adscode
adscode

Uyku apnesi olan obeze ehliyet yok

Vücut kitle indeksi sınıflandırmasında "obez" sayılan kişilerin yeni düzenlemeye göre ehliyet almak ya da yeniletmek için önce uyku laboratuvarında tetkik yaptırması, uyku apnesi sendromu tanısı konulması…

Uyku apnesi olan obeze ehliyet yok
Sağlık
Uyku Derneği (UYKUDER) Genel Başkanı Prof. Dr. Mehmet Karadağ, geçen yıl sonunda "Sürücü Adayları ve Sürücülerde Aranacak Sağlık Şartları ile Muayenelerine Dair Yönetmelik"te bazı hükümlerin değiştirildiğini hatırlattı.

Uyku apnesinin neden olduğu gündüz aşırı uyku halinin kişilerde trafikte ya da iş yaşamında kaza yapma riskini büyük ölçüde artırdığını dile getiren Karadağ, bundan dolayı söz konusu alanlarda ölümlere varabilen olumsuzlukların önlenmesi için tespit yapılmasının önemine dikkati çekti.

"OBEZLERİN BÜYÜK KISMINDA UYKU APNESİ VAR"

Bu rahatsızlığın obezlerde yani aşırı kilolu kişilerde görüldüğünün belirlendiğine değinen Karadağ, şunları kaydetti:

"Tüm obezlerin neredeyse üçte birinde uyku apnesi sendromu görülüyor. Kişilerin beden kitle indeksi 30'un üzerinde ise obezdir ancak yasa koyucular gerek uyku laboratuvarlarının sayısının azlığı gerekse bu riskin obezite arttıkça daha fazla arttığından esinlenerek beden kitle indeksini 33 olarak değerlendirmişler. Beden kitle indeksi 33'ün üzerinde olan tüm kişiler, sürücü belgesi alacaksa ya da belgesini yenileyecekse mutlaka bir uyku laboratuvarına yatıp polisomnografi yaptırmak zorunda. Bu hesaplamaya göre 1,70 metre boyunda olan bir kişinin beden kitle indeksinin 33’ün üzerinde olabilmesi için kilosunun 95 olması gerekiyor. Yani 1,70 boyundaki bir kişi 95 kilonun üzerindeyse sürücü belgesi almak ya da yeniletmek için alacağı sağlık raporunda mutlaka polisomnografi yaptırmak zorunda."

AA

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)