanda da aynı anda eğitim almak isteyenlere bir kolaylık sağladı. YÖK Başkanı Prof.Dr. Gökhan Çetinsaya, üniversitede100 üzerinden 70 ortalaması olan öğrencilerin dilerlerse farklı bir alanda da eğitim görebileceğini söyledi. Buna göre tıp, mühendislik ve hukuk dışında iktisadi  ve idari bilimler, fen-edebiyat ile sosyal bilimlerde okuyanlar 70 başarı ortalamasını tutturursa çift diploma sahibi olabiliyor.

LYS PUANIYLA İSTEDİĞİ BÖLÜMÜ OKUYABİLİR
Konuyla ilgili Hürriyet gazetesine konuşan Prof. Çetinsaya, "Sınavlara yaklaşık 2 milyon kişi giriyor. Bunun yüzde 30’u okuduğu yerden memnun olmayan ya da mezun olduğu halde tekrar sınava girenler. Sistemi sınavsız rahatlatabilmeyi, mezunlar üzerindeki baskıyı azaltmayı düşündük. Bu yüzde 30’u hangi mekanizmalarla  sınava girmeden yerleştirebiliriz diye çalışmalar yaptık. Tek kıstasımız vardı adalet ve başarı prensibinden vazgeçmemek. Klasik yatay geçiş metotları en başarılı birkaç kişiyi ödüllendiriyordu. Mutsuz öğrenciler için yatay geçiş imkânı sağlamayı düşündük. Eğer bu öğrenci sınava girdiği yıl aslında okumak istediği bölümü kazandığını kâğıt üzerinde gösterebiliyorsa onlara bir imkân yarattık. Yani İstanbul Üniversitesi İktisat bölümünde okuyan biri, girdiği yıl Kocaeli endüstri mühendisliğini kazanabiliyorsa ve yanlış tercih nedeniyle oraya girmişse, yani ÖSYM sistemine uyuyor, puanı yetiyorsa dilerse Kocaeli’ne gidebilir. Puan uyuyorsa dilediği yerde okuyabilir. Bunun için de adayların LYS’de mümkün oldukça her oturuma katılması gerekiyor. Yani puanı oluşmayan öğrenciye bir şey yapamayız. Eylül 2013’te başlamıştık, şimdi daha da genişlettik." dedi.

OKURKEN ÇİFT DİPLOMA HAKKI
Başvuru koşulları hakkında bilgi veren Çetinsaya şunları söyledi: Öğrenci ikinci anadal diploma programına, en erken 3’üncü yarıyılın başında, en geç ise dört yıllık programlarda 5’inci yarıyılın başında, beş yıllık programlarda 7’nci yarıyılın başında, 6 yıllık programlarda ise 9’uncu yarıyılın başında başvurabiliyor. Ancak başvurulan yarıyıla kadar anadal diploma programında aldığı tüm derslerden başarılı olması gerekir. Başvuru anında genel not ortalaması 100 üzerinden 70 olan ve anadal programının ilgili sınıfında başarı sıralaması ile en üst yüzde 20’sinde bulunan öğrenciler ikinci anadal diploma programına başvurabilir. Kabul edilecek öğrencilerin kontenjanı üniversite senatolarınca belirlenecek. Bu kapsamda yer almayan öğrencilerden çift anadal yapılacak programın ilgili yıldaki taban puandan az olmamak üzere puana sahip olanlar başvuru yapabilir. Çetinsaya sürecin nasıl işleyeceği hususunda ise şöyle konuştu:  Hukuk, tıp ve sağlık programları ile mühendislik programları daha önce uygulanan sistem devam etmekle birlikte bunların dışındaki alanlarda kapsam genişletildi. Belirtilen alanlar hariç olmak üzere, çift anadal yapacak programların kontenjanları da programların kontenjanının yüzde 20’sinden az olmamak üzere üniversite senatolarınca belirlenir.

ÖĞRENCİ DEVAM ETMEK İSTEMEZSE
Çift anadal programından mezun olabilmek için genel not ortalamasının 100 üzerinden 70 olması gerekiyor. Bir defaya mahsus olmak üzere 65’e düşebilir. İkinci kez düştüğü takdirde öğrencinin ikinci anadal diploma programından kaydı silinir.

YETENEK SINAVIYLA GİRENLER
Yetenek sınavı ile öğrenci alan çift anadal diploma programına öğrenci kabulünde yetenek sınavında da başarılı olma şartı aranıyor.

BİRDEN FAZLA BÖLÜMDE OKUMAK İSTEYENLER
Aynı anda birden fazla ikinci anadal diploma programına kayıt yaptırılamaz. Ancak, aynı anda ikinci anadal diploma ile yandal programına kayıt yaptırılabilir.İkinci anadal diploma programındaki öğrenci, anadal diploma programında kurum içi geçiş hükümlerine uygun koşulları sağladığında ikinci anadal diploma programına yatay geçiş yapabilir.

BAŞARISIZLIK HALİNDE
Çift anadal programından çıkarılan öğrencilerin ikinci anadal programında aldıklar derslerin değerlendirilmesi senato tarafından belirlenir. Anadalda kabul edilemeyen ikinci anadal programında başarılı olduğu dersler, genel not ortalamasına dahil edilmeksizin transkript ve diploma ekinde yer alır.

"SINAV SİSTEMİNDE ACELE ETMEYELİM"
Merkezi sınavla her türlü değişikliğe varım, merkezi yerleştirme konusunda acele hareket etmeyelim derim. Teorik olarak sınavın prensiplerini biz belirliyoruz, uygulama ÖSYM’de. Bütün çalışmalar da tartışma aşamasında, karar aşamasında bir şey yok. Sınavdaki stresi azaltmak için yılda birkaç kez olabilir mi, bazı sorular açık uçlu hazırlanabilir mi, dijital ortamda yapılabilir mi diye tartışılıyor. Hayat 160 dakika değil. Bizim bu tür çalışmaları analiz düzeyinde ihtiyacımız var, fizibilitesini yapmamız lazım. Sınavın öğrenciler üzerindeki stresi arttırdığı eleştirilerine katılıyorum. Bizler de çalışmak zorundayız. İlerde öğrencilerin lehine olacak çalışma yapmak zorundayız. Merkezi sınav sistemi bu tartışmalar arasında göz ardı ediliyor. Üniversitelere sınav bırakılsa Türkiye’nin soysal yapısı açısından bunun dezavantajlar doğuracağını söyleyebilirim. Puanın hesaplanmasında her formül denenebilir, lisedeki başarı derslerdeki başarısı öne çıkabilir. Fizibilite yapılabilir. Tek çekincem merkezi yerleştirmeye ilişkin kuşkular. Merkezi yerleştirmenin ben Türkiye’nin sosyal yapısında adil ve eşitlikçi sistem olduğunu düşünüyorum.
Dünya Bülteni
 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)