adscode
adscode

Uzaktan eğitimde model arayışları

Her kriz, beraberinde çözümleri de getiriyor. Tabii buna ne kadar çözüm diyecek olursak.

Uzaktan eğitimde model arayışları
Milliyet Diyalog

Okulların kapalı olmasına alışık bir ülkeyiz.

En güzel günlerimizde bile okula gitmediğimiz gün sayısı, gittiğimiz günden çok daha fazla.

Bu yüzden, okul ya da üniversitelerin, fazladan üç beş hafta daha kapalı olması hiçbir şeyi değiştiremez.

Peki, o zaman bu uzaktan eğitim telaşı niye?

Yasalara göre, kayıp eğitim günlerinin telafi edilmesi gerekiyor.

Örneğin 12 yıllık zorunlu temel eğitim süresi 180 iş günü.Herhangi bir nedenle, 20 gün okula gidilmediyse, bu sürenin ya hafta sonu ya ara tatillerde ya da okullar kapandıktan sonra yaz tatilinde telafi edilmesi gerekiyor.Peki, bunu daha önceki facialar nedeniyle okullar tatil edildiğinde yaptık mı?

Evet demek yanıltıcı olur.“Böylesine zor bir dönemde eğitim kimin umurunda ki” diyenler elbette çıkacaktır. Can pazarının yaşandığı bu süreçte, “Neden öyle düşünüyorsunuz?” demeye de hiçbirimizin hakkı yok.

MEB ve YÖK’ün uzaktan eğitim konusundaki heyecanlarını da anlamak gerek. Bugüne kadar ne zaman uzaktan eğitim ve dijital dönüşümden söz etseler, ciddiye alan çıkmıyordu.

Şimdi çok daha rahat hareket edebilirler.Peki, uzaktan eğitimle, örgün eğitimle kazandırılan yetkinliklerin ne kadarı kazandırılabilir?

Ne olur hiç kimse, bize aynını, hatta çok daha fazlasını kazandırırız demesin! Çünkü eğitimin temeli, öğretmen ve motivasyondur. Yani okul içi eğitimdir...

Dua edelim de koronavirüs fırtınası bir an önce sona ersin ve normale dönelim...

MEB ve YÖK için zor sınav MEB’e bağlı okullarda eğitim çok daha tekdüze. Okul çeşitliliği 100’ü, ders sayısı da bini bulmaz.Üniversiteler öyle mi?10 binin üzerinde farklı bölüm ve on binlerce ders var. Üstelik aynı ismi taşıyan derslerin içerikleri bile farklı olabilir. Yani bu konuda MEB’in işi YÖK’e göre daha kolay.207 üniversitenin 120’sinde uzaktan Eğitim Merkezi UZEM varmış.

Peki ne kadarı aktif ve bu konuda başarılı bir performans sergiliyor? Sayıları 10’u zor bulur!

Bu vesileyle, belki konu ciddiye alınır ve ileriye yönelik ciddi adımlar atılabilir.Umutlu muyum? Bekleyip, görmek sanki en doğrusu olacak.Üç beş üniversitemiz bu konuda ciddi yol aldı, büyük deneyimler elde etti, YÖK’ün dikkatini çekmese de dünyanın dikkatini çekti.

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)