adscode
adscode

Üretimde kullanılabilen 'antibakteriyel madde' geliştirildi

​Dumlupınar Üniversitesinde her malzemenin üretim aşamasında kullanılabilecek ve bakteri üremesini tamamen önlediği bildirilen "antibakteriyel madde" geliştirildi.

Üretimde kullanılabilen 'antibakteriyel madde' geliştirildi
Bilim Teknoloji
Dumlupınar Üniversitesinde (DPÜ) otomotivden tekstile hastanelerden askeri birliklere kadar birçok alandaki malzemelerin imalatında kullanılabilen ve bakteri üremesini tamamen önlediği bildirilen "antibakteriyel madde" geliştirildi.

Sıvılaştırılabilir, toz şeklindeki antibakteriyel madde, malzemelerin üretim aşamasında kullanılmasının yanı sıra kalıcı etki gösteriyor. 

DPÜ Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zafer Üstündağ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üniversite içinden ve dışından araştırmacıların yer aldığı ekip tarafından, 2 yıl süren çalışmalar sonucunda elde ettikleri buluş sayesinde bakteri üremesinin önüne geçtiklerini söyledi.

Üstündağ, geliştirilen maddenin her malzemenin üretim aşamasında kullanılabileceğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Geliştirdiğimiz antibakteriyel ürün piyasadakilerden oldukça farklı bir üründür. Piyasadaki ürünler sıvı ya da sprey şeklinde sadece yüzeylerde kullanılmaktadır. Kalıcı bir etkisi yoktur ve belirli bir sürede yenilenmek zorundadır. Geliştirdiğimiz ürün, eşyaların üretim aşamasında içine ya da yüzeyinde kullanıldıktan sonra tamamen kalıcı şekilde antibakteriyel etki göstermektedir."

En önemli kullanım alanı sağlık sektörü

Bu maddeyi, çeşitli bakterilere karşı denediklerini, analiz sonuçlarında başarılı sonuçlar elde ettiklerini anlatan Üstündağ, en önemli kullanım alanının ise sağlık sektörü olduğunu belirtti. Üstündağ, şöyle devam etti:

"Özellikle tıp ve sağlık sektöründe mutlaka kullanılması gereken bir ürün. Ameliyathanelerin iç duvarları dahil olmak üzere kullanılan tüm malzemelerin üretim aşamasında bu madde kullanıldığında bakteri üremesini sınırsız olarak tamamen ortadan kaldırıyor." Böyle bir maddenin dünyada ilk kez DPÜ'de geliştirildiğini söyleyen Üstündağ, piyasadaki bazı antibakteriyel maddelerin sağlığa zararlı olduğuna işaret etti.

Kullanım alanı sınırsız

Bu maddenin zararsız ve kalıcı etki gösterdiğini vurgulayan Üstündağ, otomotiv sektörünün iç döşemesi, toplu ulaşım araçları, gıda saklama kapları, mutfak, tekstil, tıp sektörü, vitrifiye, boya, yüzme havuzları gibi sınırsız alanlarda üretim aşamasında kullanılabileceğini anlattı.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)