adscode
adscode

ÜNİVERSİTELERDE ÖRGÜTSEL ETİK

Yasal bir çerçevede işgörenlerde aynı tür davranışların oluşmasını sağlayan, örgütün topluma karşı yerine getirmeyi üstlendiği hizmetleri sağlarken bazı toplumsal sorumluluklarında üstlenildiğini gösteren ilkeler olarak örgütsel etik üniversiteler açısından çeşitli sonuçlara sahiptir.

hgunes0202@gmail.com




     Üniversite yönetiminin toplumsal sorumlulukları neler olmalıdır? Bu sorumluluklara uyulmakta mıdır? Eğer, bu sorumluluklara uyulmuyorsa sonuçlar neler olabilir?

     Yönetimler tarafından öğretim elemanları arasında ayrım yapılmaktadır. Özellikle, rektörlük seçiminin sonucu olarak örgütsel ve yönetsel olanaklar en çok oyu alana değil de siyasi yönetime yakınlığı bilinenlere verilmektedir. Oysa esas olan liyakattir. Bu durumun örgütsel etik ile ilgisi var mı?

     Diğer taraftan, özellikle araştırma projelerinin desteklenmesinde yönetime yakınlık ölçüt alınmaktadır.

     Yine, öğretim elemanlarının formal ve informal beklentilerinin karşılanması etik bir zorunluluktur. Öğretim elemanlarının uygun olmayan ofislerde, sınıflarda ve laboratuvarlarda çalıştırılması hangi örgütsel etik ile açıklanabilir.

       Diğer taraftan, öğretim elemanlarının çeşitli sivil toplum örgütleri içerisinde yer alması doğal bir durumdur. Ancak, bazı üniversite yönetimleri bu duruma sıcak bakmamaktadır.

   Yine, örgüt olarak çevrenin etkisinde değil, çevreyi etkileyen bir organ olmalıdır. Ancak, bazı durumlarda değil çevreyi etkilemek, çevrenin etkisinde kalan üniversiteleri görüyoruz.


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

Etiketler :
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)