adscode
adscode

Üretim liseleri

İmam hatipler gibi diğer liselerin ortaokul bölümleri yeniden açılmalı. Hatta eğitim sistemi sil baştan düzenlenmeli. Çünkü tıpkı kesintisiz 8 yıllık eğitim gibi 4+4+4 modeli de tutmadı. Tutmayacak da!..

Üretim liseleri
Milliyet Diyalog

Üzerinde yeterince kafa yorulduktan sonra, geleceğe yönelik yeni bir sistem oturtmak zorundayız.

Örneğin okul öncesi eğitim kesinlikle zorunlu hale gelmeli. 5, 6 yıllık bir ilkokul eğitiminden sonra 2,3 yıllık yönlendirici ortaokullar ve devamında da 3 yıllık bir lise eğitimi yeter de artar.

Meslek yüksekokulları, üniversitelerden bağımsız hale getirilerek 1 ila 4 yıl arasında değişen modüler bir sisteme sahip olmalı, üniversitelere de Avrupa’da olduğu gibi 3+2 sistemi getirilmelidir.

Biraz daha açacak olursak, 1, 2 yıllık okul öncesi eğitimden sonra, 5, 6 yıllık ilkokul gelmeli ve ardından da öğrenciler, ilgi, yetenek ve başarılarına göre, akademik, mesleki, spor, sanat, tarım veya imam hatip ortaokullarına yönlendirilmelidir.

Örneğin fen liseleri, Anadolu liseleri ya da kolejlere gidecek öğrenciler, bu okulların ortaokullarına, meslek liselerine gidecek olanlar da daha fazla geç kalmadan mesleki ortaokullara yönelerek boşa kürek çekmekten kurtulabilirler.

Şu anki sisteme göre, liseden mezun olan gençlerimizin hiçbir donanımı bulunmuyor. Akademik eğitim yerlerde sürünüyor, meslek lisesi mezunları da dahil hiçbirinin yetkin bir becerisi yok. Üniversiteyi kazanamadıklarında ya da gitmekten vazgeçtiklerinde, vasıfsız eleman olarak adeta ortada kalmaktalar...

Bu süreçte meslek yüksekokullarının kesinlikle yeniden yapılanmaları gerekiyor. Dünyada fazlasıyla örnekleri var.

Bugünkü halleriyle, dış kapının mandalı konumundalar ve üniversiteler tarafından kambur olarak görülüyorlar. Pek çoğu da bulundukları kasabalara ya da vakıf üniversitelerine ekonomik canlılık kazandırsın diye açıldığı için kuruluş amaçlarının çok uzağındalar.

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)