adscode
adscode

Usta Gazeteciler çıraklarla buluştu

Deneyimli gazeteciler, mesleğe ilgi duyan üniversite öğrencileriyle buluştu.

Usta Gazeteciler çıraklarla buluştu
Etkinlikler
Hukuk, matematik, mühendislik, tıp gibi farklı bölümlerde eğitim gören öğrenciler Medya Atölyesine katıldı. Medyayı daha yakından öğrenmek için bir araya gelen adaylar gazete, televizyon fotoğraf ve belgesel alanında deneyimli isimlerden mesleğin güzel ve zor taraflarını öğrenme fırsatı buldu. Atölyeye Suna Vidinli, Mümtaz'er Türköne, Büşra Erdal, Savaş Genç gibi isimler katıldı.

Fatih Üniversitesi Kariyer Merkezi tarafından bu yıl 4.’sü düzenlenen Medya Atölyesi’ne medya alanında ünlü isimler katıldı. Programda Köşe Yazarı Mümtaz'er Türköne, TV Programcısı ve Akademisyen Savaş Genç, Haber Sunucusu Suna Vidinli, Zaman Gazetesi Muhabiri Büşra Erdal, 32. Gün Muhabiri Kübranur Uslu, Belgesel Programcısı Gülhan Şen ve Fotoğrafçı Merve Dağlı katılarak sektör tecrübelerini gazeteci adayları ile paylaştı. Habercilik, fotoğrafçılık, televizyon programcılığı, kültür sanat ve belgesel gibi konularda öğrencilere ders verilen Atölye, Fatih Üniversitesi Büyükçekmece Kampüsünde gerçekleşti. Program sonunda öğrencilere sertifika verildi.
 
Sosyal medya ve geleneksel medya ikilemi
 
Dünyada yaşanan sosyal olaylarda başrolde olan sosyal medyanın kullanımı ile ilgili konuşan Doç. Dr. Savaş Genç, “Burada iki zıt örneği görüyorsunuz Mümtaz’er hocam sosyal mecrayı çok fazla kullanmamakla birlikte, ben son dönemde yaşanan krizlerin etkisiyle çok fazla kullanıyorum. Sosyal medyayı faydası ölçüsünde kullanmak gerekir.” dedi.
 
Genç, birey ve medyanın güçlü olmasının demokrasileri olumlu yönde etkilediğine değinerek şunları söyledi: “Devletlerin komşularının rejimlerini değiştirmek gibi bir sorumlulukları yoktur. Lakin komşunuza insani standartları zorlayan bir rejim değişikliği varsa sizin orada bireylerin hakkını korumak gibi bir komşuluk göreviniz vardır. Bir toplumun demokrasi seviyesini anlamak istiyorsanız seçim sistemine bakın, medeniyet seviyesini anlamak istiyorsanız trafiğine bakın.”
 
Bireyin ve medyanın güçlü olduğu demokrasilerde siyasilerin karar alma mekanizmasını halkın belirleyebildiğine dikkat çeken Genç, “Her bir birey medya patronu haline gelmiştir. Bunun sebeplerinden birisi herkesle iletişim kurabilmeleri diğeri ise hızla yayabilme gücüne sahip olmalarıdır.” dedi.
 
Mümtaz’er Türköne ise sosyal medyanın toplumları harekete geçiren bir mekanizma olduğuna vurgu yaparken, Mısır, Suriye ve ülkemizde Gezi Olaylarında bunun en canlı örneğine şahit olduğumuzu ifade etti.
 
“Gerçek gazetecilik donanım gerektiriyor”  
 
Zaman Gazetesi Yargı Muhabiri Büşra Erdal Türkiye'deki yargı sisteminin işleyişinden, iddianameleri dikkatli ve hızlı okumanın önemine, gizlilik ilkesinin ihlalini meşru kılan durumlardan adliyeye intikal etmiş olayları haber yapabilmenin inceliklerine kadar pek çok konuya değindi. “Medyada nasıl başarılı olunur?” sorusuna gazetecilik yapabilmenin altın kuralının kendini geliştirmek olduğuna değinerek cevap veren Erdal, “Sektörde çalışmak için iletişim mezunu olmaya gerek yok. Şu an medyada aranan uzmanlık alanı ve ilgi alanı olan kişilerdir.” dedi.
 
Mimarlık öğrencisi olan ve 32. Gün programında muhabirlik yapan Kübranur Uslu ise, “Kendini geliştirmek, geniş bir bakış açısı ve gözlem gücüne sahip olmak gerekiyor. Yabancı dil olmazsa olmazlardan. Rakiplerinizden sizi bir adım öne götürecek olanda budur. ” şeklinde konuştu.
 
“Deneyimli isimler sektöre girme hevesimi artırdı”

 
Atölye kapsamında Objektifte Yaşam, Medyaya Güncel Bakış, Türkiye’de Muhabir Olmak, Medyada Haber Okumak, Belgesel Programcılığının İncelikleri gibi konularla ilgili birçok konuda bilgiler aktarıldı. Sosyoloji 3. sınıf öğrencisi Emine Altınok, “Deneyimli isimlerle bir araya gelmek mesleğe olan ilgimi ve hevesimi artırdı. Öğrenim görmüş olduğum bölüm itibari ile medya sektörü içerisinde yer alabileceğimi öğrendim. Demek oluyor ki önemli olan kişisel donanım ve ilgi.” dedi.



 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)