adscode
adscode

Ünvan değişikliği sınavıyla ilgili 'haksızlık' serzenişi

MEB Merkez ve Taşra Teşkilatı Unvan Değişikliği Sınavı 2-4 Mart tarihlerinde düzenlendi. Sınava giren bir aday sınavdaki eksiklik ve haksızlık olarak gördüklerini dile getirdi.

Ünvan değişikliği sınavıyla ilgili 'haksızlık' serzenişi
Sınavlar

İşte adayın sınava ilişkin serzenişi:

Milli Eğitim Bakanlığı başka bakanlıkların ortalama 2 -3 yılda bir açtıkları ünvan değişikliği sınavını 6 yıldır keyfi olarak açmamış bir süre önce ise yoğun kamuoyu baskısı ile açmış olduğu ÜDS sınavında akıl almaz uygulamalara imza atmıştır.


Nereden tutarsanız elinizde kalacak bu sınavın bazı eksiklikleri


1-) Elektrik elektronik ve bilgisayar mühendisliği bölümlerinin sınav soruları önceden başka kurumların yapmış olduğu sınav soruları ile büyük ölçüde uyuşmakta ve güçlük indeksi değeri diğer branştaki mühendislere göre oldukça düşük kalmaktadır. Bu da bu bölümlerden girmiş adayların sınav güçlük indeksi çok daha zor makina mühendisliği, inşaaat mühendisliği ve harita mühendisliği adaylarından çok daha başarılı olacak olması sonucunu iki kere iki dört eder kesinliğinde doğuracaktır. Bu adaletsiz ve kötü yönetilmiş sınav güçlük indeksi eşitsizliği yüzünden branş ayrımı yapılmadan sınav puanı üstünlüğüne göre alınacak 230 mühendis kadrosunun yüzde sekseninden fazlasının elektrik-elektronik ve bilgisayar mühendisliği bölümü mezunları tarafından doldurulacağı su götürmez bir gerçekliktir.


2-) Bakanlığın sadece elektrik-elektronik ve bilgisayar mühendisliği mezunlarına ihtiyacı yoksa ve bu sınav güçlük indeksi adaletsizliğini bile bile yapmışlarsa devletin ihtiyacı olan makina,inşaat,harita mühendisliği kadroları yerine elektrik-elektronik ve bilgisayar mühendisliği mezunlarının yerleşeceği ve bunun bile bile devletin verimli çalışma ilkesine bir kasıt olacağı aşikardır.Öyleyse 84 milyon vatandaşın üzerinde hakkı olduğu bu kurumu işlevsizleşirmenin sorumluları vicdanen ne kadar rahat olabilecektir?

3-)Sınavda hesap makinasının kesinlikle sınav salonuna getirilmemesi klavuzda belirtilmiş fakat sınav salonunda hesap makinası kullanımının serbest olup olmadığı hususunda ne görevliler ne de bakanlık tarafından hiçbir bilgi verilmemiştir. Bununla birlikte pek çok adayın e sınav bilgisayarında bulunan dahili hesap makinasını kullandıkları sınav salonu kameraları ve bilgisayar işlemcisi incelenirse kesin olarak delilendirilebilir. Bu bilgisayardaki hesap makinasını kullanılabileceğini bilmeyen ve bu konuda hiçbir bilgilendirmede bulunulmayan diğer pek çok aday için büyük bir haksızlık olmuştur. Bu enformasyon eksikliğinin vebalini taşıyanlar bu konuda ne yapmayı düşünüyorlar?

4-) Sınav soruları ve cevapları yayınlanmamıştır öyleyse aday itirazını nasıl yapacak tahminlere göre mi ?

5) MEB'in bu sınavın tam bir fiyasko olmasını engellemesi adına 230 mühendis kadrosunun ihtiyacı olduğu branş bazında tasnif ederek her branşı kendi içinde değerlendirmesi ve tercihleri bu şekilde kabul etmesi gerekmektedir.

6) Zorluk indeksi yüksek olup başarı ortalaması doğal olarak düşük olacak makina, inşaat ve harita branşlarında aynen 2015 sınavında başarı ortalamasının düşük olması üzerine sendikaların ve kamuoyunun baskısı ile MEB'in sınav yapıldıktan sonra uygulamak zorunda kaldığı karar ile branş bazlı bağıl çan eğrisi sınav değerlendirme metodunun geçerli olması gerekmektedir.

6 yıldır bu sınavın açılmasını bekleyerek bir ümitle sınava girmiş olanların bakanlığın amacına hizmet etmeyecek branş bazlı orantısız sınav zorluk derecesi ve buna bağlı vuku bulacak derecelendirme ve nihayetinde sadece zorluk indeksi kolay olan iki branşın atanabilmesine dayalı yerleştirme garabetlerinin mağduru olmaması adına gerekli teşebbüslerde bulunacağınıza inanıyor. Kolaylıklar diliyorum.


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)